1

Temat: Źle wypełniony formularz oferty ...

W SIWZ wymagaliśmy dokonania wizji lokalnej a w formularzu oferty wykonawca miał wpisać datę kiedy to uczynili.
W złożonych ofertach wykonawca nie wpisał terminu dokonania wizji (zostawił puste miejsce). Według mnie to podlega odrzuceniu na podstawie 89.1.2 bo jest niezgodna z SIWZ przecież nie mogę wezwać do uzupełnienia a nie spełnili warunku określonego w SIWZ  nakazującego obowiązek dokonania wizji.

Druga sprawa to jeśli VAT źle zaokrąglony (oczywiście pomyłka o 1 grosz) to odrzucam art 89.1.6.

Dziękuje za Wasze sugestie

2

Odp: Źle wypełniony formularz oferty ...

DKO76 napisał/a:

W złożonych ofertach wykonawca nie wpisał terminu dokonania wizji (zostawił puste miejsce). Według mnie to podlega odrzuceniu na podstawie 89.1.2 bo jest niezgodna z SIWZ przecież nie mogę wezwać do uzupełnienia a nie spełnili warunku określonego w SIWZ  nakazującego obowiązek dokonania wizji.

Chyba żartujesz, jeśli coś tu jest nie tak to warunek dokonania wizji i jej udokumentowanie w ofercie.

3

Nie rozumiem czy sugerujesz że nie mogę wymagać dokonania wizji lokalnej ??? Jeśli nie mogę to dlaczego ???

4

Może jeszcze jedno słowo wyjaśnienia nie było to wpisane jako typowe warunki udziału w postępowaniu tylko wykonawca był zobowiązany do wyceny na podstawie między innymi wizji lokalnej a cena jest ceną ryczałtową .

5

Z całym szacunkiem ale co Ciebie obchodzi czy wykonawca zrobił wizje czy nie? Nie zrobił, wycenił w ślepo - jego problem wiecej kasy nie dostanie. Skąd założenie że oferta nie odpowiada SIWZ? Wizje należy jak najbardziej zalecać, ale odrzucać oferte z powodu niedokonania to bezprawie.

6

Ok już się trochę uspokoiłam i tu masz rację bo nawet jak nie dokonał a wpisał jakąś datę (gdzie z reguły tak jest) to nie moja sprawa jednak chodzi o to że formularz ofertowy który był wzorem załączonym do SIWZ nie został wypełniony i podstawą nie jest brak tej wizji tylko brak wypełnionego poprawnie formularza ofertowego. Gdybym było co do tego pewna co mam zrobić na 100% to bym  nie pisała jednak mając na uwadze że oferty nie można uzupełnić nie wiem co zrobić.   

A tak przy okazji to mieliśmy przypadek że Wykonawca miał cenę ryczałtową i nie wykonał pewnej pracy niezbędnej do realizacji całości nie docierało do niego że jest to cena ryczałtowa i powinien wszystko uwzględnić dopiero to że musiał to przewidzieć bo potwierdził wizję lokalną spowodowało dalszą realizacje tak więc wolę mieć zapis w ofercie o terminie.

7

DKO76 napisał/a:

tak więc wolę mieć zapis w ofercie o terminie.

i problemy z jego brakiem...

8

No właśnie mam problem ale może jeszcze z innej beczki w tym formularzu ofertowym brakuje również informacji na temat podwykonawców. Gdzieś czytatałam że brak wykazu załączników w formularzu ofertowym nie powoduje odrzucenia jednak co jest jak  brak jest innych informacji (podwykonawcy czy termin wizji lokalnej).

9

DKO76 napisał/a:

No właśnie mam problem ale może jeszcze z innej beczki w tym formularzu ofertowym brakuje również informacji na temat podwykonawców.

Czy chodzi Ci o brak informacji, o częściach zamówienia, które wykonawcy powierzy podwykonawcom??? Czy o samych podwykonawców???

10

Oczywiście o częściach zamówienia które zamierzają lub nie powierzyć podwykonawcy.

11

DKO76 napisał/a:

Oczywiście o częściach zamówienia które zamierzają lub nie powierzyć podwykonawcy.

Możesz zażądać:
1. wskazania przez wykonawcę w ofercie czesci zamowienia, której wykonanie powierzy  podwykonawcom, ewentualnie:
2. wskazania przez wykonawcę w ofercie (np. formie oswiadczenia) ze wykonawca wykona zamowienie (cale) sam bez udzialu podwykonawców...

3. ...nie mozesz natomiast zazadać wskazania negatywnego, tzn. wskazania przez wykonawcę w ofercie czesci zamowienia, których wykonania nie powierzy  podwykonawcom.

Jezeli zażadales zgodnie z pkt. 1 i 2, a wykonawca nie wskazał - to nie masz wyboru pozostaje odrzucenie...

12

MIRAS napisał/a:

Jezeli zażadales zgodnie z pkt. 1 i 2, a wykonawca nie wskazał - to nie masz wyboru pozostaje odrzucenie...

Nie zgodze sie. Jeśli nie wskazał to przyjmuje że nie będzie korzystał lub wzywam do uzupełnienia oświadczenia.

13

Marko napisał/a:

1. Jeśli nie wskazał to przyjmuje że nie będzie korzystał lub
2. wzywam do uzupełnienia oświadczenia.

1. oferta musi być sformułowana jednoznacznie...
2. na jakiej podstawie???

14

Zażądałam zgodnie z 1 ale w formularzu ofertowym nic wykonawca nie wpisał, poprostu nie wypełnił części formularza ofertowego dotyczacego między innymi podwykonawców i wizji lokalnej.
Czy mogę uzupełniać w formie oświadczenia?? Dodam że dotyczy to dwóch najdroższych ofert na pięć złożonych.

15

DKO76 napisał/a:

Czy mogę uzupełniać w formie oświadczenia?? Dodam że dotyczy to dwóch najdroższych ofert na pięć złożonych.

Nie ma takiej podstawy prawnej... Choc Marko uwaza inaczej...

16

Na podst 26.3 skoro jest to niezbędne zamawiającemu oświadczenie a będzie ono zamawiającemu niezbędne jedynie w sytuacji gdy zamawiający zastrzegł jakąś część jako zakazaną do podwykonawstwa. W pozostałych sytuacjach oświadczenie jest bezprzedmiotowe.

17

No dobrze to
z jednej strony mam potraktować sprawę jak by nic nie było (bo nie było zastzreżenia, wizja nie ma znaczenia) tylko dalej rozpatrywać
a z drugiej odrzucić bo jest niejednoznacza ale czy wtedy odrzucam na podsatwie niezgodności z SIWZ ??

18

Marko napisał/a:

Na podst 26.3 skoro jest to niezbędne zamawiającemu oświadczenie a będzie ono zamawiającemu niezbędne jedynie w sytuacji gdy zamawiający zastrzegł jakąś część jako zakazaną do podwykonawstwa. W pozostałych sytuacjach oświadczenie jest bezprzedmiotowe.

a nie mówiłem... ;-)

1. Nie zgadzam się, krótko: art. 26.3 dotyczy dokumentów i oświadczeń, składanych na potwierdzenie spełniania waunków udziału w postepowaniu, a ww. takim oświadczeniem nie jest.
2. Dlaczego bezprzedmiotowe??? Dla zamawiającego zawsze powinno miec znaczenie, kto bedzie wykonywał zamówienie - czy wykonawca sam (zasada), czy przy korzystaniu z pomocy podwykonawców (odstepstwo). Istotne jest, ze zamawiajacy bedzie mial, fakt ze ograniczony, wglad w sposob wykonywania zamowienia ...

19

DKO76 napisał/a:

a z drugiej odrzucić bo jest niejednoznacza ale czy wtedy odrzucam na podsatwie niezgodności z SIWZ ??

Dokładnie tak - takie jest moje zdanie... Sam nie jednokrotnie odrzucałem z tego powodu, uprzedzając pytanie - byly protesty (odwolan nie zanotowano).

20

MIRAS napisał/a:

Dla zamawiającego zawsze powinno miec znaczenie, kto bedzie wykonywał zamówienie - czy wykonawca sam (zasada), czy przy korzystaniu z pomocy podwykonawców (odstepstwo). Istotne jest, ze zamawiajacy bedzie mial, fakt ze ograniczony, wglad w sposob wykonywania zamowienia ...

Jeśli jest to dla zamawiającego szczególnie istotne to czyni stosowne zastrzeżenia w siwz w kwestii podwykonawstwa, a w przypadku RB jest jeszcze Kodeks Cywilny.
Ps. Mam nieustanne wrażenie, że nie kończysz swoich wypowiedzi przez te kropki na końcu lol

21

Marko napisał/a:

1. Jeśli jest to dla zamawiającego szczególnie istotne to czyni stosowne zastrzeżenia w siwz w kwestii podwykonawstwa, a w przypadku RB jest jeszcze Kodeks Cywilny.

2. Ps. Mam nieustanne wrażenie, że nie kończysz swoich wypowiedzi przez te kropki na końcu lol

1. Otóż to...

2. Postaram sie ograniczyc wystepowanie: ... smile

22

MIRAS napisał/a:

1. Otóż to...

Skoro z tym sie zgadzasz to czegoś nie rozumiem.
Brak zastrzeżenia w siwz ze strony zamawiającego pozwala wykonawcy na wszystko w tym względzie (po nowelizacji wprost), czemu zatem chcesz karać wykonawce który nie określił sie w tym względzie a Ty nie wskazałeś zakazanych do podwykonawstwa kawałków skoro to tylko zamierzenie wykonawcy a zgoda Twa wymagana bedzie do zatrudnienia konretnego podwykonawcy przy RB? smile

23

Ja tu mam usługę a nie robote budowlaną - jeśli ma to znaczenie bo juz dzis to sama chyba nie wiem jak się nazywam a zaczęłam od wizji lokalnej skończyło sie na podwykonawcach.

24

Do Marko:

36.4 - zamawiający MUSI (ustawodawca wymaga, abstrahując od tego czy faktycznie zamawiajacego to interesuje, czy tez nie)
36.5 - zamawiający MOZE

Zamawiajacy zażadal (nie ma wyboru), zatem wykonawca zobowiazany byl wskazać jednoznacznie: Nie albo Tak, jezeli tak to jakich czesci... Brak powoduje sprzeczność oferty ze SIWZ.  Upss... znowu te kropki... wink

25

Miał to być prosty mały przetarg wartość na granicy 14.000 euro a taki problem bo to jest tylko mała część z kwiatków jakie wykonawcy zrobili w ofertach.

Dzięki za wasze sugestie i jednak przychylam sie do odrzucenia bo rzeczywiście oferta jest niejednoznaczna i sprzeczna z SIWZ.