Temat: Wzór umowy na "zaprojektuj i wybuduj"
Czy ktos moze mi przeslac lub podac linka do wzoru umowy na zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych?
(W moim przypadku chodzi o niewielkie roboty typu remont i okablowanie).
Z góry dziekuje!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → Wzór umowy na "zaprojektuj i wybuduj"
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ktos moze mi przeslac lub podac linka do wzoru umowy na zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych?
(W moim przypadku chodzi o niewielkie roboty typu remont i okablowanie).
Z góry dziekuje!
Wytrzymasz do jutra?
Wytrzymasz do jutra?
Jasne.
ustal jakie wynagrodzenie , wpisz date wykonania dok. projektowej a nastepnie date wykonania zamowienia,ustal kary, i po umowie. to nic innego od standardowych umow.
to nic innego od standardowych umow.
Mysle ze o standardowej umowie mozna mowic w odniesieniu do konkretnego typu umów, a nie umów w ogóle...
Dostałeś maila Piotrek?
Dostałeś maila Piotrek?
Dostałem, dzięki.
a coz innego potrzebujesz do umowy na zaprojektuj wybuduj? struktura jest zawsze ta sama, strony, kary, opis przedmiotu, terminy uregulowania do zmiany tresci lub odwolanie do sadu, ilosc egzemplarzy, mam rowniez takie umowy i nic innego w nich nie wystepuje oprocz opisu zamowienia? ewentualnie rozbicia terminow na wykonanie, kar za opoznienia. oswiec mnie czego po takiej umowie oczekujesz moze czegos nie przewidzialem.
Sławek, z tego co piszesz wynikałoby, ze kazdy człowiek po maturze potrafi skonstruowac kazda umowe.
Ale wg mnie, zeby umowa byla dobra, powinna byc napisana przez specjaliste czyli kogos, kto specjalizuje sie w umowach tego typu, zna ta specyfike, wszystkie uwarunkowania faktyczne i prawne itp. Nie wystarczy wiedziec, co ma zawierac umowa (np. przedmiot umowy). Trzeba umiec to fachowo opisac.
jasne! czemu dopiero po maturze? mysle ze nizej.
Marko, mam pytanie:
Twój wzór umowy wymaga od wykonawcy sporządzenia projektu budowlanego, projektu wykonawczego i specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót, według wymagań określonych w rozporządzeniu. Moje roboty nie wymagają pozwolenia na budowe.
Czy wg Ciebie moje wymagania wobec dokumentacji projektowej powinny byc takie same czy moga byc mniejsze?
Zgodnie z rozp. mogą być mniejsze i dokumentacja składa sie z:
- planów, rysunków lub innych dokumentów umożliwiających określenie zakresu i rodzaju robót
- przedmiaru robót
- projektów pozwoleń, uzgodnień
Jeśli zakładasz ryczałt to przedmiaru nie musi być
Myślisz, że moge wzorować sie na tym rozporządzeniu i zażądać tylko planów, rysunków lub innych dokumentów umożliwiających określenie zakresu i rodzaju robót?
Myśle, że nie tyle możesz co powinieneś - PZP sie do niego odwołuje. A rozporządzenie mówi, iż przy RB dla których nie jest wymagane pozwolenie dokumentacja składa sie w szczególności z ... (to co wymieniłem)
Myśle, że nie tyle możesz co powinieneś - PZP sie do niego odwołuje. A rozporządzenie mówi, iż przy RB dla których nie jest wymagane pozwolenie dokumentacja składa sie w szczególności z ... (to co wymieniłem)
Ale rozporzadzenie mówi o dokumentacji służącej do opisu przedmiotu zamówienia.
A ja mam "zaprojektuj i wybuduj" wiec dokumentacja służy wykonawcy i mnie - żebym mógł go skontrolować, prawda?
No i dokumentacje taką stworzy wykonawca projektując poprzez sporządzenie dokumentów wymaganych dla takiego typu robót (bez pozwolenia), Ty projekt zaakceptujesz jeśli uznasz że jego zakres obejmuje to co chcesz zrobić a następnie będziesz kontrolował wykonanie robót zgodnie z tą dokumentacją.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc