1

Temat: rozstrzygniecie protestu

mam taie pytanie: zawiadomiłam wykonawce o wyborze oferty najkorzystniejszej i oferach odrzuconych (przetarg nieograniczony). wiem że będzie protest bo niestety zrobiłam powązny błąd - odrzuciłam bezprawnie jednego wykonawce (wynik mojego gapiostwa, ale nie oto chodzi). wykonawca ten nie wygrywa, jest drugi w "kolejce". Jeżeli wniesie protest ja uznam jego racje - bo sie z nim zgadzam sama bym protest wniosła, to co dalej robię ja. Po uznaniu protestu musze powtórzyc oprotestowana czynność, jednak nie zmeini to wyboru oferty najkorzystniejwszej - jak to przeprowadzić - od nowa zawiadomienie o wyborze oferty najkorzystniejszej i ofertach odrzuconych??

2

Odp: rozstrzygniecie protestu

tak

3

Mam prawie identyczną sytuację. Trochę zbyt pochopnie odrzuciliśmy ofertę.
Wpłynął protest, następnie zawiadomiłem pozostałych wykonawców i przesłałem im kopię protestu. Protest jest w 100% zasadny i podlega uwzględnieniu. Ale mam kilka nie jasności.

Czy muszę odczekać okres 3 dni w których wykonawcy mogą przystąpić do protestu czy mogę następnego dnia po zawiadomieniu wykonawców rozstrzygnąć protest ? (protest zostanie uwzględniony)

Dokonując ponownej oceny uwzględniam w punktacji wykluczonego wykonawcę dokonuję ponownego rozstrzygnięcia ?

Czy muszę dokonując ponownego roztrzygnięcia odczekać znowu 7 ustawowych dni ? na zawarcie umowy ?

4 (edytowany przez lolilap 2008-11-04 08:09:42)

ups skasowalem odp smile

wygladala jakos tak:
1. czesto odpowiada sie w ten sam lub kolejny dzien ale wydaje sie iz odbiera sie tym samym mozliwosc uczestnictwa w "protescie" innym wykonawcom
2. Tak
3. Tak

chetnie poznam opinie innych ws. pkt 1.

jak wyglada rzeczywistosc u was?

5

lolilap napisał/a:

nikt nie mial do czynienia z protestem ? smile

Osobiście wole odwołania    cool

6

dorota26 napisał/a:

mam taie pytanie: zawiadomiłam wykonawce o wyborze oferty najkorzystniejszej i oferach odrzuconych (przetarg nieograniczony). wiem że będzie protest bo niestety zrobiłam powązny błąd - odrzuciłam bezprawnie jednego wykonawce (wynik mojego gapiostwa, ale nie oto chodzi). wykonawca ten nie wygrywa, jest drugi w "kolejce". Jeżeli wniesie protest ja uznam jego racje - bo sie z nim zgadzam sama bym protest wniosła, to co dalej robię ja. Po uznaniu protestu musze powtórzyc oprotestowana czynność, jednak nie zmeini to wyboru oferty najkorzystniejwszej - jak to przeprowadzić - od nowa zawiadomienie o wyborze oferty najkorzystniejszej i ofertach odrzuconych??

a gdzie interes prawny wnoszącego protest??

7

wnosząc protest na swoje odrzucenie może również protestować na wybór oferty pierwszego, a biorąc pod uwagę że jest drugi przy pozytywnym rozpatrzeniu swojego protestu może uzyskać zamówienie jeśli znajdzie haka na pierwszą ofertę smile

8

Gdyby wykonawca oprotestował zarówno: wykluczenie jego oferty i dokonany wybór. Z tego co pisze dorota26 w protescie byl jeden zarzut (na wykluczenie) - stad sluszna uwaga hamerka: a gdzie interes prawny wnoszącego protest??

9

z tego co pisze dorota wynika tylko ze protest jeszcze nie wpłynął ale spodziewa się że wpłynie więc nie wiadomo co w nim będzie

10 (edytowany przez MIRAS 2008-11-05 12:46:42)

w sumie racja hmm, nie ma co gdybać...

11

Czy informację o wpłynięciu protestu, później o rozstrzygnięciu zamieszczamy również na stronie internetowej i w gablocie. Bo zdania u mnie w firmie są podzielone. Moim zdaniem z ustawy wynika iż należy o proteście oraz rozstrzygnięciu zawiadomić tylko wykonawców biorących udział w postępowaniu ?

12

Pewnie obie strony mają racje big_smile bo zamieszczenie zależy od etapu postępowania wink Zamiast sie kłócić zajrzyjcie do ustawy smile

13

Nie macie innego wyjścia, jak po rozstrzygnięciu protestu - uznaniu zarzutów wykonawcy - powtórzyć czynność wyboru ofert, a co za tym idzie ponownie zawiadomić wykonaców o wyborze nawet tej samej oferty (!), no i niestestety procedura protestacyjna zaczyna się od nowa, a czas leci ...

14

OK zamieściłem informacje o rozstrzygnięciu i wyborze wykonawcy na stronie internetowej i w gablocie.

15

protest wpłynąła a wykonawca ma interes prawny bo uznając jego racje jest drugi w kolejce wiec teoretycznie mógłby uzyskac zamówienie

16

Marko napisał/a:
lolilap napisał/a:

nikt nie mial do czynienia z protestem ? smile

Osobiście wole odwołania    cool

smile
marko chyba nikt nie wyczul o co chodzi w pytaniu wink

"czesto odpowiada sie w ten sam lub kolejny dzien ale wydaje sie iz odbiera sie tym samym mozliwosc uczestnictwa w "protescie" innym wykonawcom"

17

Wyczuł, wyczuł. Przepis jest dosyć oczywisty wink

18 (edytowany przez hamerek 2008-11-07 14:06:40)

dorota26 napisał/a:

protest wpłynąła a wykonawca ma interes prawny bo uznając jego racje jest drugi w kolejce wiec teoretycznie mógłby uzyskac zamówienie

No chyba nie do końca skoro jego protest i tak nie ma wpływu na wynik postępowania.

interes prawny jest wówczas, gdy przez działanie bądź zaniechanie zamawiającego został on pozbawiony możliwości uzyskania zamówienia, tu czegoś takiego nie widzę, chyba że nie o wszystkim wiem.

19

dorota26 napisał/a:

teoretycznie to nawet 5 w kolejce mógłby uzyskac zamówienie... wink