1

Temat: i jeszcze raz ja:)

uznaje protest w części tzn.
protestujacy podal najwyższą cenę, ale w swoim proteście kosi wszystkich rywali pokolei
1. chce abyśmy odrzucili najkorzystniejszą ofertę - jednak nie zgadzamy sie z jego argumentami wiec protest odrzucimy
2. chce abyśmy odrzucili oferte drugą pod względem ceny - i tu przychylilam bym sie do jego argumentów - wiec powinnam uznac protest

jesli tak zrobie: to co od nowa ocena i badanie ofert i odrzucam wskazana przez niego oferte, ale to troche bezsensu, bo przeciez najkorzystniejsza sie nie zmieni?

2

Odp: i jeszcze raz ja:)

dorota26 napisał/a:

1. chce abyśmy odrzucili najkorzystniejszą ofertę - jednak nie zgadzamy sie z jego argumentami wiec protest odrzucimy

oddalimy...

dorota26 napisał/a:

2. chce abyśmy odrzucili oferte drugą pod względem ceny - i tu przychylilam bym sie do jego argumentów

po kiego grzyba? skoro najkorzystniejsza oferta jest wazna to po zabawie... nie ma co dalej roztrzasac

3

dorota26 napisał/a:

ale to troche bezsensu, bo przeciez najkorzystniejsza sie nie zmieni?

Sens jedynie jest taki, że dasz pożywke kontroli - ale niegroźną wink

4

no to co mam mu napisac ze nie zgadzam sie z argumentami

5

dorota26 napisał/a:

no to co mam mu napisac ze nie zgadzam sie z argumentami

tak by było najuczciwiej...

6

no ale wlasnie ze w tym przyoadku uwazam ze ma racje bo rzeczywiscie oprotestowane urzadzenie nie posiada filtra
tyle tylko ze urządzenie to zaoferowal wykonawca ktory jest drugi w kolejce jesli chodzi o cene oferty
natomiast nie zgadzam sie co do argumentów majcych na celu odrzucic oferte najkorzystniejsza

7

Możesz oddalić protest nie odpowiadając na niego (183.3). Zrobić notatke czy cóś, że protest został oddalony bo wykonawca nie wykazał interesu prawnego i spokój.

8

Marko napisał/a:

Możesz oddalić protest nie odpowiadając na niego (183.3). Zrobić notatke czy cóś, że protest został oddalony bo wykonawca nie wykazał interesu prawnego i spokój.

Jezeli juz, to w notatce radziłbym napisac, ze zabrakło czasu na rozstrzygniecie. Bo jesli juz uznano, ze nie ma interesu prawnego, to nalezało o tym powiadomic.
A w ogole to protestujacy ma interes prawny, bo w razie uwzglednienia protestu to on otrzymałby zamówienie.

9

ma interes prawny jak najbardziej w momencie składania protestu
tyle tylko ze nasze rozstrzygniecie jest takie ze w częsci go uznajemy a w czesci nie
w częsci dotyczącej najkorzystniejszej oferty - oddalamy protest
a w częsci dotyczącej ofery drugiej - protest uwzgledniamy
moim zdaniem jesli tak zrobie to powinnam znow dokonac oceny ofert i zawiadomic o wyborze najkorzystniejszej (choc to akurat sie nie zmieni) dodatkowo zawrzec informacje o odrzuceniu oferty na częśc uwzglednioną protestu

i wtedy protokół postępowania znow musze robic???? to jakis absurd

10

marko co miales na mysli pisząc o niegroźnej pozywce dla kontroli?:)

11

dorota26 napisał/a:

marko co miales na mysli pisząc o niegroźnej pozywce dla kontroli?:)

Po prostu nie omieszkają napisać w protokole, że nie odrzuciłaś oferty, która podlegała odrzuceniu i tyle. A, że nie powoduje to wady prawnej postępowania skutkującej unieważnieniem postępowania to jest to niegroźna pożywka. Gorzej by było gdybyś zawarała umowę z wykonawcą, którego oferta podlegała odrzuceniu smile

12

dorota26 napisał/a:

moim zdaniem jesli tak zrobie to powinnam znow dokonac oceny ofert i zawiadomic o wyborze najkorzystniejszej (choc to akurat sie nie zmieni) dodatkowo zawrzec informacje o odrzuceniu oferty na częśc uwzglednioną protestu

i wtedy protokół postępowania znow musze robic???? to jakis absurd

Twój wybór - nie musisz tego robić. smile

13

redaktor naczelna miesięcznika przetargi publiczne powiedziała ze nie musze robic nowego zawiadomienia o wyborze bo to bezsensu, jedynie jesli w czesci uznaje protest - to mam powiadomić o odrzuceniu (protestującego, oprotestowanego) skoro wybor najkorzystniejszej sie nie zmienił

14

Dorota, Ty chyba lubisz komplikowac sprawe?
To czesciowe uwzglednienie jest nie tylko strata czasu, ale tez wątpliwe formalnie...

15

nie wiesz nie to żebym lubila komplikowac sobie zycie , ale chce robic fer. mam takiego wykonawce ze wiem ze czeka na moj blad i jak nie zrobie wszystkiego w porzadku to znajdziemy sie w sadzie jesli jego protesty nic nie dadza - uwierz mi Piotrek nie komplikuje soebie życia specjalnie:)

16

poza tym oprotestowana czynnosc albo jej zaniechanie trzeba powtorzycx nie wiedze zeby bylo to watpliwe formalnie potwierdza to pan Ryszard Groński - spec. od zamówień

17

Uwazasz, ze mozna uwzglednic protest w zakresie, w jakim wykonawca nie ma interesu prawnego?
A gdyby wniósł protest tylko na ta drugą oferte? Tez bys uwzgledniła?

18

nie uwazam ze jeśli wykonawca nie ma interesu prawnego nalezy protest oddalić ale trzeba napisać w uzasadnieniu dlaczego oddalamy
jesli wniosłby protest na druga nie uwzglendiłabym
natomiast rzecz w tym ze wniosł na pierwsza i drugą w jednym proteście podniósł zarzuty na dwie oferty przed nim i wskazal ze ma interes prawny bo jak one zostana odrzucone to on dostanie zamówienie

19

i tak w kółko Macieju... hmm

20

tez mam takie wrażenie

21

dorota26 napisał/a:

uznaje protest w części tzn.
protestujacy podal najwyższą cenę, ale w swoim proteście kosi wszystkich rywali pokolei
2. chce abyśmy odrzucili oferte drugą pod względem ceny - i tu przychylilam bym sie do jego argumentów - wiec powinnam uznac protest

jesli tak zrobie: to co od nowa ocena i badanie ofert i odrzucam wskazana przez niego oferte, ale to troche bezsensu, bo przeciez najkorzystniejsza sie nie zmieni?

Czytałem wszystkie późniejsze opinie i pozwól że coś skrobnę.
Napiszę kilka punktów:
1. Ten protestujący ma niezaprzeczalnie interes prawny, gdyż złozył ofertę i protestując chce aby jego oferta została wybrana.
2. Jeśli zgadzacie sie z jego drugim argumentem (a zgadzacie) to musicie rozpatrzyć ten protest i  przystąpić do oceny ofert .
3. Musicie to zrobić, nie ma mowy o zaniechaniu.
4. Nowe zawiadomienie o wyniku postępowania musi być również       
( mowa o wykluczeniach i odrzuconych ofertach).
5. Uwierz w siebie.
6. Dasz radę.

22

dzieki juz mam to wszystko za soba chyba dalam rade:)