1

Temat: Usługi szkoleniowea wartość zamówienia

Proszę o pomoc czy moja interpretacja przepisu art 32 ustawy PZP jest zgodna z prawem. Wiem, że to temat rzeka i brak jednoznacznej interpretacji ale proszę chociaż przeczytajcie moje wywody.
Problemowym tematem jest szacowanie wartości zamówienia na Usługi szkoleniowe.W projekcie finansowanym w ramach funduszy strukturalnych mamy do przeprowadzenia m.in
- zajęcia indywidualne z doradztwa zawodowego 3 h/osoba - wartość 21.000,00,
- zajęcia grupowe z psychologiem - 14.000,00,
- zajęcia indywidualne z psychologiem  3h/osoba - wartość 21.000,00,
- zajęcia z lekarzem - wartość 1.500,00,
- zajęcia z prawnikiem - 2.000,00,

Powołując się na interpretację znajdującą się na stronie UZP dotyczącą szkoleń organizowanych przez powiatowe urzędy pracy,  który brzmi: "Ze względu na zróżnicowaną tematykę szkoleń warto zastanowić się czy wszystkie szkolenia należy sumować i traktować jako jedno duże zamówienie składające się z wielu części, czy może uzasadnionym byłoby traktowanie poszczególnych szkoleń o różnej tematyce jako odrębne, samodzielne zamówienia. Należy zatem rozważyć, czy w przypadku szkoleń o różnej tematyce (np. kurs prawa jazdy a kurs obsługi komputera) mamy do czynienia z zamówieniem udzielanym w częściach, a więc z obowiązkiem stosowania normy art. 32 ust. 4 ustawy, czy z wieloma zamówieniami odrębnymi, których wartość należałoby szacować stosowanie do treści art. 32 ust. 1 ustawy. Sam fakt, iż zamówienia te udzielane będą różnym wykonawcom, specjalizującym się w szkoleniach z określonych dziedzin, nie przesadza jeszcze o traktowaniu ich jako zamówienia odrębne", uważam, że prawidłowe byłoby  połączenie jedynie zajęć indywidualnych z psychologiem grupowym, którego wartość zamówienia wyniesie 35.000,00. Przy określeniu czy mamy do czynienia z jednym czy kilkoma zamówieniami powinniśmy sugerować się dostępnością w tym przypadku Usługi u jednego wykonawcy - czy zakres przedmiotu zamówienia obejmuje świadczenia realizowane w ramach zwykłej działalności przez podmioty do których potencjalnie kierowane jest zamówienie. Wyżej wymienione szkolenia muszą zostać przeprowadzone przez osoby fizyczne (nie firmy) na podstawie umowy zlecenia. Spełniając w/w wytyczne, nie jestem w stanie znależć osoby, która byłaby jednocześnie doradcą zawodowym, psychologiem, lekarzem i prawnikiem. Proszę o pomoc, czy słuszne jest w tym przypadku szacowanie wartości zamówienia na doradcę , psychologa, lekarza i pranika jako oddzielne zamówienia nie przekraczające kwoty 14.000,00 euro.

2

Odp: Usługi szkoleniowea wartość zamówienia

wioletta1234 napisał/a:

Uważam, że prawidłowe byłoby  połączenie jedynie zajęć indywidualnych z psychologiem grupowym, którego wartość zamówienia wyniesie 35.000,00.

...i słusznie uważasz wink

3

Dziękuje, mam straszny mętlik w głowie. Usłyszałam od osoby, która już długo siedzi w zamówieniach, że powinnam wszystko zsumować, że dla osób kontrolujących będę musiała podać bardzo dobre uzasadnienia w celu obrony.

4

Spojrz na to tak: to osoby kontrolujace muszą wykazac ze dokonalas podzialu zamowienia w celu obejscia przepisow PZP.