1

Temat: Brak parafek na wzorze umowy - odrzucić?

Witam,
żądaliśmy w SIWZ, aby projekt umowy miał zaparafowaną każdą stronę, co w przypadku, jeśli firma składająca ofertę, nie zrobiła tego.
Zastanawiam się jak postąpić, czy odrzucić ofertę?

2

Odp: Brak parafek na wzorze umowy - odrzucić?

A czy w ofercie byl zapis z gatunku: oswiadczami iz zapoznalismy sie ze wzorem umowy i akceptujemy go bez zastrzezen?

3

Wykonawca, nie parafował umowy, jedynie na ostatniej stronie przystawił pieczęć i złożył podpis wraz z dopiskiem, że akceptuje wzór umowy.

4

ja bym uznała, przecież napisal, że ją akceptuje, czy do czegoś sa ci potrzebne te dodatkowe parafki na stronach?

5

sinek napisał/a:

Zastanawiam się jak postąpić, czy odrzucić ofertę?

NIE

6

Wielkie dzięki za za wasze wskazówki.

7

oczywiście że nie odrzucaj i w przyszłości nie żądaj rzeczy kompletnie niepotrzebynych to tylko stwarza problemy (wykonawca wogóle nie musi załaczać umowy do oferty

8

danaug napisał/a:

(...) i w przyszłości nie żądaj rzeczy kompletnie niepotrzebynych to tylko stwarza problemy (wykonawca wogóle nie musi załaczać umowy do oferty

Oczywiscie ze zazadales rzeczy kompletnie potrzebnej i w przyszlosci zrob to w sposob mniej kategoryczny, np. przy uzyciu zwrotu: "zalecane", "pozadane", "spoko by bylo" ;)badz w tresc oferty wkomponuj tekst typu: "oswiadczamy iz zapoznalismy sie ze wzorem umowy i akceptujemy go bez zastrzezen". Faktem jest że nie masz zadnych instrumentow prawnych zeby wyegzekwowac od wykonawcy zalaczenia parafowanego (i to w dodatku na wszystkich stronach) wzoru umowy...

9

Miras to że w treści oferty wykonawca składa oświadczenie że akceptuje wszystkie postanowienia umowy to przecież oczywiste - to każdy wie ale parafowany projekt umowy w ofercie to nie wiem po co,

10

danaug napisał/a:

Miras to że w treści oferty wykonawca składa oświadczenie że akceptuje wszystkie postanowienia umowy to przecież oczywiste - to każdy wie

Nie koniecznie...

danaug napisał/a:

ale parafowany projekt umowy w ofercie to nie wiem po co,

Jeśli jest ww. oświadczenie to rzeczywiscie parafowany projekt moze byc niepotrzebny...
jednakze dla pewnosci mozna zalecic wykonawcom, zeby dodatkowo tenze zlozyli.

11

MIRAS napisał/a:

Jeśli jest ww. oświadczenie to rzeczywiscie parafowany projekt moze byc niepotrzebny...
jednakze dla pewnosci mozna zalecic wykonawcom, zeby dodatkowo tenze zlozyli.

I tylko konsekwencji w działaniu brak big_smile

12 (edytowany przez MIRAS 2008-10-08 10:49:15)

Ja robie tak (jezeli mam wzor umowy): w formularzu OFERTA WYKONAWCY mam taki zapis:

- Oświadczam, iż zapoznałem się z postanowieniami SIWZ, w tym z projektem umowy i nie wnoszę do nich zastrzeżeń oraz uznaję się za związanego określonymi w niej zasadami postępowania.

- Oświadczam, że zawarte w SIWZ istotne postanowienia umowy (załącznik nr ... do SIWZ) zostały przez nas zaakceptowane i zobowiązujemy się w przypadku wyboru naszej oferty do zawarcia umowy na tych warunkach ? w miejscu i terminie wyznaczonym przez zamawiającego.

Nie żądam załączenia parafowanego wzoru umowy, ale rozumiem tych którzy - z takich czy innych wzgledów - zlalecaja (nie mylic z "zadaniem") wykonawcom zalaczenie parafowanego wzoru umowy.

13

i znowu nadgorliwość wykonawcy hmm

14

agataanna napisał/a:

wykonawcy hmm

Zamawiającego Agatko Zamawiającego wink

15

Następnym razem proponuje dopisać:
"zaparafowany wzór umowy w lewym prawnym rogu strony, a po prawej stronie proszę narysować gwiazdkę, natomiast na górze strony nazwa województwa wykonawcy"
tylko po co to??? ech, co niektórzy to sami stwarzają sobie problemy

16

a odnosnie pytania poczatkowego to pewnie, że nie