1

Temat: Z wolnej ręki czy mogę ? PILNE !!!

Od niedawna zajmuję sie przetargami i dopiero zdobywam wiedzę i doświadczenie :-)
Nie wiem jak sobie poradzić z problemem. Otóż...
    Zrobiliśmy już 2 postępowania w trybie przetargu nieograniczonego na dostawę opału dla naszych podopiecznych. W pierwszym złożono 2 oferty i obie odrzuciliśmy na podst. art. 89 ust. 1 pkt. 2 poniewaz wymagalismy 6 m-cy gwarancji a Wykonawcy zaproponowali mniej i unieważniliśmy. W drugim zmniejszylismy wymagany okres gwarancji i złożona została 1 oferta, której cena przewyższała środki, jakie mogliśmy przeznaczyć na realizację, więc tez unieważniliśmy. czy teraz mozemy zastosować zamówienie z wolnej ręki? Co zrobic z tym fantem?
     Czas nam ucieka, nasi podopieczni pozostają nadal bez opału a na dworze coraz zimniej :-)

2

Odp: Z wolnej ręki czy mogę ? PILNE !!!

Lucky napisał/a:

Czas nam ucieka, nasi podopieczni pozostają nadal bez opału a na dworze coraz zimniej :-)

Widze że Ciebie to bawi Lucky... wink

ZŁA WIADOMOŚĆ: NIE MOZECIE ZASTOSOWAĆ WR

Co zrobić?: zalezy od wartosci zamówienia...

3

Dzięki MIRAS za odpowiedź

Czy jest jakies inne wyjście, czy znów ogłosić nieograniczony, czas nas goni i to bardzo...
Wartośc zamówienia jest 150tyś.

...i wiedz , że tak naprawdę mnie to nie bawi, wręcz przeciwnie, długo to już trwa :-(...

4

Ja bym oglosił jeszcze raz PN z terminem skladania ofert: 7 dni...

5

nie potrzebnie Lucky zmieniłeś wymagany okres gwarancj

6

ale jeszcze masz czas, okres grzewczy zaczyna się 15 października a i pogoda poprawia się i ma być ciepło smile

7

agataanna napisał/a:

Gdyby lucky nie zmienil okresu gwarancji i w drugim przetargu odrzucilby oferte ze wzgledu na cene, ktora przewyższała środki, jakie mogli przeznaczyć na realizację zamwowieni to i tak nie moglby zastosowac WR...

8

agataanna napisał/a:

ale jeszcze masz czas, okres grzewczy zaczyna się 15 października

U mnie już sie zaczal i z tego co wiem u wiekszosci moich zanajomych... sad

9

MIRAS napisał/a:
agataanna napisał/a:

Gdyby lucky nie zmienil okresu gwarancji i w drugim przetargu odrzucilby oferte ze wzgledu na cene, ktora przewyższała środki, jakie mogli przeznaczyć na realizację zamwowieni to i tak nie moglby zastosowac WR...

no tak, nie ze względu na cenę tylko na niezgodność z opisem przedmiotu zamówienia, 2x2, a wyjątkowa sytuacja... co Ty na to Miras???...wiem nie ryzykujesz!!! tongue

10

agataanna napisał/a:

co Ty na to Miras???...wiem nie ryzykujesz!!! tongue

co ja na to??? Przecież wiesz wink

11

Miras, kto nie ryzykuje, to.....nie żyje (w pełni) a w pzp inaczej się nie da........czasami wszystko zależy od da..........:P

12

Kontynuując wątek......
Ogłosiliśmy kolejny przetarg, wpłynęła jedna oferta, która została wybrana. Niestety wykonawca odmówił podpisania umowy z przyczyn technicznych (brak węgla na rynku). Co mamy teraz począć? Po pierwsze unieważnić, z art. 93 ust 6?
Wyczytałam w necie, że na czas kolejnego postępowania można zawrzeć umowę w trybie wolnej ręki, jeśli wartość tego zamówienia przekracza 14tys, lub gdy wartość nie przekracza 14tyś. zastosować uregulowania wewnętrzne (tj, rozsyłanie zapytań ofertowych, czekanie na odpowiedź, rozpatrywanie to trwa ok. 10dni)
Ale pozostaje jeszcze jedna kwestia ? czy postępowania musimy rozpisywać do skutku?
Ponieważ zamiast węgla możemy dawać naszym podopiecznym zasiłki celowe na zakup opału. Obawiam się, że przy obecnej sytuacji na rynku nie uda nam się podpisać żadnej (umowy ani tej na czas postępowania ani tej właściwej, która miała być podpisana do 31.01.2009r.)
Bardzo Was proszę o pomoc