1

Temat: Czy mam robić postępowanie

Widzę na forum pewien zastój, dlatego chciałem zadać jeszcze jedno pytanie. W naszym regionie jest jedna firma wykonująca pewnego rodzaju usługi. Wynagrodzenie za ich wykonanie określa rozporządzenie jednego z ministrów. Firma może również naliczać do wynagrodzenia tzw. pozostałe koszty, które wynikają z działalności. Koszty te są wynoszą w moim przypadku 135 % stawki bazowej. Same koszty dodatkowe przekraczają kwotę 14 tys. Do tej pory nie robiliśmy żadnego postępowania (z tego co wiem nie robi go żadna jednostka w Polsce prowadząca ten sam rodzaj działalności co my). W tym roku przeprowadziliśmy WR na owe koszty. Pytanie Czy dobrze zrobiliśmy, Czy wogóle powinniśmy przeprowadzać postępowanie. Co zrobić aby spowodować ewentualne obnirzenie wartości zadania. Nadmieniam iż ze względu na monopol wykonawca zamierza w przyszłym roku drastycznie podnieść wysokość kosztów dodatkowych.

PS: Przez podpisanie owej umowy ściągneliśmy na siebie gniew niektórych zaprzyjaźnionych jednostek za zburzenie ich dotychczasowej spokojnej roboty.

2

Odp: Czy mam robić postępowanie

To wszystko brzmi bardzo tajemniczo... 

Na podstawie tajemniczych danych zawartych w pytaniu, uważam że:

1. dobrze zrobiliscie ze przeprowadziliscie postepowanie - o ile jestescie co do zasady zobowiazani do stosowania PZP
2. nie sadze zebyscie dobrze zrobili przeprowadzajac to postepowanie w trybie WR

Nie wiem co zrobic zeby spowodowac obnienie wartosci zadania - nie znam specyfiki zadania (jest objęte wiedzą tajemną) wink

3

MIRAS napisał/a:

Nie wiem co zrobic zeby spowodowac obnienie wartosci zadania - nie znam specyfiki zadania (jest objęte wiedzą tajemną) wink

Kilka słów sprecyzowania. Jestem pracownikiem ogólnie pojętego wymiaru sprawiedliwości, a wykonawcą jest zakład medycyny sądowej wykonujący dla nas usługi sekcji zwłok. Są jedynym zakładem w promieniu 100 km, więc myślę że mogę skożystać z przesłanki na WR.

4 (edytowany przez MIRAS 2008-09-09 12:42:46)

Moim skromnym zdaniem okoliczności, o których  piszesz nie stanowią wystarczającego uzasdnienia do zastosowania WR na podstawie 67.1.1a PZP...

5

pipi67 napisał/a:

Co zrobić aby spowodować ewentualne obnirzenie wartości zadania. Nadmieniam iż ze względu na monopol wykonawca zamierza w przyszłym roku drastycznie podnieść wysokość kosztów dodatkowych.

Przeprowadź postępowanie w trybie PN...

6

Nawet gdy zrobię PN to zgłosi się tylko jeden wykonawca(o ile się zgłosi, mając na uwadze drogę przez mękę przy wykonanej WR). Ponadto gdyby zgłosił się zakład z innego województwa to po ierwsze wzrosłyby koszty transportu i przechowywania, a po drugie czas.

7

Może się i tak zdarzyć...