1

Temat: Podwykonawstwo- czy zapis jest właściwy?

(...)Zamawiający żąda powierzenia przez Wykonawcę 90% wartości robót brutto podwykonawcy, tj. Komunalnemu Zakładowi Budżetowemu(...)

Trochę to dziwne, przynajmniej tak mi się wydaje. Zamawiający przecież mógł rozpisać przetarg na te 10%, a resztę zlecić KZB.
A jakie jest wsze zdanie!?

2

Odp: Podwykonawstwo- czy zapis jest właściwy?

Dziwne, bezprawne itd

3

big_smile

4

sally napisał/a:

(...)Zamawiający żąda powierzenia przez Wykonawcę 90% wartości robót brutto podwykonawcy

czyżby aż taki brak zaufania do wykonawcy??? big_smile

5

no tak, art. 36 ust. 5 mówi, że 10 % nie może być powierzona podwykonawcom ale 90 tak big_smile, big_smile, im więcej się dowiadujesz tym mniej wiesz sad  sad

6

Agatko a czy ustawa pozwala zamawiającemu na wskazywanie (a tym bardziej żądanie podzlecenia) konkretnego podwykonawcy? wink

7

Otóż to! Doszliśmy do wniosku, że wyślemy zapytanie, hmmm. Bo specyfikacja budzi wątpliwości, szczególnie, że to przetarg nieograniczony?! Sprawa co najmniej dziwnie wygląda i jeżeli trzeba oddać 90% zamówienia wskazanej przez Zamawiającego instytucji to zadanie jest na granicy opłacalności.

8

To jest nieuczciwa konkurencja Sally

9

Więc proponujesz protest na SIWZ, argumentując art. 36 ust. 5 Wykonawca może powierzyć część zamówienia podwykonawcą(...)-->może- nie musi<---

10

Czy może art. 7 ust. 1??

11

Protest na siwz bezwzględnie - naruszenie art. 7 ust1, art. 36 ust 4 i 5 - te 2 ustępy mówią co zamawiającemu wolno odnośnie podwykonawstwa

12

Dzięki bardzo za pomoc wink Próbuje właśnie stworzyć sensowny protest. Dam znać, jak odniesie się do niego Zamawiający.

13

sally napisał/a:

(...)Zamawiający żąda powierzenia przez Wykonawcę 90% wartości robót brutto podwykonawcy, tj. Komunalnemu Zakładowi Budżetowemu(...)

Aż sie nie chce wierzyc żeby ktos takie bzdety wymyslil... ja nie uwierze dopoki nie zobacze... smile

14

Marko napisał/a:

Agatko a czy ustawa pozwala zamawiającemu na wskazywanie (a tym bardziej żądanie podzlecenia) konkretnego podwykonawcy? wink

oczywiście Marko, że nie
ale to...:D, big_smile mówi za siebie, nieprawdaż

15

sally - cały czas czekam na jakis link... smile

16

sally napisał/a:

Sprawa co najmniej dziwnie wygląda i jeżeli trzeba oddać 90% zamówienia wskazanej przez Zamawiającego instytucji to zadanie jest na granicy opłacalności.

Rozumiem, że wykonawca otrzyma wynagrodzenie zgodne z jego ofertą, a podwykonawca otrzyma od zamawiacza zgodnie z umową między nimi.

17

http://www.lewin-klodzki.finn.pl/index.jsp?bipkod=/015/004
Można zobaczyć na własne oczy wink

18

veni, vidi nie vici

19

Był protest na SIWZ z naszej strony, jednak zamiast odpowiedzi na prostest dostaliśmy informację o unieważnieniu postępowania. Dla zainteresowanych http://www.lewin-klodzki.finn.pl/index.jsp?bipkod=/015/004
Unieważnienie równie zawiłe jak cała SIWZ.

20

Przeczytałem uzasadnienie i stwierdzam iż osoba je pisząca specjalnie tak zapętliła się w wyjaśnieniach by nikt poza nią nie wiedział o co naprawdę chodzi. Ja zrozumiałem że jakaś firma wykonuje zadanie na tej ulicy a przetarg był ogłoszony na takie samo zadanie na tej samej ulicy. Jeżeli tak to ci urzędnicy nie wiedzą co się dzieje w ich miejscowość i marnują czas i pieniądze (chyba że potraktowali to postepowanie szkoleniowo).
Myślę że prawda jest inna: po pierwsze obecny wykonawca nie wyrabia się ze zleceniem i wynikła potrzeba nowych sił
po drugie przetarg prowadzony był jako straszak na tę firmę
po trzecie być może wykonawca otrzymał to zlecenie teraz "pod stołem"

21

Nie wiem, co może być niejasnego w tym uzasadnieniu. Już drugie zdanie wyjaśnia wszystko:
Po wszczęciu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, Gmina Lewin Kłodzki zleciła budowę ww. sieci przez Komunalny Zakład Budżetowy w Lewinie Kłodzkim.

I jak można mówić o zleceniu "pod stołem" własnemu zakładowi budżetowemu?

22

A jak można po wszczęciu postępowania zlecać zadanie komuś innemu!??! Zastanawia mnie tylko jedno, po co właściwie oni ogłaszali ten przetarg i tyle hmm

23

sally napisał/a:

Zastanawia mnie tylko jedno, po co właściwie oni ogłaszali ten przetarg i tyle hmm

wyjaśnił to pipi67 big_smile