1

Temat: Art. 46 ust. 4a ...

Jaka jest interpretacja tego Art. Przepis ten stanowi, że można zatrzymać wadium jeśli wykonawca na wezwanie zamawiającego nie złożył dokumentów wynikających z Art. 26 i 25 u. p.z.p. Ta zmiana miała na celu likwidacje zmowy wykonawców, ale nie zlikwidowała, bo co w przypadku gdy wykonawca złoży takie dokumenty, ale nie będą one kompletne. Nie będzie można zabrać wadium, bo zadośćuczynił wezwaniu i dostarczył, a że nieprawidłowe to już inna sprawa. Więc trzeba będzie jego ofertę odrzucić, ale wadium oddać. Czy ktoś ma inne zdanie???

2

Odp: Art. 46 ust. 4a ...

niestety wg mnie masz racje smile

3

moim zdaniem(po dzisiejszej lekturze w Rzepie) interpretacja pójdzie w kierunku,ze jeżeli wykonawca nie uzupełni jakiegos dokumentu bo nadal nie spełnia warunku to nie jest przyczyna leżąca po jego stronie so,brak podstawy do zatrzymania wadium wink

4

madziulek napisał/a:

moim zdaniem(po dzisiejszej lekturze w Rzepie) interpretacja pójdzie w kierunku,ze jeżeli wykonawca nie uzupełni jakiegos dokumentu bo nadal nie spełnia warunku to nie jest przyczyna leżąca po jego stronie so,brak podstawy do zatrzymania wadium wink

Widze, że opinie Prezesa sie przyjmują big_smile

5

Marko napisał/a:

Widze, że opinie Prezesa sie przyjmują big_smile

obecnie jestem na etapie delikatnego gryzienia tego kwasnego jabłka,poza tym jakąs wersje czas przyjac wiec licze nie tylko na prezesa tongue

6

Jestem na podyplomówce UW, wykłada tam Irena Skubiszak-Kalinowska były arbiter ZA, twierdzi, że nie ma opcji na zatrzymanie wadium w takim przypadku.

7

rado_77 napisał/a:

Jestem na podyplomówce UW, wykłada tam Irena Skubiszak-Kalinowska były arbiter ZA, twierdzi, że nie ma opcji na zatrzymanie wadium w takim przypadku.

to masz wiecej szczęścia ,ja trafiłam na podyplomówke gdzie temat zbywa sie milczeniem , podobnie jak inny newralgiczny temat poprawiania omyłek wink

8

a co z art 144?

9

ano tyle co mówi sam artykuł....jasnowidzenie co do klauzul przewidujących rózne sytuacje wink

10

hehhehe z tego co widze po siwzetach to wielu Z idzie dobrze wydeptana sciezka smile

11

lolilap napisał/a:

a co z art 144?

To co wpiszesz do umowy to święte, a jak nie wpiszesz to kaplica. Zapis ten wymusiła UE, poprzedni dla nas Z był całkiem dobry ;-)
Byłem ostatnio na szkoleniu u Czabanów brali udział w tworzeniu nowelizacji, podobno ciekawie było.

12

rado_77 napisał/a:

Jaka jest interpretacja tego art. Przepis ten stanowi, że można zatrzymać wadium jeśli wykonawca na wezwanie zamawiającego nie złożył dokumentów wynikających z art. 26 i 25 u. p.z.p. Ta zmiana miała na celu likwidacje zmowy wykonawców, ale nie zlikwidowała, bo co w przypadku gdy wykonawca złoży takie dokumenty, ale nie będą one kompletne. Nie będzie można zabrać wadium, bo zadośćuczynił wezwaniu i dostarczył, a że nieprawidłowe to już inna sprawa. Więc trzeba będzie jego ofertę odrzucić, ale wadium oddać. Czy ktoś ma inne zdanie???

Ja mam inne... wink

13

[quote/] Ja mam inne... wink[\quote]
trudno, co robić... ;-)