1

Temat: Kosztorys ofertowy niezgodny z zapisami SIWZ - czy odrzucić?

Proszę o pomoc jak postąpić, aby nie narazić się na protest. Zgodnie z zapisami SIWZ wykonawca zobowiązany był skalkulować cenę w formie Kosztorysu ofertowego sporządzonego metodą kalkulacji uproszczonej, w oparciu o PSKRB i wzorem załączonym do SIWZ (tj. w układzie: l.p; opis robót; jednostka; liczba jednostek;cena jednostkowa netto; wartość netto). Dodatkowo w SIWZ zaznaczono, że wartość każdej pozycji Kosztorysu ofertowego musi obejmować koszty bezpośrednie robocizny, materiałow, pracy sprzętu i transportu oraz koszty pośrednie, koszty zakupu oraz zysk. Wykonawca przedstawił Kosztorys ofertowy, w którym w każdej pozycji podał ceny jednostkowe brutto ( z VAT-em), a tym samym wartość każdej pozycji Kosztorysu jest wartością brutto, a nie netto. Podatek VAT miał być doliczony dopiero w formularzu ofertowym. Co robić? czy mogę odrzucić ofertę jako sprzeczną z zapisami SIWZ i nieporównywalną z pozostałymi ofertami? Uff - trochę to przydługie , ale chciałam dokładnie przedstawić problem. Proszę o jakieś podpowiedzi, bo czasu mam niewiele

2

Odp: Kosztorys ofertowy niezgodny z zapisami SIWZ - czy odrzucić?

jeżeli wykonawca wyliczył wszystko prawidłowo to ja nie odrzuciłabym tej oferty
a swoją drogą to ciekawy przypadek, po pierwsze kosztorysy ofertowe sporządza się przeważnie przy pomocy jakiegoś programu i dziwne że policzył poszczególne pozycje brutto, po drugi to dziwię się że zamawiający aż tak narzuca sposób sporządzania kosztorysu (k.pośrednie, zusk, k.zakupu nie liczy się dla każdej pozycji kosztorysu tylko dla danego elementu scalonego)

3

Dziękuję bardzo za odpowiedź, ale w dalszym ciągu mam wątpliwości co do tego kosztorysu. W metodzie uproszczonej, przy wynagrodzeniu obmiarowym wynagrodzenie ustala się przecież w oparciu o faktycznie wykonany zakres robót i ceny jednostkowe wynikające z kosztorysu ofertowego, które winny być cenami netto, a nie brutto. VAT dolicza się na końcu kosztorysu do wartości netto.  Przyjęcie tej oferty w obecnym kształcie spowoduje problemy na etapie rozliczania wykonanych robót. Czy dopiero wówczas powinniśmy żądać poprawnie sporządzonego kosztorysu tj. z cenami jednostkowymi netto? Czy to nie będzie ingerencja w treść oferty? A może w tym przypadku można zastosować art. 87 ust. 2 pkt. 3 i już na obecnym etapie badań przeliczyć ceny jednostkowe brutto na netto?

4 (edytowany przez lolilap 2008-11-03 12:24:05)

jesli nie masz z tym problemu to mysle ze tak gdyz moze okazac sie ze cena ulegnie zmianie. jesli juz tak sobie skomplikowales to musialbys przeliczyc aby ta oferte zweryfikowac...
a moze te 1-2 grosze wplyna na wybor? smile