1

Temat: Zwiększenie środków przeznaczonych na realizację zadania

Witam,

Mam problem ogłosiłem przetarg na roboty budowlane wpłynęły dwie oferty:

Jedna 160 tys druga 190 tys jednak podczas otwarcia podałem że zamierzam przeznaczyć 150 tys. na realizację zadania. Jest już koniec roku i nie mam już czasu na kolejne postępowanie. W budżecie znalazłem 10 tys. Moje pytanie czy związku z Zwiększeniem przeznaczonych środków na realizację zadania informuję o tym wszystkich wykonawców ?
Czy jeżeli wybiorę ofertę za 160 tys. co robię z ofertą za 190 tys. odrzucam że względu iż nie mam wystarczających środków ?

2

Odp: Zwiększenie środków przeznaczonych na realizację zadania

cih napisał/a:

1. Moje pytanie czy związku z zwiększeniem przeznaczonych środków na realizację zadania informuję o tym wszystkich wykonawców ?

2. Czy jeżeli wybiorę ofertę za 160 tys. co robię z ofertą za 190 tys. odrzucam że względu iż nie mam wystarczających środków ?

1. Informujesz ich pośrednio - bowiem zawiadamiasz ich o wyborze oferty najkorzystniejszej wraz... itd. (art. 92.1.1 PZP)

2. NIE ODRZUCASZ - mało tego dokonujesz jej oceny na normalnych warunkach, tak jak inne oferty.

3

Żeby grało w dokumentach robisz jeszcze przesunięcia środków finansowych (10 000,00 zł) na powyzsze zadanie z innych zamierzeń.

4

Dziękuje za szybką odpowiedź muszę jeszcze poczekać na sesję RM (przesunięcie środków) i biorę się do roboty.