1

Temat: remont łazienki-co z tym fantem zrobicZ??

Witam!

dostalismy na remont łazienki w Przedszkolu 20000 złotych,

skoro ta suma jest mniejsza niz rownowartosc 6000 euro,

to czy musimy przeprowadzac przetarg??

Jak zrobic ten remont, zeby nikt nie mial pozniej zadnych obiekcji??

dziekuje za pomoc

2

Odp: remont łazienki-co z tym fantem zrobicZ??

Remont to ogólne pojęcie. Zatem najpierw zakres robót, kosztorys i dopiero z niego  wyjdzie ile to może kosztować. A wówczas wiecie na czym stoicie i czy wystarczy 20 000. Jeśli tak to art. 4 pkt. 8 Pzp ma zastosowanie. Jeśli kwota wyższa, to czy dostaniecie jeszcze kasę, czy nie jeśli tak i będzie to pow. 6000 euro to przetarg. Jeśli nie lub nie tyle, żeby netto wyszło pow. 6000 euro to znowu art. 4 pkt 8 ma zastosowanie.

Powodzenia

3

DZiekuje

4

diabeł tkwi w szczegółach - oczywiście, że zakres robót, także zastosowane materiały i kosztorys. Jeżeli określony zakres przekracza  mozliwości finansowe, należy go zaanlizować i odpowiednio zmniejszyć, czyli od czegoś odstąpić.

Polecam jednak rozeznanie rynku materiałów i cen roboczogodziny, a potem określić swoje oczekiwania. A, tak poza tym jak macie 20 tys zł to poprosić dobrego wykonawcę, że jest do wykonania to i owo, i że macie na to kwotę 20 tys. wykonawca się zdziwi i zacznie kręcić, że inny rynek,inne stawki itd.
Ale, to jest bez przetargu panie kierowniku i my jeszcze chcielibyśmy nowe lustro.
Gwarantuje, że zrobi co chcecie i dołoży to lustro.
Kasiu, trzeba umieć negocjować także poza ustawą. wink

nora

5

Dziekuje rowniez:)milego wieczorka zycze

6

ależ prosze uprzejmie smile
sorki, ale ostatnio mam czas jedynie wieczorkami zaglądać na moje ulubione forum wink

miłego wieczorku i spokojnej nocki

nora

7

Kasiu ,Nora dobrze Ci radzi , ale ja jeszcze dodam,że dobrze byłoby mieć własnego inspektora nadzoru,który sprawdzi czy materiały które firma budowlana wbuduje są takie jak w kosztorysie inwestorskim założono,dopilnuje tzw.ukrytych robót (np.wymiany rur które potem będą zamurowane),robót instalacyjnych,położenia glazury.Na koniec podpisze protokół odbioru i kosztorys powykonawczy.Pewnie nie masz uprawnień budowlanych i taka pomoc Ci się przyda ,a ponadto zdejmuje z Ciebie częściowo odpowiedzialność za ewentualną fuszerkę,nawet gdybyś stała przy robotnikach jak nie znasz się na robocie-zrobią co będą chcieli.Pamiętaj że inspektor wystawi Ci fakturę za wykonany nadzór (ustal wcześniej kwotę ,podpisz umowe) i pamiętaj że jego wynagrodzenie" wchodzi"w koszt remontu !!! Pozdrawiam

8

Polecam zakupić rzeczy do urządzenia łazienki w przedszkolu w jakimś sklepie internetowym. Jest ich bardzo wiele. Mi osobiście warto polecić sklep http://www.mogio.co.uk/resourcecenter/ znajduje się tam wiele ciekawych i dobrze wykonanych rzeczy. A i ceny są tańsze niż u nas.

9

Mogiolive napisał/a:

Mi osobiście warto polecić sklep http://www.mogio.co.uk/resourcecenter/

Niech żyje autoreklama big_smile

10

tego jeszcze nie bylo..... ;(

nawet nicka sobie wybral podobnego... co za......
smile żesz ty smile

11

Hejka ostatnio robiłam remont w swojim mieszkaniu. Znalazłam ogłoszenie w gazecie o mężczyżnie kóry szuka pracy przy remoncie, zadzwoniłam i naprawde jestem zadowolona. Moje mieszkani wygląda dużo lepiej niż wcześniej. Pan Sławek bo tak właśnie ma na imie ten mężczyzna zaproponował mi wiele ciekawych propozycji jeśli chodzi o emont. A jeśli chodzi o sprzątanie to on zostawił po sobie porządek wprzeciwności do inych ekip remontowych.... Zostawie nr do pana Sławka dla osób w potrzebie dobrego remontu: 511-087-566.

12

Do tego remontu w szkole on morze sie przydać... Naprawde polecam.

13

Heheheh, zabrakło jeszcze info w jakim regionie Polski słynny pan Sławek "robi" remonty big_smile . Admin gdzie jesteś? wink

14

Ciekawe co ten Pan tej Pani tak dobrze wyremontował?  i jeszcze zapewne za pol darmo, moze w ramach rozrywki niektorzy wykonali by to za darmo! ps. Zbiezność imion czysto przypadkowa.