1

Temat: nowelizacja

Jeżeli ogłaszam przeatrg teraz, jeszcze przed nowelizacją, a otwarcie będzie już po, to umowę podpisuję na zasadach dotychczasowych, zgodnie ze wzorem zawartym w umowie czy juz tych po nowelizacji, gdzie nie będzie można zmieniać treści umowy?

2

Odp: nowelizacja

umowa zawarta po noweli bedzie po nowemu czyli zakaz zmian.

3

daria-d11  >>>>> niezrozumiałe pytanie
madziulek >>>>> prosta odpowiedź, ale czy na to pytanie hmm

4

MIRAS napisał/a:

daria-d11  >>>>> niezrozumiałe pytanie
madziulek >>>>> prosta odpowiedź, ale czy na to pytanie hmm

myśle,ze dla Darii zrozumiałe.

5

Obys dobrze myslala.

6

chodziło mi o to, że mam teraz ogłoszone przetargi, ze wzorem umowy, itd. a otwarcie po 24.10 i czy mam podpisac te umowy tak jak we wzorze? czy mam tam wprowadzac nowa podstawe prawna?
bo przeciez jezeli teraz nie przewiduje w SIWZ mozliwosci zmian umowy (po nowemu), to nie moge nagle tego wpisac w umowie przy podpisywaniu..

7

cos w temacie  http://www.rp.pl/artykul/159842,202827_Nie_bedzie_mozna__nic_zmienic_w_umowie_.html

8

czyli po prostu świetnie.. dzięki za ten artykuł!

9

a myśleliście co by zapisywać w przyszły siwz odnośnie zmian umowy? bo to trochę jak wróżenie z fusów. skąd mam wiedzieć czy będzie musiała być zmieniona umowa. takie rzeczy to wychodzą w trakcie realizacji.
może wpisać siwz to co do tej pory było w ustawie, czyli ze jeżeli będzie to korzystna zmiana dla zamawiającego lub wystąpią nie przewidziane okoliczności?

czasem się zdarzają sytuacje trudne do przewidzenia. np firma robi usługę geodezyjną dla starostwa, gdzie dane muszą udostępnić gminy a gminy np się ociągają i taka firma nie jest w stanie wykonać w terminie zamówienia
lu wymiana dachówki a tu śnieg i mróz. mam posłać ludzi na dach żeby tylko zmieścić się w terminie? lepiej jak paru spadnie i zginie niż nie wyrobić się w terminie.

macie jakieś pomysły na te zapisy w siwz?

10

tez chetnie takowe pomysly zobacze wink ustawodawca ponownie nam ulatwia....

11

z tym śniegiem i mrozem to akurat jest proste - można zapisać że w przypadku wystąpienia .... potwierdzonego ...... prace zostaną wstrzymane do czasu ustąpieni itd  i o ten okres przedłuża się termin zakończenia prac.
ale co z sytuacjami których naprawdę nie da się przewidzieć?

widziałam na tym forum mniej więcej taki zapis "nie wpisałam do siwz że będę mogła zmienić umowę więc czy mogę dopisać to teraz"
w zamyśle było chyba że autorka chce w przyszłych umowach wpisyać że dopuszcza możliwość zmian umowy - i koniec.
szok - ale co wy na to?

12

Troche demonizujecie wink Nie twierdze, że da sie wszystko przewidzieć ale gro przypadków można. Dużo wam pomoże lektura aneksów do wcześniejszych umów wink