1

Temat: Wezwanie do przedłużenia wadium a podpisanie umowy przed jego wygaśnię

Witam,
Mam pytanie dot. przedłużania wadium.
Zamawiający wezwał do przedłużenia wadium, okazało się jednak, że zdąży podpisać umowę przed wygaśnięciem starego wadium ( nie wpłynął żaden protest).
Zastanawiam się jak w takim przypadku powinien postąpić zamawiający, logika wskazuje, że powinien odstąpić od przedłużenia wadium, bo przecież umowa zostanie podpisana, w momencie, ważności starego wadium, ale z drugiej strony wezwał wykonawców do przedłużenia ważności tychże wadiów, niezastosowanie się do tego wykonawców prowadzi do ich wykluczenia.   
Z góry dziękuję.
ola

2

Odp: Wezwanie do przedłużenia wadium a podpisanie umowy przed jego wygaśnię

ola2 napisał/a:

niezastosowanie się do tego wykonawców prowadzi do ich wykluczenia.

Rozumiem, że mówimy o przedłużeniu terminu związania ofertą z jednoczesnym przedłużeniem (lub wniesieniem nowego) wadium to po pierwsze.
Po drugie Twoja teza jest prawdziwa z małym zastrzeżeniem - wykonawcy mają czas na wyrażenie zgody do upływu obecnego terminu związania ofertą (upływu ważności wadium). Wszelkie odmienne zastrzeżenia zamawiającego mogą... zignorować. Skoro wiec zamierzasz zawrzeć umowe w nominalnym okresie związania ofertą to ja problemu najmniejszego nie widze.

3

Dziękuję Marko za odzew.
Rozumiem, że jeśli uda się podpisać umowę przed wygaśnięciem starego wadium, nie trzeba się przejmować tym , że firmy nie dostarczyły "nowego" wadium.   

W piśmie, które przesłałam wykonawcom zwróciłam się z prośbą o przedłużenie ważności wadiów na okres niezbędny do zawarcia umowy.Podałam też datę do kiedy ma opiewać waznośc przedłużonego wadium .
Czy to wystarczy?

4

ola2 napisał/a:

zwróciłam się z prośbą o przedłużenie ważności wadiów na okres niezbędny do zawarcia umowy.Podałam też datę do kiedy ma opiewać waznośc przedłużonego wadium .

Zastosowałaś procedure ze 181.2a - czyli to co musi zamawiający zrobić w przypadku wniesienia protestu po upływie terminu składania ofert a piszesz że protestów nie było...
Chyba mylisz pojęcia. W każdym razie, skoro wybrałaś najkorzystniejszą to zawieraj umowe w nominalnym terminie związania bądź nawet później o ile wybrany sie zgodzi.

5

Nakreślę sytuację, bo nie wiem czy zostałam dobrze zrozumiana. Ogłoszono przetarg, po pierwszym wyborze wpłynął protest, który zamawiający uwzględnił. Dokonał ponownego wyboru oferty. Wezwał także wykonawców do przedłużenia ważności wadiów. I teraz mały rachunek. Jeśli nie wpłynie żaden protest, zamawiający zdąży podpisać umowę przed wygaśnięciem ?starego? wadium, jeśli wpłynie nie zdąży rozstrzygnąć protestu.
Zakładając, ze protestu nie będzie, czy zamawiający może podpisać umowę nie żądając (mimo wcześniejszego wezwania), złożenia ?nowego? wadium.

6

ola2 napisał/a:

nie wiem czy zostałam dobrze zrozumiana.

Tak zostałaś zrozumiana jak napisałaś wink .
W jakiej formie te wadia ? Jeśli w pieniądzu to nie wygasną, jak w gwarancji to muszą przedłużyć (aneks) lub nowe wnieść.

7

Moja wina smile
Wadia wniesiono w formie gwarancji. Rozumiem, że nawet w przypadku, gdy nie wpłynie protest i umowa zostanie podpisana przed terminem ulpłynięcia ważności "starego wadium" wykonawcy muszą wadia przedluzyć?

8

Nie muszą.

9

Bardzo dziekuję Marko. smile