1

Temat: Usługi szkoleniowe - kolejne wątpliwości

Witam!

Wszystko na to wskazuje, że nie będziemy mogli skorzystać przy szkoleniach komputerowych z art. 5 ust. 1 ? po przeczytaniu załączników do wskazanych dyrektyw (art. 5 ust. 1) oraz zmian załączników wprowadzonych zarządzeniem 213/2008 r. szkolenia komputerowe zostały wycięte z krótszej ścieżki!

W takim razie należy się zastanowić nad art. 62 ust. 1 pkt.4! Po przeczytaniu  artykułu dotyczącego NBO, nasuwa mi się kilka pytań:

1. W ciągu 3 dni od wszczęcia postępowania należy powiadomić Prezesa UZP o jego wszczęciu podając uzasadnienie faktyczne i prawne. Jaki moment należy uznać za wszczęcie postępowania (dzień przesłania zaproszenia do negocjacji? Jakiś inny?...). Jak to powiadomienie Prezesa ma wyglądać technicznie (wysyłamy mu pismo, e-maila, może są jakieś druki?).

2. Czy wystarczy, że wyniki w zakresie wyboru oferty najkorzystniejszej, ofert odrzuconych i wykluczonych wykonawców przekaże tylko uczestnikom postępowania (chyba nie mam obowiązku umieszczania ich na stronie www, tablicy ogłoszeń lub gdziekolwiek ? ???).

3. Na sam koniec, już po podpisaniu umowy przekazuję ogłoszenie o udzieleniu zamówienia ? ZP 403! (w artykule jest mowa o ogłoszeniu o zawarciu umowy, ale chyba to samo?). Jako, że wartość zamówienia jest powyżej 133.000, to czy powinienem jeszcze gdzieś przesłać ogłoszenie o udzieleniu zamówienia ? wydaje mi się, że nie!

4. Czy podczas negocjacji powinienem sporządzać protokół (nie ma na myśli druku ZP 1 ale taki wewnętrzny protokół z rozmów z wykonawcą).

Pozdrawiam!

2

Odp: Usługi szkoleniowe - kolejne wątpliwości

faktycznie n/w usługi zostały wyjęte z usług szkoleniowych i edukacyjnych:

80533000-9 Usługi zapoznawania użytkownika z obsługa komputera i usługi szkoleniowe
80533100-0 Usługi szkolenia komputerowego
80533200-1 Kursy komputerowe

tylko pytanie do jakiej grupy je wrzucono w załączniku II A dyrektywy, bo tak patrzę i nie widzę smile. a jak ich tam nie ma, to zaliczyłbym je do kategorii usług nr 27 w załączniku II B czyli Inne usługi.

Dobrze myślę?

pozdrawiam

3

Można do 27, można do 24.
Członkowie Komisji Europejskiej (czy jak to zwą) byli chyba na bani jak to pisali.

4

Zaliczaj do kategorii 27 i "róbta co chceta", czyli tak jak przed nowelą....

5

Aha - teraz się zorientowałem, że zaliczenie do 24 czy do 27 to i tak załącznik IIA :-)

6

lenarko napisał/a:

Aha - teraz się zorientowałem, że zaliczenie do 24 czy do 27 to i tak załącznik IIA :-)

Raczej IIB tongue