1

Temat: Weryfikacja zasadności wniesionego protestu. Kto to ma zrobić.

Mam do was takie pytanie.

Odbył się przetarg i wybrano wykonawcę. W trakcie oceny oferty zamawiacz zażądał od niego próbek towaru i ten je dostarczył.

W czasie wglądu do ofert jeden z oferentów (ma drugą cenę więc będzie protestował), zauważa, że dostarczone próbki nie są zgodne z wymaganiami zamawiającego.

Pisze na to protest. Ale..

Pracownicy u zamawiacza nie potrafią sami zweryfikować, czy towar rzeczywiście nie spełnia wymagań SIWZ. protestujący w proteście wskazuje oczywiście podstawy swojego twierdzenia, czyli opisuje co i dlaczego.

Kto powinien udowodnić, że protestujący oferent ma rację (rzeczywiście protest jest zasadny), czy zamawiający ma obowiązek użyć pomocy jakiegoś biegłego, czy to właśnie protestujący musi przeprowadzić jakieś postępowanie oprócz złożenia samego protestu.

Jeśli protestujący posłuży się jakąś ekspertyzą są szanse, że nie będzie obiektywna.

Czy jeśli złożony protest może być zasadny, zamawiający jest zobowiązany zweryfikować zasadność złożenia protestu?

2

Odp: Weryfikacja zasadności wniesionego protestu. Kto to ma zrobić.

Zamawiacz jak sam nie jest w stanie ocenic oferty wykonawcy moze powolac do tego bieglego. Zasadnosc protestu oceni na podstawie dostarczonych dowodow lub ewentualnie poprosi o wyjasnienia wykonawce ktorego dotyczy protest, jezeli on sam sie nie bedzie bronil przylaczajac sie do protestu po stronie zamawiacza. Jezeli probek nie bylo obowiazku skladac do oferty nie podlegaja one ocenie. nie musza odpowiadac wymaganiom zamawiacza moga byc tylko pogladowo dostarczone.

3

oczywiscie.... np. mozesz powolac bieglego..

4

oczywiście... tongue

5

No dobra, a czy zamawiającego można zmusić do weryfikacji (ale rzetelnej)

6

hehe dobre smile a niby na czym opieraja sie ZP??:)

7

Zapewne wiesz tak samo jak i ja, że z rzetelnością lub poszanowaniem prawa bywa baaaardzo różnie.

Moje pytanie wynika z tego, że człowiek, który oglądał próbki został poinformowany przez pracownika (ów) zamawiającego, że jak powoła sam ekspertów to może się tym zajmą!

Tylko, że według mnie ocena ofert to robota zamawiającego.

8

kwestia udowodnienia w protescie tezy ze nie spelniaja lezy po stronie protestujacego.... nie rozumiem jednak tematu probek... wymagaliscie od wszystkich takowych? czy tylko dokumentow?

9

Peter napisał/a:

Tylko, że według mnie ocena ofert to robota zamawiającego.

i próbek takze.......zawyczaj biegli to pracownicy zamawiajacego  powolywani do oceny takich probek oraz ich "testowania" i sporzadzanie opini w kwestii ich zgodnosci z przeznaczeniem.....:)

10

przypuszczam ze temat dotyczy sluzby zdrowia  wink

11

Nie wymagano próbek ale za nieładne próbki jedną ofertę odrzucono
Nie wnikam w jaki sposób je badano ale fakt faktem

Chodzi o tonery, które miały być nowe a nie regenerowane. Jedna z próbek, które dostarczono to ewidentna regenerka. Tyle, że trzeba wiedzieć na co zwrócić uwagę.

Na obudowie są numery seryjne oryginalnego producenta i są ślady przerabiania. W proteście oczywiście to jest opisane.
Niestety na taką argumentację pracownik zamawiającego odparł że to przecież tylko jeden na trzy nie spełnia wymagań więc jest i tak świetnie.

12

madziulek napisał/a:

przypuszczam ze temat dotyczy sluzby zdrowia  wink

No niestety instytucja jest poważniejsza a ma związek z waszymi pieniędzmi

13

Peter napisał/a:

No niestety instytucja jest poważniejsza a ma związek z waszymi pieniędzmi

...pieniędzy to u nas notorycznie brak......prawie kazdy zwiazek Z-W rozpada sie z tego powodu....po wczesniejszej cesji długu  big_smile

14

ale...... skoro zamawiacz nie żadal probek to nie mial prawa oceniac towaru na podstawie dostarczonych bez żądania.

15 (edytowany przez Peter 2008-09-01 14:38:12)

Tak jak już pisałem, wielu ma poszanowanie zasad w głębokim poważaniu

Tyle, że jestem konkurentem tej firmy, która wygrała. Jak się okazuje zrobiła to nieuczciwie. Należy działać, skoro zamawiacz nie ma na to ochoty.