1

Temat: Zwrot wadium w formie gwarancji ubezpieczeniowej?

Witam, kolejne postępowanie i znów mały dylemat.
Wykonawca, którego oferta została odrzucona, przesłał pismo, domagając się Zwrotu wadium. Niby banał, jednak złożył wadium w formie gwarancji bankowej, która stanowi integralną część oferty. Jak, w takim wypadku mam odnieść się do prośby wykonawcy. 
Zabezpieczenie wygasa za kilka dni.
Co odpowiedzieć Wykonawcy?
dzięki

2

Odp: Zwrot wadium w formie gwarancji ubezpieczeniowej?

zwracasz oryginał gwarancji , zrób kopię i zostaw w dokumentacji postępowania

3

Dziękuję madziulek,
Jesteś pewna, że można pozdbawić ofertę jednej ze stron i zastąpić ją kopią (oferta jest zbindowana)?

4

nie widze innego rozwiązania na pozostawienie dowodu w dokumentacji ,nie wiem jakie masz zapisy w specyfikacji odnosnie skladania oryginałów,moze dobrze byloby usciślic co do wnoszenia oryginału odrębnie aby potem moc łatwo to oddzielic  smile

5

Dzięki madziulek, nie mam wyjścia, chyba zrobię tak jak radzisz.
pozdrawiam

6

wlasnie ten temat jest dosc dziwny... jak narazie staram sie trzymac oryginaly gwarancji i cwiczyc skladajacych.... smile smile tym bardziej ze oferty sa nienaruszalne......

7

sinek napisał/a:

Dzięki madziulek, nie mam wyjścia, chyba zrobię tak jak radzisz.
pozdrawiam

zastanów się dobrze... ja bym tak nie zrobił...

8

sinek napisał/a:

nie mam wyjścia

Nie masz, wadium musisz oddać.

9

Marko napisał/a:
sinek napisał/a:

nie mam wyjścia

Nie masz, wadium musisz oddać.

Zwrócić musisz...

Oddać sam dokument - czy to oznacza zwrot wadium??? Na pewno nie...

Masz wyjście - jedno z wyjść: poczekaj aż wygaśnie, wtedy ten papier nic nie będzie wart... Nie będzie do niczego "potrzebny" wykonawcy...

10

MIRAS napisał/a:

poczekaj aż wygaśnie, wtedy ten papier nic nie będzie wart... Nie będzie do niczego "potrzebny" wykonawcy...

Miras....art 46 pkt 2 i magiczne słowo "niezwłocznie"

11

Madziulek nie walcz z wiatrakami. Skoro oddanie dokumentu nie oznacza zwrotu wadium to pewnie dostanie dokumentu przez zamawiającego też nie jest wniesieniem wadium.

12

masz racje....juz nie będe wink

13 (edytowany przez MIRAS 2008-09-04 09:51:43)

madziulek napisał/a:

Miras....art 46 pkt 2 i magiczne słowo "niezwłocznie"

Co wg Ciebie  oznacza to magiczne słowo "niezwłocznie"????

14

Marko napisał/a:

Skoro oddanie dokumentu nie oznacza zwrotu wadium to pewnie dostanie dokumentu przez zamawiającego też nie jest wniesieniem wadium.

Były wyroki ZA, ze wniesieniem wadium nie jest przekazanie mu dokumentu gwarancji tylko wystawienie gwarancji przez bank. Moze wg tej koncepcji zwrotem wadium jest pismo zamawiajacego do banku o zrzeczeniu sie roszczen z tytułu gwarancji?

15

Jeśli zamawiający przyjmuje oświadczenie wykonawcy, że bank wystawił na rzecz zamawiającego jako beneficjenta gwarancje wadialną ale tejże do oferty wykonawca łaska dołączyć nie był to jasne. W ten sposób można wszystko.

16

Piotrek napisał/a:
Marko napisał/a:

Skoro oddanie dokumentu nie oznacza zwrotu wadium to pewnie dostanie dokumentu przez zamawiającego też nie jest wniesieniem wadium.

Były wyroki ZA, ze wniesieniem wadium nie jest przekazanie mu dokumentu gwarancji tylko wystawienie gwarancji przez bank. Moze wg tej koncepcji zwrotem wadium jest pismo zamawiajacego do banku o zrzeczeniu sie roszczen z tytułu gwarancji?

Nie MOŻE, NA PEWNO tak jest...

17

Piotrek napisał/a:

Moze wg tej koncepcji zwrotem wadium jest pismo zamawiajacego do banku o zrzeczeniu sie roszczen z tytułu gwarancji?

Piotrek,chyba sam w to nie wierzysz......;)

18

Marko napisał/a:

Jeśli zamawiający przyjmuje oświadczenie wykonawcy, że bank wystawił na rzecz zamawiającego jako beneficjenta gwarancje wadialną ale tejże do oferty wykonawca łaska dołączyć nie był to jasne. W ten sposób można wszystko.

Nie do końca jest tak jak piszesz... Być może zrozumienie pojęcia "zwrotu wadium w formie gwarancji" to wyższa szkoła jazdy, ale postaram się wyjaśnić...

Podstawą dochodzenia roszczeń przysługujących z gwarancji bankowej nie jest okazanie oryginału dokumentu, a żądanie zapłaty zamawiającego, zawierające oświadczenie, że wykonawca odmówił podpisania umowy na warunkach określonych w ofercie, odmówił wniesienia zabezpieczenia należytego wykonania lub zawarcie umowy stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie wykonawcy. Zatem analogicznie, zwrot wadium wniesionego w formie gwarancji bankowej, następuje poprzez skierowanie pisma do banku, zawierającego oświadczenie że zamawiający zrzeka sie roszczeń z tytułu gwarancji... Sam zwrot dokumentu - nie oznacza zwrotu gwarancji...

19

Zanim wejdziesz następnym razem na wyższą szkołe jazdy to zejdź do podstaw i poczytaj treści gwarancji które często zawierają zwrot: Gwarancja wygasa z chwilą zwrotu oryginału dokumentu gwarantowi.
Daruj sobie takie wycieczki bo ani ochoty ani potrzeby nie mam polemizować.

20 (edytowany przez MIRAS 2008-09-04 08:13:25)

Marko napisał/a:

Zanim wejdziesz następnym razem na wyższą szkołe jazdy to zejdź do podstaw i poczytaj treści gwarancji które często zawierają zwrot: Gwarancja wygasa z chwilą zwrotu oryginału dokumentu gwarantowi.
Daruj sobie takie wycieczki bo ani ochoty ani potrzeby nie mam polemizować.

Hmmm...., nie widziałem gwarancji o ww. treści...

Przepraszam, nie miałem zamiaru nikogo obrażać... Jeżeli tak to odebrałeś to jescze raz przepraszam...