1

Temat: ROBOTY BUDOWLANE

WITAM,
proszę o pomoc ....
obecnie przygotowuje zamówienie publiczne, którego przedmiotem  jest wykonanie wymiany nakładki asfaltowej na odcinku  pewnej ulicy. Zaliczyłam to zamówienie jako robotę budowlaną gdyż wg mnie jest to remont  odcinka ulicy.
Zakres zamówienia obejmuje wykonanie i zatwierdzenie tymczasowej org. ruchu, sfrezowanie nakładek, regulacja włazów studni i wypustów deszczowych, regulacja krawężników, wykonanie warstwy ścieralnej z masy MMA.
Wykonawca ma przedłożyć kosztorys ofertowy w wersji uproszczonej.
Problem polega na tym, ze tą robotę budowlaną mam zamienić na usługę a tytuł zamówienia ma mieć nazwę- bieżące utrzymanie asfaltowej nawierzchni jezdni odcinka ulicy.
CZY TO BĘDZIE PRAWIDŁOWO?

2

Odp: ROBOTY BUDOWLANE

Pamiętać należy, że kwalifikacja zamówienia do usługi bądź roboty budowlanej nie odbywa się na podstawie nazwy zamówienia lecz na podstawie jego zakresu. W oparciu o zapisy Prawa budowlanego, wg mnie jest to robota budowlana polegająca na remoncie lub nawet na przebudowie w zakresie niewymagającym zmiany granic pasa drogowego. Ale to moje skromne zdanie bo nigdy z takim tematem nie miałem doczynenia. Najlepiej jednak w tej sprawie skontaktować się z właściwym Wydziałem, który zajmuje się wydawaniem zezwoleń na budowę i przyjmowaniem zgłoszeń zamiaru wykonania robót (u nas ten wydział jest w Starostwie Powitowym) i tam przedstawić zakres prac i spytać ich o zdanie.

3

ten zakres robót nie wymaga pozwolenia na budowę a jedynie zgłoszenia, jest to jednak niewątpliwie robota budowlana

4

Czekam na wydanie opinii przez kancelarię prawną.
Dziękuję za podpowiedzi z Waszej strony. Potwierdzacie moje przekonanie, że jest to robota budowlana.