1

Temat: Omyłka rachunkowa?

Witam,
Właśnie przeglądałem oferty wykonawców i normalnie masakra.
Jedno zadanie trzy oferty wpłynęły i w każdej są błędy, im więcej o nich czytam tym więcej wątpliwości.
Przykład 1
Przetarg na dostawę materiałów lab. pozycji 93, w formularzu cenowym miało być tak: ilość, cena jedn. brutto , wartość netto, vat, wartość brutto.
                           1 szt ,
     c.j.b                39,83,   
    wart. netto        65,30,
     vat                  14,36,
     wart. brutto      79,66       
czy można to poprawić w ten sposób:
     c.j.b                39,83,   
    wart. netto        32,83,
     vat                  7,00,
     wart. brutto      39,83 

Przykład 2
                           2 szt.
     c.j.b                150,68   
    wart. netto        123,51
     vat                  27,17
     wart. brutto      150,69
czy można to poprawić w ten sposób:
                        2 szt.
     c.j.b                150,68   
    wart. netto        247,02
     vat                 54,34
     wart. brutto      301,36
Takich pozycji jest kilkanaście
pozdrawiam

2 (edytowany przez lolilap 2008-08-29 13:49:20)

Odp: Omyłka rachunkowa?

a jak masz sformulowany formularz?

z tego co piszesz wydaje mi sie ze dziwnie te pozycje troche opisane - mogliscie W troche tym w blad wprowadzic....

3

Podaj sposób liczenia ceny bo wygląda na magiczny:/.

Poza tym żądaliście wyrobów medycznych (piszesz że laborat. ale bywa że są niesklasyfikowane) bo vat wychodzi 22%?

4

VAT 22%.
Sposób obliczenia ceny faktycznie troszkę pomieszany. Cena jedn. brutto x ilość =wartość.
(miało być tak: cena jedn. netto x liość = wartość netto + vat =wartość brutto).
I co sądzicie, można poprawić cz nie?

5

Jak widać żadnych podpowiedzi jak mam postąpić, czyżby to było aż tak skomplikowane. Chyba to,że zamiast ceny jednostkowej netto żądałem ceny jednostkowej brutto w wyniku czego wykonawcy mylili się w swoich ofertach nie stanowi podstawy do unieważnienia.( co najchętniej bym uczynił).

6

popostu zweryfikuj swoje zapisy w SIWZ oraz w formularzu i sprawdz czy sa spojne.... dopiero potem mozesz zabrac sie za ustawe i sprawdzic czy omylka spelnia jakakolwiek przeslanke smile

tu niezle namieszane jest dlatego bez spojrzenia w dkokumenty nikt nie chce Ciebie zapewne smile wprowadzic w blad....

7

W SIWZ jest taki zapis:
1. Cena oferty w zakresie każdego zadania z osobna uwzględnia wszystkie zobowiązania, musi być podana w PLN cyfrowo i słownie, z wyodrębnieniem należnego podatku VAT - jeżeli występuje.
2. Cena podana w ofercie winna obejmować wszystkie koszty i składniki związane z wykonaniem każdej z części zamówienia - poszczególnych zadań oraz warunkami stawianymi przez Zamawiającego.
3. Cena może być tylko jedna za oferowaną część przedmiotu zamówienia - poszczególne zadania, nie dopuszcza się wariantowości cen.
4. Cena nie ulega zmianie przez okres ważności oferty (związania ofertą).
5. Cenę za wykonanie poszczególnych części przedmiotu zamówienia - zadań należy wyliczyć w poszczególnych ?Formularzach cenowych" stanowiących załączniki do niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia, a następnie tak obliczoną cenę przenieść do ?Formularza ofertowego" 

a formularz cenowy wygląda tak jak pisałem wyżej, czyli:
ilość,cena jednostkowa brutto,wartość netto,kwota vat, wartość brutto.