1

Temat: zakaz korzystania z podwykonawców

Przetarg ograniczony (zaprojektuj i wybuduj) - postawiłam warunek, że wykonawca musi wykazać się doświadczeniem m.in. w zakresie wykonywania projektów i robót budowlanych. Mam konsorcjum (dwie firmy zagraniczne), które wykazało się tym doświadczeniem i zakwalifikowało się do kolejnego etapu.
Dostali SIWZ. W SIWZ był zapis iż Zamawiający zastrzega, że podwykonawcom nie może zostać zlecone wykonanie dokumentacji projektowej.
Oczywiści wniesiony został na ten zapis protest.

Wobec czego mam kilka pytań...
Czy mogłam umieścić taki zapis w SIWZ?
Czy mogę odrzucić protest? - Może jakieś ciekawe wyroki KIO w tej sprawie.

Nadmieniam, że w ogłoszeniu o przetargu ograniczonym nie pisałam o tym zakazie.

2

Odp: zakaz korzystania z podwykonawców

czy chcesz podwykonawstwo czy nie twoja sporawa wazne zeby bylo to czyms uzasadnione. Jezeli masz na to jakies argumenty to sie bron jak wynikalo to z twojego widzi misie to zmien. Budowlanka czesto korzysta z podwykonawcow wiec warto o tym pamietac.

3

Viki napisał/a:

Czy mogę odrzucić protest?

1. Możesz; co do zasady wykonawca powinien wykonać zamówienie własnymi siłami - zastanów się tylko czy warto było zamieszczać.
2. Możesz.

4

MIRAS napisał/a:
Viki napisał/a:

1. Możesz; co do zasady wykonawca powinien wykonać zamówienie własnymi siłami - zastanów się tylko czy warto było zamieszczać.
2. Możesz.

Protest odrzucamy w przypadkach okreslonych w ustawie, tu zapewne chodzi o oddalenie.

5 (edytowany przez MIRAS 2008-08-25 10:16:13)

SławekP napisał/a:
MIRAS napisał/a:
Viki napisał/a:

2. Możesz.

Protest odrzucamy w przypadkach okreslonych w ustawie, tu zapewne chodzi o oddalenie.

Nawet na pewno... wink Chociaż nie wykluczyłbym również odrzucenia - jreżeli wykonawca złożył protest po terminie... wink

6

SławekP napisał/a:
MIRAS napisał/a:
Viki napisał/a:

2. Możesz.

Nawet na pewno... wink