1

Temat: Zmiana słownika CPV

Witam
jak zwykle przy takich Zmianach nasuwa się krąg pytań. Tak na przykład pojawił się u mnie problem z odnotowaniem faktury za stemple. Zacznę od początku...

Od paru lat prowadzę program Ewidencja i Kontrola Zamówień Publicznych, do tej pory kupując pieczątki wpisywałam kod CPV 25122540-9 jednak po 15 września kod ten nie istnieje; zastąpiony został kodem 44423810-2 stemple gumowe. Nie wiem jak wybrnąć z tej sytuacji, czy dalej wpisywać zakupione stemple pod CPV sprzed nowelizacji czy mam dodać do programu nowe CPV.
Pojawia się tez druga kwestia, tzn. realizując zamówienie na zakup pieczątki wypełniam wniosek (zgodnie z wewnętrznym regulaminem) gdzie muszę podać kod CPV oraz wartość zrealizowanych dostaw z powyższego CPV - w tym przypadku jeśli miałabym zastosować się do nowego rozporządzenia to według nowego CPV byłoby, że nie zrealizowano żadnego zakupu z tego CPV (co jest prawdą ale częściową). Tworzy się błędne koło bo jak mam wiedzieć czy nie przekroczę progów jeśli program nie zliczy mi tych kodów, czy wszystko muszę robić na piechotkę???
Proszę o pomoc

2

Odp: Zmiana słownika CPV

Rozumiem, że stosujesz kody CPV w celu ustalenia wartości zamówienia???

3

Mam dokładnie ten sam problem co Julka

4

He, he... same sobie jesteście winne... wyrzuć ten program i odpuść sobie stosowanie kodów CPV w celu ustalenia wartości zamówienia... big_smile

5

MIRAS napisał/a:

Rozumiem, że stosujesz kody CPV w celu ustalenia wartości zamówienia???

Tak, program został zakupiony w celu kontroli wartości zamówienia

6

Ja nie korzystam z programu, ale kontroluje ile jest wydawanych pieniędzy na dane CPV i problem jest dokładnie taki jak opisała Julka. jeśli zmienił się na jakiś produkt kod to mamy stosować nowy kod i traktować jak by zakupów wcześniejszych nie było?

7

evi napisał/a:

jeśli zmienił się na jakiś produkt kod to mamy stosować nowy kod i traktować jak by zakupów wcześniejszych nie było?

Po co w ogole stosujesz kody w tym celu??? Gdybys nie stosowala to bys nie miala tego rodzaju problemów... wink

8

JulkaJJ napisał/a:

Program zakupiony od jakieś naciągacza tongue

9

Gdzie jest w ustawie przepis że sie szacuje na podst. CPV ???????

10

MIRAS napisał/a:
JulkaJJ napisał/a:

Program zakupiony od jakieś naciągacza tongue

Amen

11

wiesz z tego co wiem to w większości jednostkach stosowane są kody i programy. My niestety o tym nie decydujemy tylko mamy to stosować. Więc potrzebna jest nam konkretna odpowiedź a nie dyskusja o zasadności kodów i programów.

12

Marko napisał/a:

Gdzie jest w ustawie przepis że sie szacuje na podst. CPV ???????

nie ma takiego zapisu ale jak zliczać zakupy np.  napraw sprzętu komputerowego, kiedy wiem, że jest to droga usługa i może wejść w pewnym momencie w pow. 14.000 euro???

13

JulkaJJ napisał/a:

ale jak zliczać zakupy np.  napraw sprzętu komputerowego,

Na podst wydatków poniesionych na naprawe sprzętu w poprzednim roku a żeby mieć szerszy obraz sytuacji w 2 ostatnich latach. Takiego szacunku nie obali nikt - a że w tym roku faktycznie wyjdzie powyżej 14 tys euro to znaczy tylko tyle, że trzeba będzie to uwzględnić w roku następnym.

14

Marko napisał/a:
JulkaJJ napisał/a:

ale jak zliczać zakupy np.  napraw sprzętu komputerowego,

Na podst wydatków poniesionych na naprawe sprzętu w poprzednim roku a żeby mieć szerszy obraz sytuacji w 2 ostatnich latach. Takiego szacunku nie obali nikt - a że w tym roku faktycznie wyjdzie powyżej 14 tys euro to znaczy tylko tyle, że trzeba będzie to uwzględnić w roku następnym.

Niby wszystko takie proste ale ktoś musi zbierać informację ile pieniędzy poszło na daną usługę, tj. ile wydano na naprawę a ile na pieczątki - wątpię, że księgowość rozbija dany produkt na tak szczegółowe paragrafy. Skąd więc można uzyskać taką informację???

15

No wiesz, nie wiem jak u Ciebie ale za szacowanie napraw/zakupu sprzętu komputerowego to u mnie informatycy odpowiadają. To jest kwestia ustawienia tego w firmie a CPV nie ma nic do tego - chyba że ktoś sie chce narobić bez sensu.

16

Informatycy nie zgłaszają uszkodzonego sprzętu do naprawy tylko to jest moja działka, tak samo jak wszystkie inne zakupy, wydatki, napraw itp. Nawet jeśli robiłby to informatyk to czy (przykładowo) pieczątki kto by kontrolował ilość i kwotę ich zakupu?

17

U mnie w jednostce zamówienie odbywa się tak:
1. dostaję zamówienie od oddziału
2. wprowadzam na ostatniej stronie kod CPV, wartość wydanych środków do dnia realizacji zamówienia
3. zatweirdza wniosek dyrektor
4. realizuję zamówienie

Następnie przychodzi faktura - opisuję ją, że towar aaaa został zakupiony na potrzeby jednostki - zgodnie z zamówieniem nrbbbbb.
podpisuję się pod tym i przystawiam pieczątkę, że zakup nie podlega ustawie PZP.

Jak z tego wybrnąć????????

18

Zastosuj nowy kod numeryczny ale ze bliżoną nazwą... Numerek ma tutaj mniejsze znaczenie od nazwy...

a poza tym stosuj przepisy PZP a nie CPV do ustalania wartosci zamówienia... wink

19

U mnie reguluje to regulamin wewnętrzny więc jeśli dyrektor go nie zmieni (a nie chce zmienić akurat zapisów dot. wniosków) to nic niestety nie poradzę i CPV muszę stosować.

20

evi napisał/a:

U mnie reguluje to regulamin wewnętrzny więc jeśli dyrektor go nie zmieni (a nie chce zmienić akurat zapisów dot. wniosków) to nic niestety nie poradzę i CPV muszę stosować.

A kto go przygotował ? wink (regulamin znaczy)

21

Coś nie rozumiem. Według mnie to czy na dany zakup mam przeprowadzić postępowanie czy nie wiem na początku roku po zatwierdzeniu budżetu i rozpisaniu wszystkiego na poszczególne paragrafy. Z zapisów koleżanek wnioskuje że wydajecie pieniądze na jakies zakupy i do momentu jak ich suma od początku roku nie przekroczy 14 tys nie robicie przetargu, a jak przekrocz to wtedy robicie na każdą rzecz postępowanie. Chyba cos tu jest nie tak. Według mnie można taką praktykę podciągnać jako dzielenie na części w celu ominięcia ustawy.
Faktem jest iż po nowelizacji będzie taka mozliwość, iż można będzie dzielić całe zamówienie na części i można będzie nie stosować ustawy do niektórych części przy przestrzeganiu pewnych innych ustaleń.

22

regulamin przygotował niestety dyrektor

23

evi napisał/a:

regulamin przygotował niestety dyrektor

W takim razie zostaje tylko zwrócić  sie do dyrektora o wykladnie... smile Jesli On taki madry to na pewno cos wymysli... wink

24

Coś nie rozumiem. Według mnie to czy na dany zakup mam przeprowadzić postępowanie czy nie wiem na początku roku po zatwierdzeniu budżetu i rozpisaniu wszystkiego na poszczególne paragrafy.

"po zatwierdzeniu budżetu....' co to znaczy, czy na początku roku siedzisz i myślisz co trzeba będzie kupić, co może się wydarzyć i na co trzeba będzie przygotować pieniądze?
Chciałabym zrezygnować z tego CPV od nowego roku ale nie wiem jakimi argumentami przekonać swojego dyrektora. do tego momentu zamówienie jakiegokolwiek artykułu odbywało się w ten sposób, że wniosek przechodził przeze mnie a potem trafiał do dyrektora który wyrażał zgodę a księgowy potwierdzał, że posiadamy środki na zakup danego artykułu. Gdybym miała odrzucić metodę stosowania CPV to na jakich zasadach oddział składałby zamówienie? czy po prostu miałby napisać pismo o zamówienie jakiegoś artykułu czy wystarczyłby telefon z prośbą o zakup np. jakiegoś wentylatora 9z uwagi na to, iż temp. w pokoju przekracza 28 stopni)????? Na jakich zasadach odbywają się u Was zakupy, czy możecie podesłać mi wzór waszego regulaminu bądź jakichś sensownych rozwiązań tej sytuacji.
Wiem, że będzie trzeba stoczyć wojnę z "górą" o to by usunąć procedurę stosowania kodów CPV do obliczania wartości zamówienia ale może mi w tym pomożecie?

25

Julka napisał/a:

"po zatwierdzeniu budżetu....' co to znaczy, czy na początku roku siedzisz i myślisz co trzeba będzie kupić, co może się wydarzyć i na co trzeba będzie przygotować pieniądze?

Właśnie tak. Na początku roku, na podstawie wydatków z poprzedniego roku, planuję wydatki na rok następny w porozumieniu z główną księgową. Część tych wydatków jest przydzielona do konkretnych zadań np. remont, mat. biur., tonery, komputery - z podaniem konkretnych ilości. Ja też mam 14 ośrodków znajdujących na terenie województwa. Oni przed zakończeniem roku przesyłają do mnie zapotrzebowania na konkretne dostawy i usługi, czy budowlankę i na ich podstawie planuję wydatki. Wiadomo, iz nie można wszystkiego przewidzieć dlatego zawsze mam jakiś zapas lub ewentualnie robię przesunięcie pomiędzy paragrafami. Ponadto jest to dobra przygrywka do czekającego nas obowiazku wprowadzenia budżetu zadaniowego.

PS. Kodów CPV uzywam tylko do postępowania przetargowego i traktuje je jako zło koniecznie więc ograniczam ich występowanie do minimum. Ponadto zdarza się często że jakieś postępowanie posiada kilka takich numerów i który wtedy urzywacie.