Temat: Jak zarobić na przetargu?
Ostatnio czytałem nowelizacja ustawy. w art. 45 ma byc wprowadzony zapis ust 4a mówiący o tym, iż jeżeli wykonawca nie uzupełni dokumentów przepada mu wadium. Rozumiem, ten zapis wprowadzono w stosunku do kombinatorów, ale gro jest takich wykonawców którzy nieświadomie załączą Jakieś dokumenty, które zawierają błędy i nie są w stanie ich poprawić albo złożyć prawidłowy dokument. Ostatnio na 8 ofert odrzuciłem 3 ze względu na nieuzupełnienie dokumentów. gdybym zarządał wadium trochę bym zarobił.
A tak na marginesie ustęp ten został wprowadzony w celu wyeliminowania możliwości kombinowania wykonawców przy wyborze oferty. I tu mam pewne wątpliwości jeżeli jest przetarg powyżej progów unijnych to strata wadium przez jednego wykonawcę przy założeniu że jego kumpel ma drugą ofertę przewyższającą jego kilka razy więcej niż wartość wadium to nie wiem czy jego strata powstrzyma go od tego rodzaju praktyk. Choć i tu jest furtka ponieważ wykonawcy przepada wadium tylko wtedy gdy nie uzupełni dokumentów, oswiadczeń i pełnomocnictw. Przepis nic nie mówi o uzupełnieniu np. próbek, czyli ich nieuzupełnienie nie skutkuje zatrzymaniem wadium.