1

Temat: Przebieg negocjacji - NBO

Witam!
Usługi szkoleniowe
Negocjacje bez ogłoszenia na podstawie art. 62 ust. 1 pkt 4 (a więc nie było żadnego trybu poprzedzającego a SIWZ nie jest do końca przygotowana).

? komentarz Czajkowskiego podaje: ?ustawodawca nie reguluje w przepisach Pzp samego Przebiegu negocjacji ? przedmiotem negocjacji strony nie mogą uczynić ceny.?

- jeden z artykułów, który otrzymałem, podaje: ?Wydaje się, że pytania mogą dotyczyć: terminu wykonania zamówienia, propozycji kryteriów oceny ofert, czasu potrzebnego na przygotowanie oferty.? 

Jak widać posiadam niewiele informacji na temat Przebiegu samych negocjacji ? jeżeli ktoś dysponuje jakimś materiałem, który mógłby mi pomóc, nakierować, bardziej rozjaśnić jak te negocjacje poprowadzić to będę bardzo wdzięczny (może w innych komentarzach, którymi ja niestety nie dysponuję jest więcej wiadomości na ten temat). Może ktoś z was prowadził już takie negocjacje i może się podzielić swoimi uwagami (jakimiś sugestiami).

I pytanie za 100 punktów ? w zaproszeniu do negocjacji podaliśmy kryterium wyboru najkorzystniejszej oferty ? czy w następstwie negocjacji możemy wpisać do SIWZ dodatkowe kryteria??? Osobiście wolałbym tego nie robić! (Pytanie czy możemy ale i czy musimy, jeżeli np. jeden z wykonawców zacznie kręcić nosem, lub postraszy protestem bo nie odpowiada mu takie kryterium???)! Wprawdzie jest art. 12a, który mówi o tym, że możemy zmienić kryteria oceny ofert, ale na etapie dokonywania zmian w treści ogłoszenia. A w NBO nie publikuje się ogłoszenia. Tak więc jak to jest z tymi kryteriami??? 
Pozdrawiam!

2

Odp: Przebieg negocjacji - NBO

art 61 okresla co moze  byc przedmiotem negocjacji. z ta modyfikacja ciekawa sprawa. wydaje sie ze nie ma przeciwwskazan i nie ma to wiele wspolnego z ogloszenim - gdyz takowego tu nie ma.
ustawodawca uchylil ust 5 w art 38 z tego mozna wywnioskowac iz nie ma przeciwwskazan do modyfikacji i NBO. nowela podejrzewam jeszcze dlugo bedzie rodzila wiele watpliwosci ale takk na chlopski rozum... wink

3

Zmiana kryteriów oceny ofert w trybie NBO jest nieuregulowana.
Uważam, że przez analogię do art. 12a (zmiana ogloszenia) i art. 38.4 (zmiana SIWZ) można wnioskować o dopuszczalności takiej zmiany.

4 (edytowany przez lolilap 2008-10-29 13:38:18)

a teraz pytanie za 100 pkt smile

czy mozna modyfikowac warunki udzialu po negocjacjach? smile

oczywiscie przed zlozeniem ofert smile

5 (edytowany przez MIRAS 2008-10-29 13:45:10)

Piotrek napisał/a:

Zmiana kryteriów oceny ofert w trybie NBO jest nieuregulowana.

Moze ten brak regulacji jest zamierzony... hmm

6

W NBO mamy doczynienia z dwoma rodzajmi zaproszen:
1. Zaproszenie do negocjacji - nie widze tutaj mozliwosci zmian (kryteriow i warunkow).
2. Zaproszenie do zlozenia oferty - nie widze mozliwosci zmian zaproszenia, ale SIWZ owszem, a zrobilbym to tak: wysylam zaproszenie (bez podawania kryteriwo i warunkow)wraz z SIWZ (oczywiscie jest w niej mowa o pierowtnych warunkach i kryteriach), nastepnie zmieniam tresc SIWZ w oparciu o 38.4 PZP big_smile

7

to zobacz sobie co ma byc zawarte w zaproszeniu do negocjacji smile hehehehheh

8

no i co w zaproszeniu do skladania ofert....

9

smiech na sali napisał/a:

to zobacz sobie co ma byc zawarte w zaproszeniu do negocjacji smile hehehehheh

smiech na sali napisał/a:

no i co w zaproszeniu do skladania ofert....

Nie widze... moze Ty mnie oswiecisz??? big_smile

10

mirku tu chodzi o to ze ustawodawca celowo wylaczyl tresc warunkow udzialu w postepowaniu ze specyfikacji przekazywanej wykonawcy wraz z zaproszeniem.

11

lolilap napisał/a:

mirku tu chodzi o to ze ustawodawca celowo wylaczyl tresc warunkow udzialu w postepowaniu ze specyfikacji przekazywanej wykonawcy wraz z zaproszeniem.

...w którym miejscu wyłączył???

12

lolilap napisał/a:

Celowo wyłączył... lol:lol::lol:
Zobacz, co było pierwotnie w 36.1.5, a sprawa się wyjaśni. big_smile

13

moze ja mam inna ustawe ale nie rozumiem!
czytales art 64 ust 3???

14

O CZYM WY PISZECIE??? hmm

15

lolilap napisał/a:

moze ja mam inna ustawe ale nie rozumiem!
czytales art 64 ust 3???

Z pewnością masz inną, bo podejrzewam, że aktualną.
Art. 64 ust. 3 nie zmienił się od 2004 r. Sprawdź, jakie było wtedy brzmienie art. 36.1.5.

16 (edytowany przez lolilap 2008-10-30 09:36:48)

Piotrek a co to zmienia?
odbiegasz od tematu...
tu chodzi jedynie o to ze ustawodawca wskazuje iz nie stosuje sie 36.1.5 do NBO.
w zwiazku z powyzszym, tematem topicu jest to czy mozna skorzystac z art 38 i  zmodyfikowac warunki udz. zamieszczone uprzednio w zaproszeniu do negocjacji, zamieszczajac je ponownie wbrew przywolanym zapisom UPZP w siwz i modyfikujac w nastepstwie?????

w tym tu rzecz. przynajmniej tak mi sie wydaje ale moze macie inna wersje smile

17

To zescie namieszali. Jeszcze raz:

MIRAS napisał/a:
lolilap napisał/a:

...w którym miejscu wyłączył???

18

lolilap napisał/a:

!
czytales art 64 ust 3???

19

Czytałem, ale tam nie ma nic o wylaczeniu tresci warunkow udzialu w postepowaniu ze specyfikacji przekazywanej wykonawcy wraz z zaproszeniem hmm wręcz przeciwnie. Moze mam zla ustawe... wink

20

ART 64 UST 3 wraz z zaproszeniem do skladania ofert zamawiajacy przekazuje SIWZ. PRZEPISU ART 36.1 PKT 5 NIE STOSUJE SIE.

czego tu nie widac?

21

lolilap napisał/a:

PRZEPISU ART 36.1 PKT 5 NIE STOSUJE SIE.

No więc dobrze, jak ktoś nie powtórzy w SIWZ warunków udziału, to nie naruszy ustawy (choć będzie to nieco dziwne).
Ale przecież jak ktoś powtórzy te warunki, to będzie jeszcze lepiej, bo SIWZ bedzie bardziej jasny i czytelny.

22

lolilap napisał/a:

ART 64 UST 3 wraz z zaproszeniem do skladania ofert zamawiajacy przekazuje SIWZ. PRZEPISU ART 36.1 PKT 5 NIE STOSUJE SIE.

czego tu nie widac?

Juz wszystko widac smile Sorki, ale jak czytalem ten przepis (art. 64 ust. 3) i siegalem do art. 36 (z sześć razy) to za kazdym razem moj wzrok przykuwal art. 36 ust. 5 - nie wiedziec czemu hmm  Dlatego nie rozumialem o czym pisales - teraz stala sie jasnosc...

23

W zwiazku z powyzszym zmieniam swoje stanowisko jak nizej:

W NBO mamy doczynienia z dwoma rodzajmi zaproszen:
1. Zaproszenie do negocjacji - nie widze tutaj mozliwosci zmian (kryteriow i warunkow).
2. Zaproszenie do zlozenia oferty - nie widze mozliwosci zmian tresci zaproszenia w czesci dotyczacej kryteriow i warunkow, ale SIWZ owszem ale tylko w czesi dotyczacej kryteriow, a zrobilbym to tak: wysylam zaproszenie (bez podawania kryteriow) wraz z SIWZ (oczywiscie jest w niej mowa o pierowtnych kryteriach), nastepnie zmieniam tresc SIWZ w oparciu o 38.4 PZP. wink

24

A według mnie można zmienić i kryteria i warunki, i to od razu w zaproszeniu do składania ofert.
Nie widzę powodu, aby akurat w NBO było to niedopuszczalne.

25

dlaczego w ogóle ta strone nie jest uaktualniona???
co to za brednie,że nie można uzupełniac pełnomocnictwa???