1

Temat: Nowe akty wykonawcze !!!!!!! PILNE!!!

W dokumentach potwierdzających spełnianie warunków udziału od wykonawcy możemy żądać po Nowelizacji:

3. wykazu niezbędnych do wykonania zamówienia narzędzi i urządzeń, którymi dysponuje lub będzie dysponował wykonawca;
  3a) pisemnego zobowiązania innych podmiotów do udostępnienia niezbędnych do wykonania zamówienia narzędzi i urządzeń, jeżeli w wykazie, o którym mowa w pkt 3, wykonawca wskazał narzędzia i urządzenia, którymi będzie dysponował.

Jak to rozumiecie ???? bo ja mam pewnie wątpliwości....
Jeśli wykonawca dysponuje na dzień dzisiejszy sprzętem wynajętym to znaczy że ma przedstawić pisemne zobowiązanie właściciela do udostępnienia tego sprzętu??????

2

Odp: Nowe akty wykonawcze !!!!!!! PILNE!!!

I jeszcze interpretacja słów "dysponuje" i "będzie dysponował":
czy jest to równoważne z:

dysponuje= jego własność, będzie dysponował = sprzęt wynajęty?????

3

Czy analogicznie jest z dysponowaniem osobami zdolnymi do wykonania zamówienia??

4

Dysponuje niekoniecznie musi oznaczać własności, ważne że faktycznie włada danym narzędziem np. ma wydzierżawione
Będzie dysponował czyli nie ma i nie ma "pożyczonego" ale będzie miał jak mu np. wydzierżawią
Narzędzia i sprzęt to nie to samo co osoby wink chociaż jakby się uprzeć smile ....

5

Czyli jeśli wykonawca w dniu sporządzania swojej oferty DYSPONUJE wynajętym sprzętem, to takiego zobowiązania do udostępnienia sprzętu od właściciela mi nie składa?

6

Marcia28 napisał/a:

Czyli jeśli wykonawca w dniu sporządzania swojej oferty DYSPONUJE wynajętym sprzętem, to takiego zobowiązania do udostępnienia sprzętu od właściciela mi nie składa?

Tak jest

7

Jeśli wykonawca dysponuje to on składa, w innym przypadku np. promesa

8

Sam składa takie zobowiązanie???? Nie bardzo rozumiem....

9

Dysponuje -> składa wykaz,
nie dysponuje -> składa zobowiązanie

10

Marko napisał/a:

Dysponuje -> składa wykaz,
nie dysponuje ->

składa zobowiązanie + wykaz

11

To jest oczywiste, pytanie dotyczyło czy jeśli na chwile obecną dysponuje to czy składa zobowiązanie

12

a co powiecie na to:
Nowelizacja ustawy Pzp przewiduje, że o udzielenie zamówienia będą mogli starać się wykonawcy, którzy w chwili składania ofert nie dysponują odpowiednim potencjałem technicznym albo osobami, które wykonają zlecone prace. Będą mogli w takiej sytuacji przedstawić Ci pisemne zobowiązanie innego podmiotu do udostępnienia im takich osób lub potencjału w razie uzyskania zamówienia.