1

Temat: Przystąpienie do protestu/odwołania po stronie zamawiajacego

Witam,
Mam nastepujący problem. Po analizie ofert konkurencji (1 szt.) doszlismy do wniosku że ma ona 2 błedy. W tzw. międzyczasie Zamawiający podjął decyzaje o odrzuceniu ich oferty, ale wskazał tylko 1 błąd i wybraniu nas.
Jak to zazwyczaj bywa konkurencja złozyła protest na ta decyzję, a my otrzymalismy pismo wzywające do udziału w postepowaniu protestacyjnym.
Pytanie:
Czy pisząc przyłaczenie mogę wskazać również 2 błąd w ofercie konkurencji ?
Jeżeli nie, to kiedy powinienem to zrobić ? Po ostatecznym rozstrzygnięciu tego protestu ?

2

Odp: Przystąpienie do protestu/odwołania po stronie zamawiajacego

Przystępujesz do postępowania po stronie zamawiającego. Dodatkowo, w tym samym piśmie lub odrębnym wnosisz protest na zaniechanie odrzucenia oferty protestującego z drugiej przesłanki.

3

Marko napisał/a:

Przystępujesz do postępowania po stronie zamawiającego. Dodatkowo, w tym samym piśmie lub odrębnym wnosisz protest na zaniechanie odrzucenia oferty protestującego z drugiej przesłanki.

Dziękuję za podpowiedz, mam jeszcze jedno małe pytanko.
W zasadzie tak zrobiłem, powołałem 2 przesłanke w przystąpieniu i wskazałem że również na tej podstaiwe oferta ta powinna być odrzucona czego zamwaiający nie uczynił w odrzuceniu, chociaż nie napisałem tego wyraźnie tzn. że jest to protest na zaniechanie w sprawie 2 przesłanki, chociaz z treści mozna to wywnioskować.
Czy mimo tego Zamawiający może w rozstrzygnieciu protestu poszerzyć powód odrzucenia oferty konkurencji o 2 przesłankę ? Jak w takiej sytuacji wskazać swój interes prawny do złożenie porotestu na przesłankę 2 ? (przecież na chwile obecną i tak uzyskałem zamówienie) ?

4

zabezpieczasz swoj interes prawny w uzyskaniu zamowienia a interes mozna odczytac bardzo szeroko- masz prawo oprotestowac kazda czynnosc lub zaniechanie byle by to mialo jakis efekt dla ciebie. w tym przypadku jak zamawiajacy uznalby jednak ze oferta tego jednego bledu nie bedzie miala to ty im dajesz drugi argument zeby jednak oferte odrzucic. To jest wlasnie twoj interes.

5

Prosze o jeszcze podpowiedz.
1) Jakie elementy powinny sie znaleść w przystąpieniu do odwołania po stronie Zamawiajacewgo, tj. czy wystarczy związła informacja że mam taka a taki interes prawny oraz że przystępuję po stronie Zamawiającego (na 1 stronie), czy też wskazane byłoby ponowne podniesienie argumentów przedstawionych w przystapieniu do protestu (w tym wypadku stron byłoby 8) ?
2) Jeżeli wniosę przyłączenie dzień przed rozpoatrzeniem odwołania w UZP, jak to powinieniem zrobić, gdzie uzyskać potwierdzenie złożenia pisma, komu i kiedy go potem przedstawić ? (pomijając wysłanie przyłaczenia do Zamawiajacego i wnoszącego odwołanie)
3) Czy jeżeli wniosę przystąpienie wczesniej, wysyłając pismo pocztą, to musze przedstawić przed rozprawą potwierdzenie ?

6

Art. 184 ust. 4 PZP