1 (edytowany przez lukas7 2008-10-29 11:49:01)

Temat: podwwykonawstwo w trakcie realizacji rb

w trakcie wykonywania rb, wykonawca który wygrał postępowanie w pn i oświadczył w ofercie że wykona zadanie własnymi siłami bez podwykonawców, zwrócił się do mnie z oficjalnym zapytaniem czy może powierzyć część zadania podwykonawcy, gdyż zbliża się termin zakończenia realizacji rb i prawdopodobnie sam nie jest w stanie zakończyć rb  zgodnie z terminem zakończenia robót, poślizg w wykonaniu zadania ok 1 mc-a nie jest z winy wykonawcy, mam w związku z tym pytanie czy mogę pozwolić na realizacje tej części rb podwykonawcy?? jakie zastosować zapisy w ewentualnym aneksie do umowy, chodzi mi szczególnie o sposób rozliczenia tych robót powierzonych podwykonawcy??

2

Odp: podwwykonawstwo w trakcie realizacji rb

a dlaczego miałbyś wprowadzać aneks do umowy, chyba że masz takie zapisy że wykonawca nie może powierzyć cz. zamówienia podwykonawcom, jeżeli takich zaisó nie masz to nic ci nie zabrania wyrażenia zgody ale jeżeli masz takie zapisy to zapomnij o podwykonawcach nie możesz już zmieniać umowy

3

Odp: podwwykonawstwo w trakcie realizacji rb

Zapisy pozwalają na podwykonawstwo, a jak wygląda kwestia rozliczeń w aneksie do umowy chcę je doprecyzować, w przypadku gdy wykonawca nie zapłaci podwykonawcy, ja odpowiadam solidarnie, więc chcę się zabezpieczyć na taką ewentulaność.