1 (edytowany przez cih 2008-09-04 13:18:25)

Temat: Źle oszcowana wartość umowy

Witam,

Mamy zawartą umowę na wywóz i składowanie śmieci z terenu miasta zawartą w 1998r. do chwili obecnej wartość umowy nie przekraczała nigdy 14000 EURO rocznie.
Na początku roku w związku ze zmianą stawki za składowanie odpadów do umowy podpisano aneks na rok 2008, wartość umowy oszacowano na około 13500 EURO (nie podlega po ustawę pzp).
Jednak w sierpniu wykorzystano ostatnie środki z w/w umowy.

Sądzę że najrozsądniej było by ogłosić przetarg nieograniczony np. nowa umowa na 3 lata na wywóz śmieci, ale czasu mam strasznie mało czy mogę w jakiś sposób zwiększyć wartość wcześniej podpisanej umowy nie naruszając zasad ustawy pzp. ?

Czy mogę ogłosić przetarg na okres 3 miesięcy do końca roku ?

2

Odp: Źle oszcowana wartość umowy

Dobrze rozumiem:

Umowa zawarta w 1998 r. na czas nieoznaczony???

3

MIRAS napisał/a:

Dobrze rozumiem:

Małe sprostowanie umowa zawarta w 1994r.

4

a z jakich srodkow sfinansujecie nowa umowe?

5

cih napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Dobrze rozumiem:

Małe sprostowanie umowa zawarta w 1994r.

na czas nieoznaczony????

6

cih napisał/a:

czy mogę w jakiś sposób zwiększyć wartość wcześniej podpisanej umowy nie naruszając zasad ustawy pzp. ?

Myśle, że aneks do starej umowy zwiekszajacy jej wartość nie stanowi nowego zamówienia, więc nie podlega ustawie.

Chyba, że ta umowa byla zawarta już pod ustawa z 1994, to wtedy zmiany umowy reguluje ta ustawa.

7

Piotrek napisał/a:

Chyba, że ta umowa byla zawarta już pod ustawa z 1994, to wtedy zmiany umowy reguluje ta ustawa.

A ta bodajże do 1996 pozwalała na zawieranie umów na czas nieokreślony ale trzebaby sprawdzić dokładnie.

8

Piotrek napisał/a:

Nie mogła być, ustawa obowiązywała bowiem od 01.01.1995 r.

9

Jedynym aktualnie wyjściem jest przetarg sądzę że teraz na 3 miesiące do końca roku a później zrobię następny na dłuższy okres ?