1

Temat: zmiana ceny

Mamy zawartą umowę na początku bieżącego roku na dostawę węgla z określoną cena za tonę ? termin dostawy sukcesywnie do końca stycznia 2009. W umowie mamy zapis, iż cena w okresie obowiązywania umowy nie podlega zmianom.
W ostatnim czasie pojawiły się znaczące podwyżki węgla (jak również jego braki na rynku) nasz wykonawca chce się wycofać z dostaw, ponieważ woli zapłacić karę za odstąpienie, niż dostarczać dalej nam towar.

Zależy nam jednak na podtrzymaniu umowy ponieważ, idzie zima ? czyli musimy go mieć. Faktycznie obecna cena jest dosyć niska w porównaniu z dzisiejszymi cenami.   

Jak myślicie w związku z taką sytuacją możemy negocjować cenę (w górę) z obecnym wykonawcą?

2

Odp: zmiana ceny

Czy umowa jest zawarta po uprzednio przeprowadzonym postepowaniu o udzielenie zamowienia publiczngo???

3

tak

4

darek napisał/a:

. W umowie mamy zapis, iż cena w okresie obowiązywania umowy nie podlega zmianom. Jak myślicie w związku z taką sytuacją możemy negocjować cenę (w górę) z obecnym wykonawcą?

Ja osobistycznie nie widze takiej mozliwosci... sad

5

jesli bedzie to zgodne z art 144 ? smile i jestes w stanie to udowodnic,;) to .... do boju smile

6

lolilap napisał/a:

jesli bedzie to zgodne z art 144 ? smile i jestes w stanie to udowodnic,;) to .... do boju smile

... z wiatrakami big_smile

7

lolilap ma chyba rację, znalazłem analogiczą sytuacją w opini UZP dotyczącą materiałow budowalnych. Chyba bedzie dobrze, tylko pod poprzedni art. 144/1 (umowa jest zawarta przed ostatnią nowelą)

8

Ja nie widze takiej mozliwosci. Niby czego nie mogłeś przewidzieć, tego ze cena wegla moze pojsc w gore??? wink albo nie moze sie zmienic (+/-). Prawda jest taka ze macie trefny zapis w umowie. sad

9

prawda jest taka,ze jeżeli umowa milczy w tej srawie to wykonawcy pozostaje jedynie KC i  357.1 a zamawiający ma nauczkę na przyszłość wink

10

madziulek napisał/a:

prawda jest taka,ze jeżeli umowa milczy w tej srawie

Umowa nie milczy, mowi wprost:

darek napisał/a:

W umowie mamy zapis, iż cena w okresie obowiązywania umowy nie podlega zmianom

aczkolwiek sąd moze mieć w tej sprawie inne zdanie wink