1

Temat: Zmiana w załączniuku do SIWZ

Witam,

Przetarg na usługi zimowe odśnieżanie miasta. Pojawił się błąd polegający na błędnie podanej dacie w załączniku nr 1 (wzór oferty) do SIWZ termin wykonania zamiast 15.04.2009 wpisano 15.04.2008. W ogłoszeniu jak i SIWZ oraz umowie termin wykonania został podany poprawnie ogłoszenie poprawiono w dniu 29.09.08 jednak dopiero 30.09.08 dokonano modyfikacji załącznika i zamieszczono informacje na stronie internetowej. Czy w takim przypadku istnieje obowiązek przedłużania terminu składania ofert ?
Termin otwarcia ofert 01.10.08r.

2

Odp: Zmiana w załączniuku do SIWZ

cih napisał/a:

Czy w takim przypadku istnieje obowiązek przedłużania terminu składania ofert ?

Trudno tutaj udzielić jednoznacznej odpowiedzi... Zależy jak na to popatrzeć. Ja bym dla bezpieczenstwa przedłużył termin składania ofert. Nikt Ci nie zarzuci że przedłużyłeś, ale jesli nie przedłużysz to możesz sie spotkac z takim zarzutem (mniej lub bardziej uzasadnionym). Wybór jednak należy do Ciebie...

3

Zastanawiam się nad przedłużeniem, z drugiej strony w przypadku gdy, ktoś złoży mi załącznik numer 1 z błędną datą 15.04.2008r. mogę to w sumie potraktować jako oczywistą pomyłkę pisarską ? (nie muszę odrzucać oferty) w sumie do chwili obecnej żaden wykonawca na to nie zwrócił uwagi.

4

cih napisał/a:

gdy, ktoś złoży mi załącznik numer 1 z błędną datą 15.04.2008r. mogę to w sumie potraktować jako oczywistą pomyłkę pisarską ?

Nie za bardzo, przedłuż o 1 dzień i spokój

5

Marko nigdy nie przedłużałem terminu składania ofert na co mam się powołać ? muszę zrobić korektę ogłoszenia w biuletynie zamówień publicznych.

6

38.6, nie musisz korygować ogłoszenia

7

Dziękuję za pomoc, przedłużę termin o 2 dni do 03.10.2008r. powinno być OK.

8

zrobisz jak chcesz ale ja nie polecam przedłużania terminu zwłaszcza jeżeli miałeś wadium - to może poważnie utrudnić (a nie poprawić) szanse wykonawców (równe traktowanie)
tak dla sztuki to przedłużenie ? bo niby w jakim celu?

9

Nie dla sztuki Danaug tylko dla zgodności z ustawą

10

danaug napisał/a:

tak dla sztuki to przedłużenie ? bo niby w jakim celu?

Nie dla sztuki, tylko dla przedłużenia smile  Jak pisał cih zaden wykonawca nie zwrócil na to uwagi, co moze oznaczac ze wykonawcy zloza oferty z blednym terminem wykonania zamowienia. Jezeli zostanie przedluzony termin skladania ofert to wykonawcy zwroca uwage na ten blad i beda mieli mozliwosc go skorygowac...

11

Marko jakiej znowu zgodności z ustawą teraz to chyba przesadzacie -wiem że może byc problem z tym zapisem w druku ofert ale moż należałoby na stronie internetowe wyraźnie opisać ten problem

ale nie mówmy o modyfikacji treści siwz gdy jej nie ma

12

Nie żądam wadium więc nie ma problemu wszystkie daty w samej SIWZ są poprawne termin przedłużyłem o 2 dni jutro mam otwarcie ofert.

13

danaug problem został opisany dokładnie na stronie internetowej, termin został przedłużony ze względu na fakt iż wykonawcy mieli tylko 24h na zapoznanie się ze zmianami.