1

Temat: oddalić, odrzucić czy uznać, bo już sama nie wiem...

zamawiający wymagał 1 usługi
po wyborze oferty najkorzystniejszej wpłynął protest od drugiego z wykonawców, że wykonawca wybrany powinien zostać wykluczony a jego oferta odrzucona, gdyż dwie z przedstawionych przez niego w wykazie usług nie spełniają warunków postawionych przez zamawiającego. Wykonawca ten na potwierdzenie spełniania warunków przedstawił wykaz zawierający 3 usługi.

Skoro protest dotyczy 2 z 3 usług, to i tak pozostaje jedna nieoprotestowana, która teoretycznie spełnia wymagania zamawiającego.  Protest do odrzucenia bo brak interesu prawnego, czy do oddalenia ze względów na bezzasadność zarzutów?? (moim zdaniem protestujący skoro nie oprotestował trzeciej czynności uważa, że jest ona okej).

niemniej zgadzam się z zarzutami w nim postawionymi, tzn. że te dwie usługi nie spełniają wymagań, a dodatkowo 3 (wiem to z badania) również takich wymagań nie spełnia, czyli de facto oferta jest do odrzucenia.

Co w tej sytuacji??

Oddalam/odrzucam protest jednocześnie w związku z powzięciem pewnych informacji unieważniam czynność wyboru najkorzystniejszej oferty i powtarzam badanie i ocenę ofert???

2

Odp: oddalić, odrzucić czy uznać, bo już sama nie wiem...

hamerek napisał/a:

Niemniej zgadzam się z zarzutami w nim postawionymi, tzn. że te dwie usługi nie spełniają wymagań, a dodatkowo 3 (wiem to z badania) również takich wymagań nie spełnia, czyli de facto oferta jest do odrzucenia.

Eeee, nie tak szybko Hamerku wink
Wzywasz do uzupełnienia na dzień dobry, a jak nie uzupełni to wykluczasz wykonawce.

3

nie bqardzo - piszez hamerku że ta trzecia spełania a później piszesz że wiesz z badań (jakich) - to nie tak bo jeżeli ta trzecia spełnia twój warunek to oferta jest ok. a ten protest oddal ale jeżeli wykonawca piszeże coś zrobił (tak jak żądałaś) a ty z jakichś źródeł wiesz że to nieprawda to: I musisz to udowodnić; II złożyć wniosek do prokuratora (wyłudzenie zamówienia poprzez składanie fałszywych danych)
żeby ci dobrze poradzić musisz napisać coś więcej

4

Marko napisał/a:
hamerek napisał/a:

Niemniej zgadzam się z zarzutami w nim postawionymi, tzn. że te dwie usługi nie spełniają wymagań, a dodatkowo 3 (wiem to z badania) również takich wymagań nie spełnia, czyli de facto oferta jest do odrzucenia.

Wzywasz do uzupełnienia na dzień dobry, a jak nie uzupełni to wykluczasz wykonawce.

tyle to wiem niestety sad

5

danaug napisał/a:

nie bqardzo - piszez hamerku że ta trzecia spełania a później piszesz że wiesz z badań (jakich) - to nie tak bo jeżeli ta trzecia spełnia twój warunek to oferta jest ok.

zauważ, że napisałam, że teoretycznie spełnia

6

Marko napisał/a:

Dziękuję Marko smile
Prosto i bez niepotrzebnego wnikania smile

7

chciałam pomóc ale jeżeli tak to traktujesz to trudno

8

danaug napisał/a:

chciałam pomóc ale jeżeli tak to traktujesz to trudno

ojjj, przepraszam, że tak to zabrzmiało
po prostu miałam wczoraj zły dzień i może rzeczywiście lekko przesadziłam.
proszę nie gniewaj się i naprawdę chętnie poznam Twoje zdanie

dla mnie najważniejsze jest czy ten protest podlega oddaleniu czy odrzuceniu?