1

Temat: wykaz dostaw na spełnienie

Kryteria oceny ofert - minimalizacja. jest to dostawa.
czy mogę żądać na spełnienie warunku, by wykonawca dostarczył wykaz dostaw odpowiadające swoim rodzajem w ciągu 3 lat itd. wraz z referencjami zgodnie z rozporządzeniem w sprawie dokumentów jakich zamawiający może żądać. I tu zaczyna się problem ponieważ część komisji przetargowej uważa,że tak jest dobrze - czyli wykaz dostaw na określoną sumę . A ja uważam,że trzeba dodać zdanie:  np. co najmniej jedną (1) lub zaznaczyć ile tych dostaw ma wykazać. Kto ma rację?

2

Odp: wykaz dostaw na spełnienie

ewelinek napisał/a:

Kto ma rację?

Legalnie może być jeden i drugi warunek, pytanie co zamawiający chce sprawdzić warunkiem. Można zrobić 1000 dostaw na łączną kwote wymaganą przez zamawiającego lub jedną konkretną . Zależy od przedmiotu zamówienia - jeśli realizacja waszego zamówienia jest logistycznie skomplikowana (ze względu na zakres/wartość) to jednak bym wolał żeby realizował zamówienie ktoś kto z takim zakresem już sie zmierzył a nie zrobił 1001 drobiazgów.

3

Żądasz minimum X dostaw powyżej pewnej wartości i masz firmy, które realizowały pewne kontrakty i mają potencjał i doświadczenie.
Żądasz maksymalnie Y dostaw dających razem pewną wartość i masz firmy, które spełniają warunek powyższy lub realizowały tonę małych kontraktów, czyli mają silną logistykę wink .

Rozsądnie jest uciąć firmy bardzo małe o niewielkim w stosunku do wartości zamówienia potencjale, żądając powiedzmy co najmniej Z dostaw o pewnej wartości minimalnej, ustalonej w stosunku do szacowanej wartości zamówienia. Powiedzmy minimum 50% szacowanej wartości zamówienia.

Dajesz stosunkowo małym firmom szanse na wykazanie się w większych niż dotychczas kontraktach i jednocześnie blokujesz dostęp do zamówienia dostawcom o małym doświadczeniu.

4

1. Stawiasz warunek wykonawcom.
2. Żądasz dokumentu na potwierdzenia spełnienia tego warunku - z dokumentów ma wynikać jednoznacznie, że wykonawca ten warunek spełnia; tylko tyle i nic poza tym.

5

Marko napisał/a:
ewelinek napisał/a:

Kto ma rację?

Legalnie może być jeden i drugi warunek, pytanie co zamawiający chce sprawdzić warunkiem.

Marko, czy w związku z Twoją odpowiedzią, można dokonać zapisu w SIWZ, że dostawa ma być czy może być udekumentowana nie tylko referencjami ale też umową na daną kwotę......

Można zrobić 1000 dostaw na łączną kwote wymaganą przez zamawiającego lub jedną konkretną . Zależy od przedmiotu zamówienia - jeśli realizacja waszego zamówienia jest logistycznie skomplikowana (ze względu na zakres/wartość) to jednak bym wolał żeby realizował zamówienie ktoś kto z takim zakresem już sie zmierzył a nie zrobił 1001 drobiazgów.

i co to znaczy logistycznie skomplikowana?....

i co to znaczy..... jednak bym wolał.... i jak to ująć w SIWZ? smile smile

6

Ok - leciutki rewanż tongue

Ad. 1 Słownik języka polskiego wink
Ad. 2 W postępowaniu mogą wziąć udział którzy w okresie ostatnich ... a jeżeli okres itd zrealizowali co najmniej jedną dostawę/usługe/ robote polegającą na o wartości x

7

agataanna napisał/a:

Zauważyłem, że od pewnego czasu krytykujesz i czepiasz się każdej wypowiedzi Marko. Jako postronny obserwator nasuwa mi się jedna myśl - pragniesz zwrócić na siebie jego uwagę- a to chyba ... Miłość.

8

pipi67 napisał/a:
agataanna napisał/a:

Zauważyłem, że od pewnego czasu krytykujesz i czepiasz się każdej wypowiedzi Marko. Jako postronny obserwator nasuwa mi się jedna myśl - pragniesz zwrócić na siebie jego uwagę- a to chyba ... Miłość.

takim stwierdzeniem, to Ty Pipi zwracasz na siebie uwagę
ale co do sprawy:
1.zamawiający zażądał wykazu  2 dostaw na tonery no i referencji
2.wykonawca w wykazie napisał: dostawa tonerów i urządzeń biurowych, w referencjach tak samo
3.zamawiający wezwał do wyjaśnienia i uzupełnienia z wyszczególnioną kwotą tylko na przedmiot zamówienia
4. zamawiający, pełen podejrzeń, z  należytą starannością, sprawdza referencje u "wystawiacza" i dowiaduje się, że na jedną dostawę na kwotę, np. 500 tys. składa sie 191 rachunków, i nie wynika to z żadnej umowy
4. może tak być i czy zamawiający może zażądać tych rachunków?
5. a jak ich nie przedstawią, to można ich wykluczyć
6. czy raczej zawiadomić prokuraturę, bo coś z tymi referencjami nie tak?

9

agataanna napisał/a:

6. czy raczej zawiadomić prokuraturę, bo coś z tymi referencjami nie tak?

Nie wiem co miała by tu robic prokuratura. Podejrzewam i wystawca referencji napisał iż firma X w roku Y dostarczyła towar o wartości Z. Czy mija się z prawdą, nigdzie nie jast zapisane że to jedna dostawa, albo jedna umowa. A na marginesie wykonawcy często proszą zamawiających aby łączyli zrealizowane dostawy, usługi czy budowlankę aby referencja była bardziej okazalsza. Przez to mogą oni startować w większych przetargach.

10

jest zapisane Pipi 67 ... w warunkach ....2 dostawy a nie 191