1

Temat: ogłoszenie o unieważnieniu postępowania

Mam przetarg w BZP o wartości zamówienia >60.000 euro. Po otwarciu ofert okazało sie że kwota podana przez wykonawcę przewyższa nasze możliwości w budżecie. Zgodnie z art. 93 ust. 1 pkt 4 unieważniłem postępowanie. Czy o unieważnieniu muszę zawiadamiać Prezeza UZP czy wystarczy tylko w siedzibie i na stronie internetowej. (Jak doczytałem to Prezesa zawiadamia się tylko o wyborze oferty. Brak druków na Jego stronie o uniważnieniu)

2

Odp: ogłoszenie o unieważnieniu postępowania

Już chyba od poprzedniej nowelizacji nie m obowiązku publikowania ogłoszeń w bzp o unieważnieniu postepowania. W nowej ustawie obowiązek taki dotyczy tylko jednego (więcej się nie dopatrzyłem) przypadku - negocjacji bez ogłoszenia, a i to tylko w przypadku konieczności informowania KE. Zatem (moim zdaniem) nie odpowiedniego druku bo się nie publikuje takich ogłoszeń.

3

Też tak myślę, bo mimo usilnych starań nie znalazłem odpowoedniego druku. Dzieki

4

a mam pytanie roszkę z innej beczki ... unieważniłam przetarg, ale przyszła oferta, jak należy wówczas postąpić? Pismo o unieważnieniu postępowania wysłano do wykonawcy w tym samym dniu w którym została wysłana oferta, czy w takiej sytuacji wystarczy pismo do wykonawcy, że w związku z unieważnionym przetargiem dokonujemy zwrotu oferty?

5

mala_anka napisał/a:

a mam pytanie roszkę z innej beczki ... unieważniłam przetarg, ale przyszła oferta, jak należy wówczas postąpić? Pismo o unieważnieniu postępowania wysłano do wykonawcy w tym samym dniu w którym została wysłana oferta, czy w takiej sytuacji wystarczy pismo do wykonawcy, że w związku z unieważnionym przetargiem dokonujemy zwrotu oferty?

uniewazniono po terminie otwarcia ofert czy przed?

6

Przetarg unieważniono  przed terminem otwarciem ofert - dosłownie przetarg unieważniono 20 X, otwarcie miało być 24 X i z tą datą przyszła oferta (data nadania 20 X)

7

Mysle, ze nie ma potrzeby zwrotu oferty.

8

ale nie będzie chyba problemem jeżeli ta ofertę odesłałam ... nie mam podstaw jej otworzyć więc stwierdziłam, że ją zwrócę wykonawcy

9

Mozna by sie przyczepic ze wzgledu na art. 96 ust. 2, ale chyba głowy Ci za to nie utną...