Temat: Czy mam robić postępowanie
Widzę na forum pewien zastój, dlatego chciałem zadać jeszcze jedno pytanie. W naszym regionie jest jedna firma wykonująca pewnego rodzaju usługi. Wynagrodzenie za ich wykonanie określa rozporządzenie jednego z ministrów. Firma może również naliczać do wynagrodzenia tzw. pozostałe koszty, które wynikają z działalności. Koszty te są wynoszą w moim przypadku 135 % stawki bazowej. Same koszty dodatkowe przekraczają kwotę 14 tys. Do tej pory nie robiliśmy żadnego postępowania (z tego co wiem nie robi go żadna jednostka w Polsce prowadząca ten sam rodzaj działalności co my). W tym roku przeprowadziliśmy WR na owe koszty. Pytanie Czy dobrze zrobiliśmy, Czy wogóle powinniśmy przeprowadzać postępowanie. Co zrobić aby spowodować ewentualne obnirzenie wartości zadania. Nadmieniam iż ze względu na monopol wykonawca zamierza w przyszłym roku drastycznie podnieść wysokość kosztów dodatkowych.
PS: Przez podpisanie owej umowy ściągneliśmy na siebie gniew niektórych zaprzyjaźnionych jednostek za zburzenie ich dotychczasowej spokojnej roboty.