1

Temat: Udostępnianie ZP-12 - PILNE

Czy składający ofertę może po terminie otwarcia żądać przekazania druku ZP-12 pomimo, że nie wybrano jeszcze najkorzystniejszej oferty, ponieważ trwa proces uzupełniania dokumentów? Wydaje mi się, że nie (na podstawie art.93 ust.3), ale czy w związku z zapisem w tym art.96 ust.3, może żądać kserokopii złożonych ofert?

2

Odp: Udostępnianie ZP-12 - PILNE

Pablo napisał/a:

Czy składający ofertę może po terminie otwarcia żądać przekazania druku ZP-12 pomimo, że nie wybrano jeszcze najkorzystniejszej oferty, ponieważ trwa proces uzupełniania dokumentów?

NIE

Pablo napisał/a:

Wydaje mi się, że nie (na podstawie art.93 ust.3), ale czy w związku z zapisem w tym art.96 ust.3, może żądać kserokopii złożonych ofert?

TAK

3

Dzięki za szybką odpowiedź smile

4

hmmmm... a ja nie do końca się zgadzam

co do pierwszego to oczywiście tak, ale co do drugiego to moim zdaniem nie.

Zgodnie z rozporządzeniem zamawiający ma obowiązek umożliwić w swojej siedzibie sporządzenie kopii protokołu wraz z załącznikami.
i dalej
Na wniosek wykonawcy musi mu przekazać kopię protokołu.

Tak więc musi przesłać protokół i tylko protokół. Oferta jest załącznikiem do protokołu i zamawiający wcale nie ma obowiązku przekazywać komukolwiek jej kopii.

5 (edytowany przez MIRAS 2008-10-15 11:14:16)

hamerek napisał/a:

Na wniosek wykonawcy musi mu przekazać kopię protokołu.
Tak więc musi przesłać protokół i tylko protokół. Oferta jest załącznikiem do protokołu i zamawiający wcale nie ma obowiązku przekazywać komukolwiek jej kopii.

Zgadzam sie z Toba w calej rozciaglosci... Nic innego tez nie twierdzilem smile

6

Oferent zażądał przesłania kopii ZP-12 faxem lub pocztą, a nie do sporządzenia kopii w siedzibie Zamawiającego.

7 (edytowany przez MIRAS 2008-10-15 11:34:56)

Pablo napisał/a:

ale czy w związku z zapisem w tym art.96 ust.3, może żądać kserokopii złożonych ofert?

Pablo nie pyta, czy zamawiajcy ma obowiazek przekazania kserokopii złożonych ofert, raczej czy ma obowiazek udostepnic wykonawcy zrobienie tychze... Wątek bowiem jest zatytułowany: UDOSTĘPNIANIE

8

Pablo uprzedziłeś mój post... wink

9

To jak zakończę postepowanie to wysłać mu kopie tego druku, czy musi się pofatygować żeby sobie obejżeć? Przecież jak wybiorę ofertę, to i tak będę przesyłał informację z tymi danymi, które są w ZP-12.

10

I jeszcze jedno pytanko odnośnie ceny w ofercie. Jeżeli ktoś podał cenę za wykonanie zamówienia i jest ona 24 razy większa niż inne, co świadczy, że nie doczytał SIWZ i podał cenę za 2 lata a nie za jeden miesiąc jak było trzeba, to co z nim zrobić?

11

Pablo napisał/a:

To jak zakończę postepowanie to wysłać mu kopie tego druku, czy musi się pofatygować żeby sobie obejżeć? Przecież jak wybiorę ofertę, to i tak będę przesyłał informację z tymi danymi, które są w ZP-12.

Mozesz mu wysłać ale nie musisz.  ZAWIADOMIENIE O WYBORZE zawierac bedzie te same informacje co ZP -12 ale nie musi sie tak samo nazywac. W postepowaniach ponizej progow unijnych nie musisz wcale sporzadzac ZP-12, "zastepuje" je bowiem ZAWIADOMIENIE O WYBORZE.

12

Pablo napisał/a:

I jeszcze jedno pytanko odnośnie ceny w ofercie. Jeżeli ktoś podał cenę za wykonanie zamówienia i jest ona 24 razy większa niż inne, co świadczy, że nie doczytał SIWZ i podał cenę za 2 lata a nie za jeden miesiąc jak było trzeba, to co z nim zrobić?

Skad pewnosc ze podał cenę za 2 lata, a moze po prostu podal taka wysoka cene za "jeden miesiac"???

13

Pewności nie mam. Przyjąć to co jest czy wyjaśniać?

14 (edytowany przez MIRAS 2008-10-15 12:45:23)

Wyjasnienia nic nie zmienią. Załozmy ze: wykonawca powie ze sie pomylil i że nie doczytał SIWZ i podał cenę za 2 lata a nie za jeden miesiąc - musisz odrzucic oferte nie masz mozliwosci poprawienia. Jezeli przyjmiesz ze wykonawca obliczyl cene prawidlowo i z premedytacja zaoferowal taka cene - to oceniasz oferte i prawdopodnie wykonawca nie uzyska zamowienia. Wybor nalezy do Ciebie. Ja bym przyją to co jest.

15

Nawet gdybym podzielił przez 24 m-ce to i tak jego oferta wypadłaby gdzieś w środku, więc tak czy inaczej nie uzyska tego zamówienia, więc nie ma sensu tworzyć papierologii i przyjąć to co podał w ofercie.
Dzięki.

16

MIRAS napisał/a:
Pablo napisał/a:

Czy składający ofertę może po terminie otwarcia żądać przekazania druku ZP-12 pomimo, że nie wybrano jeszcze najkorzystniejszej oferty, ponieważ trwa proces uzupełniania dokumentów?

NIE

Pablo napisał/a:

Wydaje mi się, że nie (na podstawie art.93 ust.3), ale czy w związku z zapisem w tym art.96 ust.3, może żądać kserokopii złożonych ofert?

TAK

Miras ma rację tylko pomylił kolejność odpowiedzi. wink
Powinno być:
1. TAK
2. NIE

17

I tak już wysłałem oferentom zawiadomienie o wyborze wraz z punktacją złożonych ofert, ale i tak oferenci nie wszyscy potwiedzają fakt otrzymania takiej informacji.... szkoda gadać.

18

oj nie po polsku mi to wyszło wink

19

Piotrek napisał/a:

Miras ma rację tylko pomylił kolejność odpowiedzi. wink

MIRAS niczego nie pomylił tongue

20

Potwierdzam wypowiedź Piotra.

21