1

Temat: Nie podpisanie umowy

Mam taki przypadek. Wybraliśmy wykonawcę lecz on uchylił się od podpisania umowy. Umowe podpisaliśmy z następnym. Jak mam traktować pierwszego wykonawcę, wykluczyć go Nie mogę bo w Pzp Nie ma takiego przypadku. Odrzucić oferty też Nie mogę - bo za co. GeneralNie chodzi mi o sposób wypełNienia ZP 2 i ZP 304. W obu dokumentach Nie ma rubryki o uchyleniu się od podpisania umowy. Z załączników wynika że wygrał pierwszy wykonawca. Niekonsekwencja w ZP 304 z wpisaNiem kwot z najniższą, najwyższą i wybraną w stosunku do jedynego kryterium: cena.

2

Odp: Nie podpisanie umowy

ZP2:

1. Wykonawca uchyla się od zawarcia umowy.
2. Dokonujesz ponownego wyboru oferty najkorzystniejszej spośród pozostałych ofert.
3. Zawiadamiasz wykonawców o ponownym wyborze - w pismie informujesz dlaczego dokonałaś ponownego wyboru.
4. Zawierasz umowe w terminie nie krotszym niż 7 dni od dnia przekazania zawiadomienia o wyborze (ponownym) oferty.
5. Zawiadomienie, o ktorym mowa w pkt 3 zgodnie z art. 96.2 PZP załączasz do ZP 2 - podobnie postepujesz z innymi dokumentami w tym, np. dokumentami z ktorych wynika, że wykonawca uchylał się od zawarcia umowy...

Druk ZP2 kompletny. Wynika z niego co, gdzie i dlaczego - tyle... wink

ZP-304:

Wypełniasz zgodnie ze stanem faktycznym...

3

MIRAS napisał/a:

ZP2:

1. Wykonawca uchyla się od zawarcia umowy.
2. Dokonujesz ponownego wyboru oferty najkorzystniejszej spośród pozostałych ofert.
3. Zawiadamiasz wykonawców o ponownym wyborze - w pismie informujesz dlaczego dokonałaś ponownego wyboru.
4. Zawierasz umowe w terminie nie krotszym niż 7 dni od dnia przekazania zawiadomienia o wyborze (ponownym) oferty.
5. Zawiadomienie, o ktorym mowa w pkt 3 zgodnie z art. 96.2 PZP załączasz do ZP 2 - podobnie postepujesz z innymi dokumentami w tym, np. dokumentami z ktorych wynika, że wykonawca uchylał się od zawarcia umowy...

Druk ZP2 kompletny. Wynika z niego co, gdzie i dlaczego - tyle... wink

ZP-304:

Wypełniasz zgodnie ze stanem faktycznym...

Procedurę znam. Wykonałem ja tak jak tu opisałeś. Chodzi mi bardziej o to, że w obu tych dokumentach nie ma śladu że firma odmówiła podpisania umowy. Kiedyś w ZP 2 dokonano zmiany wprowadzając punkt 10 o uniewaznieniu postepowania to może należałoby wprowadzić rubrykę o przyczynach niepodpisania umowy.

4

pipi67 napisał/a:

to może należałoby wprowadzić rubrykę o przyczynach niepodpisania umowy.

Sporządź notatkę służbową i załącz ją do protokołu...