1

Temat: Us?ugi szkoleniowe - art. 5 ust. 1 - c.d.

Witam!

Wszystko wskazuje na to, że zastosujemy tryb zamówienia z wolnej ręki (na podstawie art. 5 ust. 1). Chciałbym za sugestią niektórych forumowiczów podzielić zamówienie na części z których każda stanowić będzie przedmiot odrębnego postępowania (wydaje mi się, że w ten sposób szybciej znajdę Wykonawcę). Zgodnie z art. 32 ust. 4 wartością zamówienia będzie łączna wartość poszczególnych części zamówienia.

Samą procedurę widzę tak:

1. Zapraszam Wykonawcę do negocjacji. W tym zaproszeniu opisuję przedmiot zamówienia i termin jego realizacji. Ponadto przesyłam projekt umowy, która będzie podlegać negocjacjom. Zwracam się jednocześnie o wskazanie podwykonawcy ? jeżeli z takiego wykonawca będzie korzystał. Podczas spotkania negocjujemy warunki umowy. Nie żądam złożenia oferty. Negocjacje kończymy, jeżeli osiągniemy porozumienie we wszystkich punktach umowy!
2. Czy podczas negocjacji mogę/mam podać kwotę, jaką dysponujemy? Wydaje mi się, iż akurat w tym przypadku jest uzasadnione aby Wykonawca znał kwotę za jaką ma wykonać zadanie
3. W dniu, kiedy podpisuję z Wykonawcą umowę (najpóźniej) Wykonawca zostaje zobowiązany do złożenia oświadczenia o spełnianiu warunków udziału
w postępowaniu (art. 22 ust. 1)  i jako, że wartość całości zamówienia przekracza próg unijny 133.000 Euro, żądam dokumentów potwierdzających spełnianie tych warunków (na podstawie rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów?).
4. Jeszcze raz odnośnie art 68 ust. 2 ? czy jeżeli nie żądam od wykonawcy złożenia oferty a tylko negocjuje warunki umowy, to mam obowiązek żądania oświadczeń
i dokumentów (sytuacja sprzed 24 października, bo jak czytam art. 5 ust. 1 po nowelizacji, to nie będzie obowiązku żądania dokumentów). Pytam dlatego ponieważ w komentarzu do ustawy - Czajkowskiego jest napisane, że żądamy tylko takich oświadczeń i dokumentów, które zamawiający wskazał w zaproszeniu do złożenia oferty. A w naszym przypadku nie ma być oferty a tylko negocjacje umowy. Osobiście wydaje mi się, czytając literalnie ofertę, że nawet jeżeli Wykonawca nie zostaje zobowiązany do złożenia oferty to i tak musi złożyć oświadczenie a w omawianym przypadku także dokumenty ? czy mam rację?
5. Czy dobrze rozumiem, że przy tym trybie zamówienia zwolniony jestem
z umieszczania i przekazywania jakichkolwiek ogłoszeń (ma tutaj na myśli UOPWE, Prezesa?).
6. Czy dobrze rozumuję, że jeżeli negocjacje z wykonawcą utkną lub się nie dogadamy, to unieważniam postępowanie na podstawie art. 93. ust. 1, pkt. 7 i mogę (przynajmniej teoretycznie) rozpocząć negocjacje z innym Wykonawcą?
7. I na koniec - czy po zmianie z 24 października, oprócz tego, że powołując się na art. 5 ust. 1 nie będzie obowiązku żądania dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu, zajdą jakieś zmiany dotyczące usług edukacyjnych i szkoleniowych. W ustawie mowa o dyrektywach do których nie mogę dotrzeć! Pytam dlatego ponieważ może się okazać, że całą procedurę rozpoczniemy po 24 października.

Z góry 100 ? krotne dziękuję dla wszystkich którzy pomogą mi przebrnąć przez to zadanie!
Liczę na Waszą pomoc ? jak zawsze nieocenioną.
Pozdrawiam!!!

2

Odp: Us?ugi szkoleniowe - art. 5 ust. 1 - c.d.

1. Tak, z zastrzezeniem ze nie zwracasz sie o wskazanie podwykonawcy tylko zadasz wskazania przez wykonwce czesci zamowienia, ktorej wykonie powierzy podwykonawcom.
2. Mozesz - wszystko zalezy od "strategii negocjacyjnej" jaka przyjmuje zamawiający.
3. Tak.
4. Zadasz. O tym jakie beda to dokumentu napisz juz w zaproszeniu do negocjacji.
5. Chyba nie do konca - nie jestes zwolniony z przekazania ogłoszenia o udzieleniu zamowienia (ja bym w kazdym badz razie zamiescil takie ogloszenie).
6. Dobrze rozumujesz.
7. Czytałem tylko raz dyrektywy, o których mowa w art. 5 i nie przypominam sobie zeby byly tam jakies istotne zmiany w zakresie ktory Ciebie interesuje. Wiecej info: http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-unii-europejskiej/dyrektywy/

3

Dziękuję za odpowiedzi

Pytanie teoretyczne: Okazuje się, że przetarg będzie ogłoszony po 24 października. I o zgrozo - najprawdopodobnie będzie to przetarg nieograniczony. W ustawie jest napisane, że w przypadku, kiedy zamówienie jest powyżej progu unijnego (133.000) to czas na złożenie ofert nie może być krótszy niż 40 dni od dnia...!
Czy w świetle art. 5 ust. 1 (usługi szkoleniowe i edukacyjne) po 24 października możemy ten termin skrócić do np. 14 dni??? Czy jest taka możliwość - czy nie narazilibyśmy się w ten sposób na uzasadnione protesty???

4

Możecie - stanowi o tym wprost art. 5 ust. 1 PZP.

5

Mam jeszcze jedno pytanie:
Czy w przypadku trybu negocjacji bez ogłoszenia (kwota powyżej progu 133.000 Euro) obowiązuje 10 dniowy termin na podpisanie umowy. I czy wykonawcom (przy tym trybie zamówienia) przysługują środki ochrony prawnej (protest, odwołanie). Według mojej wiedzy, odpowiedź powinna brzmieć TAK - czy mam rację?

6

1. Od 24.10 - obowiązuje 10-dniowy na podpisanie umow, z zastrz. 94.1a PZP.

2. Masz rację.