1

Temat: przetarg na sprzedaż samochodu - jednostka budżetowa

Witam,
jednostka budżetowa ogłosiła przetarg na sprzedaż zbędnego mienia ? samochodu osobowego. Do przetargu nikt nie przystąpił, wobec tego jednostka zamierza ogłosić drugi przetarg.. Czy konieczna jest zatem ponowna wycena samochodu przez rzeczoznawcę, czy wystarczy obniżyć cenę wywoławczą, określona na podstawie wyceny sporządzonej przed pierwszym przetargiem? A co w sytuacji gdy drugi przetarg również zakończy się fiaskiem, czy należy ogłosić trzeci przetarg, czy można inaczej zbyć ten samochód? Bardzo proszę o pomoc !!!

2

Odp: przetarg na sprzedaż samochodu - jednostka budżetowa

A jaki to ma związek z zamówieniami publicznymi??? big_smile

3

Wiem, ze ustawa o prawie zamówień publicznych nie będzie miała tutaj zastosowania. Niemniej jednak pomyślałam, że ktoś miał już do czynienia z taką sprawą i będzie mógł udzielić odp. na moje pytanie.

4

olala75 napisał/a:

Czy konieczna jest zatem ponowna wycena samochodu przez rzeczoznawcę, czy wystarczy obniżyć cenę wywoławczą, określona na podstawie wyceny sporządzonej przed pierwszym przetargiem?

Moim zdaniem wystarczy obniżyć cenę wywoławczą z dwoch powodów: po pierwsze: wartość samochodu na pewno nie wzrosła tylko spadła; pod drugie: samochodem za cene wywolawcz z pierwszego przetargu nikt nie byl zainteresowany.
(chyba ze go ktos podrasowal wink )

olala75 napisał/a:

A co w sytuacji gdy drugi przetarg również zakończy się fiaskiem, czy należy ogłosić trzeci przetarg, czy można inaczej zbyć ten samochód?

Jesli sie chce zbyc samochod obojetnie w jaki sposob to trzeba zanelzc nabywce. Szukamy nabywce - oglaszamy przetarg "pod niego" i sprzedajemy. wink

5

Dzięki za wskazówki smile

6

Ja posiłkowałam się przy sprzedazy samochodu Rozporządzeniem Rady Ministrów z 11 sierpnia 2004 r w sprawie sposobu i trybu gospodarowania składnikami majątku ruchomego powierzonego jednostkom budżetowym, zakładom budżetowym i gospodarstwom pomocniczym. Nie wiem czy jest nadal aktualne to rozporządzenie.
dokumenty;
wycena reczoznawcy
regulamin przetargu nieograniczonego pisemnego
Powodzenia