1

Temat: Sumować czy nie?

Cześć. Na początku roku przeprowadzony był przetarg na odbiór i wywozenie płyt azbestowych  (wartość 40000).  teraz w sierpniu otrzymalismy decyzję o dofinansowaniu z funduszu ekologicznego, i dodatkowo rada gminy podjęła uchwale o przeznaczeniu dodatkowych srodków na ten cel. łączna kwota tych srodków to ok 50000. czy teraz udzielając zamówienia brac pod uwagę  tamten przetarg i sumowac te kwoty czy po prostu  udzielic stosownie do wysokosci środków , którymi dysponujemy w chwili obecnej (te po zmianach budżetowych plus te z funduszu), czyli pon. 14.000 ojro?

2

Odp: Sumować czy nie?

pawcio napisał/a:

pon. 14.000 ojro

3

No Marko cos z rana mało rozmowny jesteś big_smile ale dzieki za porade:), mam nadzieje że dobrze to odczytałem, bo coś ostatnio ciężko mi sie mysli

4

Poniżej 14000 euro.

5

nie musisz sumować tych kwot, nie będzie to dzielenie zam. celem ominięcia ustawy - więc spoko do 14000

6

Witam ponownie. Wiecie że mój prawnik nie zgodzil sie z Waszym  i moim stanowiskiem, twierdzi że to jest zamówienie tego samego rodzaju i że to iz nastapila zmiana w budżecie i podpisanie umowy o dofinansowanie to nie są argumenty pozwalające bronić stanowiska o braku podziału zamówienia, i że to moze byc odczytane za celowe działanie.  Ja chciałem liczyc szacunek z 32 ust.1 a ona mi ciągle 32. 4 , dobrze że chociaż dała sie przekonać że 34 nie ma zastosowania big_smile. Rece opadają sad , i na dodatek żąda opini pisemnych które by ją przekonały, jesli macie cos to pomózcie (jedyne co znalazłem to opinia UZP w sprawie zakupu ksiązek do biblioteki ) ale obawiam się że to za mało smile

7

gdyby zamawiający miał np. 100 000 zł ale ze względu (nie wiem jakiego - np myślał że to drożej wyjdzie) zrbił zamówienie na 60.000 to oczywiście na to 40 000 nie mógłby stosować art. 4.8 ale przecież u was tak nie było

8

No przypadek nr 2, idento prawie, przetarg na sprzęt komputerowy był na początku roku, szacowaliśmy na 140000 po przetargu było 120000, teraz po kilku miesiącach szefostwo chce z tych oszczędności dokupic pare drukarek  i monitor oraz firewalla co sie spalił. łacznie mamy zamiar wydać jakies 22000 i ja chce spozo ustawy a prawnik  mówi że nie bo już był przetarg itd. a co do spalonego sprzetu to mi każe 67 art stosowac. podajcie mi jakies opinie  którymi mógłbym im w twarz rzucić bo mnie zaczyna nerw ponosić, a jeszcze pogoda do bani. sad . Aż jestem ciekaw co bedzie dalej bo dostały kolejny wniosek spoza ustawy. tez był przetarg z ofertami częściowymi tym razem i jedna wyszła a dwie nie. wartość tych dwóch to 45000 i ja chce z 4.8 i czekam co one na to smile. Dajcie mi pare argumentów do walki  smile

9

Co do nowego zamówienia:

"Przy założeniu, że zamawiający oszacował wartość zamówienia na początku roku z należytą starannością, w sytuacji, gdy w trakcie roku pojawi się nieprzewidziana wcześniej potrzeba dokupienia jakiegoś artykułu lub usługi, w opinii Urzędu Zamówień Publicznych, będziemy mieli do czynienia z nowym, odrębnym zamówieniem, którego wartość obliczyć należy właściwie do jego zakresu. Prawidłowość podjętych decyzji należy uzależnić od tego, czy zamawiający dochował należytej staranności przy szacowaniu pierwszego zamówienia i dokonywać oceny pod kątem art. 32 ust. 2 ustawy, który zakazuje dzielenia zamówienia na części."

Czyli jeżeli dobrze oszacowano pierwsze zamówienie poniżej 4.8 to wszystko jest OK. Natomiast w przypadku przetargu to już w ogóle inna znacznie łatwiejsza sprawa. Całość opinii tutaj:

http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/aktualne/szacowanie-wartosci-zamowienia-na-dostawy-i-us142ugi-powtarzajace-sie-okresowo

I odnośnie dodatkowych i uzupełniających możesz sie podeprzeć tym tutaj:

http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/analizy-systemowe/roczne-sprawozdania-o-udzielonych-zamowieniach-publicznych/Roczne%20sprawozdania%20-%20pytania%20i%20odpowiedzi..pdf/view

Jeżeli Twojemu prawnikowi nie wystarczy opinia UZP to może czasz go zmienić? Bo ten to wie już wszystko i niczego się nie nauczy mad

10

Bartosz napisał/a:

Jeżeli Twojemu prawnikowi nie wystarczy opinia UZP to może czasz go zmienić? Bo ten to wie już wszystko i niczego się nie nauczy mad

To pewnie radca prawny czyli przypadek beznadziejny...

11

ale są wyjątki, jak w każdej regule, mam szczęście znać takich, oczywiście mówię o radcach prawnych, którzy specjalizują się w z.p.