1

Temat: kopia gwarancji

oferent złożył wadium w formie gwarancji ubezpieczeniowej, problem w tym, że do oferty dołączył jedynie kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem, czy w tej sytuacji uznać, że wadium jest prawidłowo wniesione, czy wykluczyć delikwenta i odrzucić jego ofertę?

2

Odp: kopia gwarancji

Jest prawidłowe o ile z treści gwarancji nie wynika przesłanka jej wygaśnięcia w przypadku zwrotu oryginału.

3

jest taki zapis:
Niniejsza gwarancaja wygasa w przypadku:
1) nie doręczenia Gwarantowi wezwania do zapłaty przed upływem terminu obowiązywania gwarancji
2)wyczerpania sumy gwarancyjnej
3)zwolnienia gwaranta przez beneficjenta ze wszystkich zobowiązań zabezpieczonych gwarancją przed upływem terminu jej obowiązywania
3)gdy oryginał dokumentu niniejszej gwarancji zostanie zwrócony gwarantowi przez beneficjenta przez upływem terminu obowiązywania gwarancji.

4

bezia napisał/a:

3)gdy oryginał dokumentu niniejszej gwarancji zostanie zwrócony gwarantowi przez beneficjenta przez upływem terminu obowiązywania gwarancji.

Przez beneficjenta - czyli przez zamawiającego. Jest ok

5

dzięki Marko, jesteś wielki smile)))))))

6

Dla mnie to dziwne, ze nie dali oryginału.
Ja bym chyba nie uwierzył w wadium, nie mając oryginału gwarancji.

7

Piotrek napisał/a:

Dla mnie to dziwne, ze nie dali oryginału.
Ja bym chyba nie uwierzył w wadium, nie mając oryginału gwarancji.

... a poza tym z pkt. 3: "3)gdy oryginał dokumentu niniejszej gwarancji zostanie zwrócony gwarantowi przez beneficjenta przez upływem terminu obowiązywania gwarancji." wynika że oryginał powinien znajdować się u beneficjenta (zamawiającego)... Wszystko jedna zalezy od zapisów SIWZ....

8

Niestety ani wiara ani siwz niewiele wniesie do sprawy, w orzecznictwie traktowano to jako wymóg formalny ku mej rozpaczy. Jedyny wyjątek to zapis o zwrocie gwarantowi oryginału (bez wskazania podmiotu zwracającego).

9

Pani Skubiszak-Kalinowska ciekawie pisała o tym problemie w Rzepie

http://www.rp.pl/artykul/56449,152631_Jak_prawidlowo_wniesc_wadium.html

10

sam jestem ciekaw jak np KIO lub inne madre glowy podchodza do sprawy zwrotu gwarancji itp... bedacej czescia oferty (trwale spieta)

co do kopii to rzeczywiscie czasami przychylam sie do waznosci kserokopii potw za zg.

11

lolilap napisał/a:

co do kopii to rzeczywiscie czasami przychylam sie do waznosci kserokopii potw za zg.

Dlaczego: czasami... Od czego to zależy...???

12 (edytowany przez lolilap 2008-09-08 10:25:03)

czasami skladaja kopie smile a czasami oryginal....

aczkolwiek nalezy pamietac zeby zwracac uwage na tresc gwarancji!

13

A cha!!!  To nie od Ciebie zależy, tylko od wykonawcy... wink

14

nie ulega to watpliwosci.... smile

15

Teraz już nie... Pytałem, bo wiesz pisałeś: co do kopii to rzeczywiscie czasami przychylam sie do waznosci kserokopii potw za zg. (że to Ty się przychylasz) wink

16

NIE LAP ZA SLOWKA BO MOZE SIE TO ODWROCIC I BEDE MIAL DUZO WIECEJ POSTOW I DOMYSLASZ SIE PEWNIE DLACZEGO...

17

Pytałem powaznie... Ja sie nie domyslam, ja to wiem... wink

18

pozostaje pogratulowac...

19

Rozumiem ze to powyzszym czynisz... jezeli tak to dziekuje, dziekuje... tongue

20

A co zrobicie w sytuacji:
1) oryginał gwarancji zostaje odesłany pocztą do Gwaranta (wystawcy - firma ubezpieczeniowa) np. 2-go przez wykonawcę, ponieważ nie jest już zainteresowany przetargiem,
2) zamawiający chce podpisać umowę 4-go z wykonawcą, a on powie nie jestem już zainteresowany,
3) wówczas gdy udacie się z kopią gwarancji do Gwaranta, to on może odpowiedzieć pocałujcie mnie w ...... proszę przedstawić oryginał gwarancji,
4) i nic od Gwaranta nie uzyskanie (jeżeli nie będzie jego dobrej woli) bo nie macie w ręku oryginału gwarancji i na pewno nie wygracie.

W mojej ocenie ksero Gwarancji jest nie właściwe.

21

A jeszcze zapomniałem: w gwarancjach są warunki wypłaty pieniędzy (po zaistnieniu przesłanek), gdzie między innymi jest również przedstawienie oryginału gwarancji.

22

darek napisał/a:

A jeszcze zapomniałem: w gwarancjach są warunki wypłaty pieniędzy (po zaistnieniu przesłanek), gdzie między innymi jest również przedstawienie oryginału gwarancji.

W tej sytuacji nie ma sporu: brak oryginału to brak wadium.

Jeśli nie ma tego zapisu, zdania sa różne. Ja takiego wadium nie uznaje.

23

darek napisał/a:

oryginał gwarancji zostaje odesłany pocztą do Gwaranta (wystawcy - firma ubezpieczeniowa) np. 2-go przez wykonawcę, ponieważ nie jest już zainteresowany przetargiem,

Sytuacje w których zwraca sie wadium na wniosek są wymienione w ustawie. Brak zainteresowania wykonawcy to ja mam w głębokim poważaniu.

darek napisał/a:

wówczas gdy udacie się z kopią gwarancji do Gwaranta, to on może odpowiedzieć pocałujcie mnie w ...... proszę przedstawić oryginał gwarancji,

Może, o ile spełnienie zobowiązania zależy od przedłożenia oryginału.

darek napisał/a:

i nic od Gwaranta nie uzyskanie (jeżeli nie będzie jego dobrej woli) bo nie macie w ręku oryginału gwarancji i na pewno nie wygracie.

Czyżbyś był przedstawicielem gwaranta? big_smile
Ja bym tak nie szafował sformułowaniami na pewno bo pewna to jest śmierć i podatki. Znam przypadek wypełnienia zobowiązania wadialnego przez gwaranta na podst. kopii

darek napisał/a:

W mojej ocenie ksero Gwarancji jest nie właściwe.

Każdy ma prawo mieć swoje zdanie

Ps.
Ja wcale nie jestem entuzjastą kopii (żeby nie było), bo jako zamawiającemu jest mi "pewniej" mieć oryginał w łapie jednakże i orzecznictwo i praktyka aż tak negatywnie tego nie prezentują wiec nie popadajmy w skrajne emocje. Należy czytać co sie dostaje - w szczególności gdy wykonawca mimo wymogu zamawiającego składa kopie a nie oryginał. Czasami można dostać oryginał gwarancji ale tak obwarowany (bezprawnie), że nie ma wyjścia jak delikwenta wykluczyć z postępowania.

24

Życzę powodzenia w odzyskaniu wadium, jeżeli będzie tak jak wczesniej napisałem: wykonawca ma oryginał wysyła go poczta do np. banku (i oczywiste, że zamawiającemu nic nie powie) a wy macie kopie - powodzenia.

25

ok a czy gwarant uniewazni gwarancje wystawiona na zamawiajacego bez informacji od tegoz?
pamietaj ze z wazna kopia gwarancji mamy do czynienia w przypadku braku zapisow o koniecznosci przedlozenia oryginalu celem wyplaty....
jak w takim przypadku gwarant moze polegac jedynie na informacji od ubezpieczajacego wykonawcy??? nie sadze ....
gwarant zapewne zna przypadki w jakich gwarancja moze stracic waznosc... za to tez biora pieniazki.