1

Temat: Problem z planem zamówien

Mam pytanie, jak zabrać się do stworzenia planu zamówień publicznych, będę go robiła po raz pierwszy więc nie mam bladego pojęcia co i jak, wogle nie mam pojęcia o zamowieniach. Jesteśmy zakładem budżetowym, więc czy plan zamówien musi się pokrywać z planem budżetu? Czy mam zliczyc faktury z biezacego roku na poszczególne rodzaje kupowanych materiałów i według tego zrobić plan i potem zrobić plan przetargów w przypadku przekroczenia kwoty 54 279,40? Pomóżcie !!!

2

Odp: Problem z planem zamówien

Nikt mi nie poradzi...

3

anka82 napisał/a:

1. Więc czy plan zamówien musi się pokrywać z planem budżetu? 2. Czy mam zliczyc faktury z biezacego roku na poszczególne rodzaje kupowanych materiałów i według tego zrobić plan i potem zrobić plan przetargów w przypadku przekroczenia kwoty 54 279,40?

1. Od strony finansowania tak.
2. Mozesz tak zrobic - jednakze musisz pamietac ze kazdorazowo przed wszczeciem danego postepowania musisz ustalic wartosc zamowienia, przy odpowiednim zastosowaniu art. 32-35 PZP.

4

np. można określić wartość zamówienia do 60 tyś euro + 30 tyś na zamówienia uzupełniające czy nie bardzo

5

Wartoscia zamowienia w takim przypadku bedzie 90 000 tys. euro., co nie oznacza ze te 30 000 musisz wydac.

6

ale 60 000 muszę wydać

7

Nie. Jesli ustalisz ze wartosc zamowienia wynosi 90000 (podstawowego - 60000 i uzupelniajacego 30000) a wygra wykonawca,  ktory zaoferuje reazlizacje zamowienia za 55000 i wydasz 55000 to ok. (zostaje Ci jeszcze 5000na kino wink )

8

Ok, czyli jak zrobię przetarg na dostawę kostki i napiszę do 60 tyś euro - zamówienie podstawowe, to ok, i wtedy kupujemy sobie bez problemu, nie musimy tego wydac bo mamy opcję "do" określonej kwoty.

9

a co w przypadku przetargu na dostawę oleju napędowego czy też można zapisać do określonej kwoty czy konieczne jest podanie litrów?

10

anka82 napisał/a:

a co w przypadku przetargu na dostawę oleju napędowego czy też można zapisać do określonej kwoty czy konieczne jest podanie litrów?

Uwazam, ze konieczne - wykonawca na podstawie tej informacji bedzie mogl ustalic cene oferty. Inna cena bedzie w przypadku dostawy wielokosci 10 000 l, inna dostawy wielkosci rzedu 100 000 l.

11

tylko że my nie jesteśmy w stanie określić ilości litrów, a cena jest taka jak na stacji, tak kupujemy do tej pory

12

Ktoś coś poradzi co w takim przypadku