1

Temat: czy wykonawce wykluczonego powiadamia się o wyborze?

pewnie juz pytałam lub ktoś inny ale potrzebne mi to teraz : jak wyżej

2

Odp: czy wykonawce wykluczonego powiadamia się o wyborze?

chodzi mi o powtórny wybór najkorzystniejszej oferty, bo w tym pierwszym to oczywiscie idą pisma równoczesnie o wszystkim do wszystkich

3

pamietaj ze protest wstrzymuje terminy wiec w zaleznosci od przedmiotu protestu sobie wylicz.....

tez dodatkowo stwierdz czy oceniasz ponownie ta wykluczona oferte....

4

rozumię że masz protest ostatecznie rozstrzygnięty
oferta odrzucona więc oczywiste jest przecież że jej nie ocenia
powiadamiasz tylko pozostałych

5

protest na 1 wybór jest rozstrzygnięty, teraz jest ogłoszony 2gi wybór i sie zastanawiam czy powiadamiac wykluczonego

6

Oczywiście że TAK...

7

Kasandra napisał/a:

sie zastanawiam czy powiadamiac wykluczonego

Wykluczenie jest skuteczne? Upłynął termin oprotestowania wykluczenia?

8

tak minął juz dawno termin na ew. protest

9

zastanawiam sie równiez w którym momencie powinnam zwrócic tej firmie wadium i na jakiej podstawie, gdybym zwróciła je na tym etapie postępowania.
zaznaczam ze Wykonawca nie przysłał zadnego wniosku o zwrot

10

Skoro wniosku nie złożył, to zwrócisz w przypadku zaistnienia przesłanki z 46.1

11

zastanawiam sie nad 46.1 ppkt. 1 - czy związanie ofertą oznacza ze minął termin związania ofertą dla danego wykonawcy? czy jest to znormalizowany termin dla wszystkich?

12

Nazwijmy go znormalizowanym wink Wynosi tyle ile określił zamawiający i wykluczenie nic tu nie zmienia

13

Marko napisał/a:
Kasandra napisał/a:

sie zastanawiam czy powiadamiac wykluczonego

Wykluczenie jest skuteczne? Upłynął termin oprotestowania wykluczenia?

A jakie to ma znaczenie... Załóżmy że wykonawca nie składał protesu ponieważ w jego opnii nie miał wtedy "interesu prawnego"... Kasandra dokonała ponownego wyboru w wyniku którego mógł sie zmienić stan faktyczny - wykonawca wykluczony może mieć teraz "interes prawny", może zastem kwestionować wykluczenie. Nie powiadamiając go o nowym wyborze (o zmianie stanu faktycznego) pozbawiasz go możliwości skorzystania ze środków ochrony prawnej...

14

A świstak...

15

Marko napisał/a:

A świstak...

A-cha, chyba że tak...

16

mam posłuchać starszego czy b.doświadczonego, ale kto jest kim?
a może wyciągnąć średnią?

17

Posłuchaj głosu serca... wink Wyciąganie średniej to chyba nie jest najlepszy pomysł... Uważam że lepiej zrobić więcej niż mniej... Ja bym powiadomił, tym bardziej że mamy zasady udzielania zamówień: uczicwej konkurencji, równego traktowania wykonawców, jawności, pisemności...

18

Kasandra napisał/a:

kasandro odpowiedz jest prosta - jesli wykluczony nie jest juz uczestnikiem postepowania - wykluczenie jest prawomocne - to go nie powiadamiasz gdyz mogl sam wniesc protest lub sie przylaczyc jesli umialby to wykazac smile  a teraz zgodnie z PZP nie jest juz uczestnikiem....

19

Kasandra napisał/a:

Tylko nie to...
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy skutecznie wykluczony wykonawca może mieć interes prawny w kolejnym rozstrzygnięciu. Wcześniej w ustawie przepis przy wadium brzmiał, iż zwrot wadium na wniosek wykluczonego oznaczał zrzeczenie sie prawa do środków ochrony prawnej. Teraz wykluczony (nieskutecznie) może zażądać zwrotu wadium i wnieść odwołanie jednocześnie - ale musi to zrobić w terminie - i jeśli wygra to zamawiajacy go wezwie ponownie do wniesienia wadium na podst. 46.3. Przepis ten mówi o ostatecznym rozstrzygnięciu protestu - to u Ciebie już nastąpiło więc cokolwiek byś dalej nie zrobiła to skutecznie wykluczony wykonawca nie ma szans na przywrócenie sie do postępowania. Ergo - nie bedzie miał interesu prawnego. To jest analogiczna sytuacja do protestu podlegającego odrzuceniu. Ustawa mówi o zawiadomieniu o wniesieniu protestu (nie mówi o proteście niepodlegającym odrzuceniu). Więc jeśli zawiadamiasz o proteście podlegającym odrzuceniu (jak dla mnie ciężko będzie tu skutecznie przystąpić i wykazać interes prawny) to tu również zawiadom. Jeśli zaś nie robisz tego w jednym przypadku to i w drugim wypadałoby być konsekwetnym. Decyzja jest Twoja.

20 (edytowany przez MIRAS 2008-08-28 12:49:24)

lolilap napisał/a:
Kasandra napisał/a:

kasandro odpowiedz jest prosta - jesli wykluczony nie jest juz uczestnikiem postepowania - wykluczenie jest prawomocne - to go nie powiadamiasz gdyz mogl sam wniesc protest lub sie przylaczyc jesli umialby to wykazac smile  a teraz zgodnie z PZP nie jest juz uczestnikiem....

Jakie PZP masz na myśli??? tongue Chyba miałeś na myśli PKP, albo PKS...