Temat: Brak parafek na wzorze umowy - odrzucić?
Witam,
żądaliśmy w SIWZ, aby projekt umowy miał zaparafowaną każdą stronę, co w przypadku, jeśli firma składająca ofertę, nie zrobiła tego.
Zastanawiam się jak postąpić, czy odrzucić ofertę?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Brak parafek na wzorze umowy - odrzucić?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
żądaliśmy w SIWZ, aby projekt umowy miał zaparafowaną każdą stronę, co w przypadku, jeśli firma składająca ofertę, nie zrobiła tego.
A czy w ofercie byl zapis z gatunku: oswiadczami iz zapoznalismy sie ze wzorem umowy i akceptujemy go bez zastrzezen?
Wykonawca, nie parafował umowy, jedynie na ostatniej stronie przystawił pieczęć i złożył podpis wraz z dopiskiem, że akceptuje wzór umowy.
ja bym uznała, przecież napisal, że ją akceptuje, czy do czegoś sa ci potrzebne te dodatkowe parafki na stronach?
NIE
Wielkie dzięki za za wasze wskazówki.
oczywiście że nie odrzucaj i w przyszłości nie żądaj rzeczy kompletnie niepotrzebynych to tylko stwarza problemy (wykonawca wogóle nie musi załaczać umowy do oferty
(...) i w przyszłości nie żądaj rzeczy kompletnie niepotrzebynych to tylko stwarza problemy (wykonawca wogóle nie musi załaczać umowy do oferty
Oczywiscie ze zazadales rzeczy kompletnie potrzebnej i w przyszlosci zrob to w sposob mniej kategoryczny, np. przy uzyciu zwrotu: "zalecane", "pozadane", "spoko by bylo" ;)badz w tresc oferty wkomponuj tekst typu: "oswiadczamy iz zapoznalismy sie ze wzorem umowy i akceptujemy go bez zastrzezen". Faktem jest że nie masz zadnych instrumentow prawnych zeby wyegzekwowac od wykonawcy zalaczenia parafowanego (i to w dodatku na wszystkich stronach) wzoru umowy...
Miras to że w treści oferty wykonawca składa oświadczenie że akceptuje wszystkie postanowienia umowy to przecież oczywiste - to każdy wie ale parafowany projekt umowy w ofercie to nie wiem po co,
Miras to że w treści oferty wykonawca składa oświadczenie że akceptuje wszystkie postanowienia umowy to przecież oczywiste - to każdy wie
Nie koniecznie...
ale parafowany projekt umowy w ofercie to nie wiem po co,
Jeśli jest ww. oświadczenie to rzeczywiscie parafowany projekt moze byc niepotrzebny...
jednakze dla pewnosci mozna zalecic wykonawcom, zeby dodatkowo tenze zlozyli.
Jeśli jest ww. oświadczenie to rzeczywiscie parafowany projekt moze byc niepotrzebny...
jednakze dla pewnosci mozna zalecic wykonawcom, zeby dodatkowo tenze zlozyli.
I tylko konsekwencji w działaniu brak
Ja robie tak (jezeli mam wzor umowy): w formularzu OFERTA WYKONAWCY mam taki zapis:
- Oświadczam, iż zapoznałem się z postanowieniami SIWZ, w tym z projektem umowy i nie wnoszę do nich zastrzeżeń oraz uznaję się za związanego określonymi w niej zasadami postępowania.
- Oświadczam, że zawarte w SIWZ istotne postanowienia umowy (załącznik nr ... do SIWZ) zostały przez nas zaakceptowane i zobowiązujemy się w przypadku wyboru naszej oferty do zawarcia umowy na tych warunkach ? w miejscu i terminie wyznaczonym przez zamawiającego.
Nie żądam załączenia parafowanego wzoru umowy, ale rozumiem tych którzy - z takich czy innych wzgledów - zlalecaja (nie mylic z "zadaniem") wykonawcom zalaczenie parafowanego wzoru umowy.
i znowu nadgorliwość wykonawcy
wykonawcy
Zamawiającego Agatko Zamawiającego
Następnym razem proponuje dopisać:
"zaparafowany wzór umowy w lewym prawnym rogu strony, a po prawej stronie proszę narysować gwiazdkę, natomiast na górze strony nazwa województwa wykonawcy"
tylko po co to??? ech, co niektórzy to sami stwarzają sobie problemy
a odnosnie pytania poczatkowego to pewnie, że nie
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc