1

Temat: zwiększenie zakresu robót

Mam dwa pytanka:
1. Po ogłoszeniu przetargu w BZP okazało się, iż znalazły się dodatkowe środki na ten rok na powiększenie zakresu robót budowlanych na danej inwestycji. Czy mogę dokonać takiej zmiany w SIWZ??
2. Jeśli okaże się, że mogę dokonać modyfikacji SIWZ to czy muszę robić sprostowanie w BZP.??
Prosze o szybką pomoc smile

2

Odp: zwiększenie zakresu robót

Na 2 pytanie znalazłam chyba odp w wątku SIWZ. Na 1 jednak nadal nie. Pomocy.

3

przedmiot mozesz modyfikowac wazne zeby nie zwiekszyc go o tyle ze przekroczysz progi przetargowe. istotnym jest aby przez modyfikacje nie zmienic przedmiotu nie do poznania z tym co sie oglaszalo. jest jeszcze mozliwosc zlecic zam. uzupelniajace wszak to 50% wartosci zamowienia podstawowego.

4

Progów na szczęście nie przekroczymy. A zakres robót zwiększymi tylko, bez zmian do tego co pierwotnie było zawarte w SIWZ. Dziękuję bardzo za pomoc. Siedzę w zamówieniach sama, podejmuję tu decyzję a potem jednak wolę sie upewnić czy na pewno są one słuszne. Jeszcze raz piękne dzięki .

5

1. Możesz - przy czym pamiętaj że jeżeli modyfikacja SIWZ bedzie obejmowała również opis przedmioty zamówienia w ogłoszeniu - to klapa... (są odmienne stanowiska). Możesz również potraktować to jako nowe zamówienie...
2. Moim zdaniem musisz... ale są odmienne stanowiska...

SławekP napisał: "jest jeszcze mozliwosc zlecic zam. uzupelniajace wszak to 50% wartosci zamowienia podstawowego."

... tak ale tylko w przypadku, gdy SIWZ przewidywała zamówienia uzupełniające...

6

gocha napisał/a:

Mam dwa pytanka:
1. Po ogłoszeniu przetargu w BZP okazało się, iż znalazły się dodatkowe środki na ten rok na powiększenie zakresu robót budowlanych na danej inwestycji. Czy mogę dokonać takiej zmiany w SIWZ??
2. Jeśli okaże się, że mogę dokonać modyfikacji SIWZ to czy muszę robić sprostowanie w BZP.??
Prosze o szybką pomoc smile

biorac pod uwage Twoje wyjasnienia
1. TAK
2. NIE ma takowego wymogu w zadnych ustawach dot ZP, moze kiedys bedzie...

7

Uderz w stół... smile

8

uderzyles wiec jestem smile

9

lolilap napisał/a:

NIE ma takowego wymogu w zadnych ustawach dot ZP, moze kiedys bedzie...

Ależ oczywiście że jest... Fakt, że nie ma wprost, nie znaczy że nie ma w ogóle... Są ogólne zasady udzielania zamówień publicznych, z których to zasad wynika taki wymóg...

10

Dziękuję za pomoc. Teraz już wszystko jasne smile