1

Temat: Jak to jest z kasą JRP ?

Do tej pory Jako JRP rozliczaliśmy się przelewami, ale chcielibyśmy rozliczać  się też gotówką. Jak?

2

Odp: Jak to jest z kasą JRP ?

MIRAS napisał/a:
rado_77 napisał/a:

Jak?

Gotówką :D

nie mamy kasy, kasa należy do jednostki, z której zostaliśmy wyodrębnieni? Jak to zrobić, żeby zgadzało się z księgowością?

3

Kasy nie macie ale księgową to chyba tak. Za to bierze pieniądze żeby wiedziała czy moża (mam wątpliwości) i jak - o ile można

4

Marko napisał/a:

Kasy nie macie ale księgową to chyba tak. Za to bierze pieniądze żeby wiedziała czy moża (mam wątpliwości) i jak - o ile można

Mamy księgową, ale gdyby wiedziała to bym nie pytał.

Czy nie ma tu nikogo z JRP , kto mógłby pomóc??

5

rado_77 napisał/a:
Marko napisał/a:

Mamy księgową, ale gdyby wiedziała to bym nie pytał.

Spieniężcie księgowa, kase miec bedziecie, a ksiegowej nie - zreszta po co komu taka ksiegowa, co podstawowych rzeczy nie wie... wink

6

[quote/]
Spieniężcie księgowa, kase miec bedziecie, a ksiegowej nie - zreszta po co komu taka ksiegowa, co podstawowych rzeczy nie wie... wink[\quote]

Rozumiem, że Ty wiedziałeś wszystko jak się tylko urodziłeś...Kozak

7

Wyluzuj... to taki zart... Sorrki... Gupio mi teraz sad

8

witam
JRP działa na podstawie procedur, w których określone są schematy postępowania dla poszczególnych zespołów. Procedury finasowe są jakby instrukją dla odrębnego systemu finasowo-księgowego. Działa to na zasadzie "firmy w firmie". Elementy procedur tworzone są na podstawie dyrektyw z których ministerstwo tworzy wytyczne. I tak zgodnie z wytycznymi dotyczacymi kwalifikalności wydatków za wydatek kwalifikowany uznaje się ten który został faktycznie poniesiony, a pod pojęciem wydatku faktycznie poniesionego należy rozumieć wydatek poniesiony w znaczeniu kasowym tj. jako rozchód środków pieniężnych z kasy lub rachunku bankowego beneficjenta. I chyba wszystko jasne :-). Polecam przynajmniej zapozanć się z http://www.mrr.gov.pl/Dokumenty%20oficjalne/Okres%20programowania%202007-2013/Wytyczne%20MRR/Horyzontalne%20obowiazujace/Strony/wytyczne%20horyzontalne%20obowiazujace.aspx