1

Temat: Referencje od wykonawców dla podwykonawców?????????????

Witam. Mam pytanie odnośnie takiej materii: Sytuacja: Roboty budowlane, dostaję w ofercie Referencje wystawione przez wykonawcę tzn w poprzednim postepowaniu firma x była podwykonawca teraz startuje jako wykonawca. Czy te Referencje nie powinny byc wystawione przez zamawiajacego? co sadzicie jakies za i przeciw ??? Chodzi mi o to czy nastepnym razem moge w siwz zaznaczyc ze takie Referencje nie beda brane pod uwage? Jestem juz kompletnie w kropce:/

2

Odp: Referencje od wykonawców dla podwykonawców?????????????

ciekawy temat - szkoda że nikt go nie podejmuje
ja nie chcę się wykowiadać bo nie mam zdecydowanych poglądów na ten temat

3

XYZ2891 napisał/a:

czy nastepnym razem moge w siwz zaznaczyc ze takie referencje nie beda brane pod uwage?

Dlaczego? X wykonywała na zlecenie Y wiec Y jak najbardziej jest uprawniona do wystawienia referencji. Oczywiście inwestor również jest uprawniony ale referencje nie muszą pochodzić od niego.

4

XYZ2891 napisał/a:

Witam. Mam pytanie odnośnie takiej materii: Sytuacja: Roboty budowlane, dostaję w ofercie referencje wystawione przez wykonawcę tzn w poprzednim postepowaniu firma x była podwykonawca teraz startuje jako wykonawca. Czy te referencje nie powinny byc wystawione przez zamawiajacego?

a gdzie jest napisane ,ze tylko podmiot zlecający prace może wystawiać referencje zarówno głównemu wykonawcy, jak i podwykonawcom? Zależnosc jest taka Zamawiający-Wykonawca -Podwykonawca wiec wykonawca jak najbardzie moze.

5

Popieram przedmówców, miałam taką sytuację, referencje należy uznać.

6

Ale jeszcze jedno w takim razie nie ma żadnych podstaw do tego, by w Siwz zamieścic zapis, iż referencje wykonawców, dla ktorych podmiot w poprzednim postępowaniu był podwykonawcą nie beda brane pod uwage nie moge umiescic? Jest jakis wyrok kio lub arbitrów? Pozdrawiam

7

Dlaczego tak bardzo chcesz wykluczac za roboty wykonane w podwykonawstwie....   roll
Odpowiadając na pytanie - nie ma takich podstaw

8

Marko napisał/a:

Dlaczego tak bardzo chcesz wykluczac za roboty wykonane w podwykonawstwie....   roll
Odpowiadając na pytanie - nie ma takich podstaw

Tak ja sądziłam...
Chodzi o to, że oni sobie na wzajem wystawiają referencje a potem dostaję partaninę:/