1

Temat: POMÓŻCIE: Szacowanie wartości+przedmiar+kosztprys

Witam
Mam zrobić przetarg na dostawę i montaż matygimnastycznej. Jak mam oszacować wartość? Jak zrobić kosztorys i przedmiar? ZUpełnie się na tym nie znam. "Wrzucili" mnie na przetargi i nie mam pojęcia jak to zrobić.

2 (edytowany przez Marta 2008-09-17 12:14:44)

Odp: POMÓŻCIE: Szacowanie wartości+przedmiar+kosztprys

jaka kwota zamówienia?jesli poniżej 14000 euro- ok. 60 tysięcy netto to poza ustawą

3

Kwota poniżej 60 000.

4

Znajdź firmę która takie maty montuje i poproś ją o wycene.

5

dokładnie zrób jak radzi pipi67 inaczje nie dowiesz sie jaka jest wartość zamówienia

6

jesli przekroczy szacunek 14000 euro musi być przetarg i wtedy dokumentacje projektową przygotwać musi osoba z uprawnieniami-nie musisz sie na tym znać

7

Z innego twojego wpisu wiem że pracujesz w szkole. Zgłoś się więc do kuratorium, do osoby która robi przetargi , ona napewno ci pomoże.

PS Firma do której się zwrócisz, jeżeli poczuje że może dostać zlecenie zrobi za ciebie wszystko: wycenę, kosztorys, przedmiar, specyfikację techniczną.

8

Marta napisał/a:

jesli przekroczy szacunek 14000 euro musi być przetarg i wtedy dokumentacje projektową przygotwać musi osoba z uprawnieniami-nie musisz sie na tym znać

Według mnie mata gimnastyczna to coś na wzór tatami dla judo, więc nie widzę potrzeby wykonania projektu i uprawnień.

9

No ale przedmiar musi być porządnie zrobiony, a skoro ja się na tym nie znam??

10

aniadud napisał/a:

No ale przedmiar musi być porządnie zrobiony, a skoro ja się na tym nie znam??

Zastanawiam po co ci przedmiar robót. Zakup i montaż tych mat chyba nie jest robotą budowlaną a dostawą lub usłgą. Myślę że pożądna wycena zrobiona przez jakąś firmę zajmującą się tego typu dostawami zupełnie wystarczy.

11

Narazie powysyłałam zapytania ofertowe. Zobaczę, co dalej.

12

I tu zaczyna sie chyba problem, bo w Polsce nie ma firmy produkującej takie maty.
I co teraz?

13

Kup chińską.

14

aniadud napisał/a:

I tu zaczyna sie chyba problem, bo w Polsce nie ma firmy produkującej takie maty.
I co teraz?

Producentów może nie ma ale napewno są dystrybutrzy więc musisz poszukać.

PS z tymi chinami to niezła myśl . Oni właśnie skończyli paraolimpiadę to może jest możliwość zakupu dobrej, uzywanej maty po niskiej cenie.