1

Temat: ponowne uzupełnienie dokumentów?

sytuacja wygląda tak: przetarg na montaz klimatyzatorów. wymagalismy wykazania się wykonaniem min. 2 dostaw i montaży tego sprzętu. Wykonawca załączył formularz (wg naszego wzoru) gdzie wypisać nazwę podmiotu dla którego wykonywał zadanie, wartość dostawy, przedmot zamówienia, czas realizacji. Załączył tez referencje. Jedn z nich zaiwerała jedynie zapis "firma X jest naszym wieloletnim wykonawcą urządzeń klimatyzacyjnych. współpraca układa się bardzo dobrze". Stwierdziliśmy że jest to zbyt ogólnikowa referencja, nie potwierdza nalezytego wykonania wymienionego w wykazie zadania. wiec poprosilismy o uzupełnienie dokumentu. wykonawca uzupełnił, ale w wystawionej referencji kwota zadania nie zgadza się z kwotą podana w wykazie przez wykonawce oraz opiniodawca zapisał, iż wykonawca wykonywal dla niego wiele montaży urządzeń na łączna kwotę... . Co w tej sytuacji powinnyśmy zrobić?   
Jest jeszcze inna kwestia: Ten wykonawca w uzupełneiniu dokumentów załączył referencje, których wcześniej nie było w ofercie i które nie zostały wskazane przez niego w wykazie dostaw. Czy teraz powinnam poprosić go o uzupełnienie tego wykazu?

2

Odp: ponowne uzupełnienie dokumentów?

1/ jeżeli w tych referencjach podana kwota przewyższa tą podaną przez wykonawcę to zakładasz że jego dostawa mieści się w tych referencjach i jest ok.
2/ nie musi uzupełniać wykazy jeżeli podane dane są wystarczające

3

a ten zapis w referencji : iż wykonawca wykonywal od 2005 r. dla zleceniodawcy wiele montaży urządzeń na łączną kwotę 40.000. Twoim zdaniem jest poprawny? A w wykazie dostaw wykonawca zapisał, że dla podmiotu x wykonał dostawe i montaż klimatyzatorów na kwotę 30.000 zł w okresie 20-08-2005 do 07-08-2006?

4

Dorcia coś sie czepiła tej wartości skoro w warunku nie masz ani słowa o niej? smile

5

d.26 a moze podaj jak brzmial caly warunek...

6

Ups mój błąd od tego powinnam zacząć. Tak brzmiał warunek:
"na potwierdzenie spełniania warunku posiadania wiedzy i doświadczenia Wykonawca musi wykazać, że wykonał w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania
o udzielnie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie minimum dwie dostawy urządzeń odpowiadających przedmiotowi zamówienia tj. dostawa klimatyzatorów wraz z montażem o wartości nie mniejszej niż 30.000,- zł brutto każda."

7

referencja wydaje sie ze spelnia warunek.... ja dodatkowo uzupelniam wykaz gdyz takowy dokument ma rowniez potwierdzac spelnienie warunku choc mysle ze tu mozna dopuscic i rozwiazanie danaug ....
to pozostawiam do rozwazenia w gronie KOMISARZY smile

8

Dla mnie sprawa nie jest taka oczywista. Kwestia pierwsza to zasadność pierwszego wezwania do uzupełnienia - komisja Dorci doszła do wniosku, że referencja jest zbyt ogólnikowa - nie jestem przekonany... ze zwrotu "współpraca układa sie bardzo dobrze" można wywnioskować  (jak dla mnie), że dostawy były realizowane z należytą starannością. To raz.
Dwa - co ma wynikać z referencji to oczywiste - należyte wykonanie i nic wiecej.
Trzy - problem polega na tym, że referencja o ile nie zaprzecza wykazowi to conajmniej rodzi wątpliwości. W wykazie podano 2 dostawy a z referencji wynika, że na przestrzeni czasu X wykonawca dostarczył i zamontował wiele urządzeń na łączną kwote. Gdzie Ty tu Lolilap widzisz zgodność to ja nie wiem wink .

9

marko podejrzewam ze jest to 1 z 2 referencji smile (taka mam nadzieje) co do tej dostawy to tez myslalem o tym ale warunek suma sumarum nie mowi o jednorazowej dostawie... choc mozna sie do tego przyczepic smile jak sam widzisz ... ale... pozostawil bym to innym wykonawcom smile przynajmniej dzisiaj smile

10

lolilap napisał/a:

warunek suma sumarum nie mowi o jednorazowej dostawie...

Zgoda, ale warunkiem jest realizacja 2 dostaw (choćby i sukcesywnych) o wartości 30 tys brutto każda a ja tu nie bardzo to widze.

11

totez mam nadzieje ze rozmawiamy tu o 1 z 2 ktore zostaly zlozone w ofercie... jak zauwazyles wczesniej sam warunek nie byl takze calkowicie cytowany wiec licze i tu na pewna doze niesmialosci w wypowiedzi:)

12

pisałm faktycznie o 1 z 2 referencji a to dlatego że jednak nie budzi naszych wątpliwości - wykonawca potwierdził wykonanie przedmiotu zamówienia na kwotę 30.000 zł z nalezytą starannością

13

Marko napisał/a:

Dla mnie sprawa nie jest taka oczywista. Kwestia pierwsza to zasadność pierwszego wezwania do uzupełnienia - komisja Dorci doszła do wniosku, że referencja jest zbyt ogólnikowa - nie jestem przekonany... ze zwrotu "współpraca układa sie bardzo dobrze" można wywnioskować  (jak dla mnie), że dostawy były realizowane z należytą starannością. To raz.
Dwa - co ma wynikać z referencji to oczywiste - należyte wykonanie i nic wiecej.
Trzy - problem polega na tym, że referencja o ile nie zaprzecza wykazowi to conajmniej rodzi wątpliwości. W wykazie podano 2 dostawy a z referencji wynika, że na przestrzeni czasu X wykonawca dostarczył i zamontował wiele urządzeń na łączną kwote. Gdzie Ty tu Lolilap widzisz zgodność to ja nie wiem wink .

Czyli jeżeli wykonawca w wykazie prac podje że zamontował dla firmy X urzadzenia w okresie od sierpień 2005 do czerwiec 2006, a firma x potwierdza to referencją w której pisze tylko, że wieloletnia wspołpraca układa się bardzo dobrze - to powinnyśmy uznać takie refernecje? Ja byłam przekonana, że to jest zbyt ogolny zapis i nie potwierdza nalezytego wykonania zadania wymienionego w wykazie wykonywanych dostaw.

14

jest rzeczywiscie ogolna ale nie wskazuje na to zeby bardzo dobrze oznaczalo nienalezycie smile

15

też fakt! wiem że nie można wymagać aby referencje zawierały dane wyszczególnione w wykazie sporządzonym przez wykonawcę, ale jak dostaje coś co brzmi: wieloletnia wspołpraca jest bardzo dobra to zaczynam sie zastanawiać:)