1

Temat: gwarancja bankowa

wykonawca załączył do oferty oryginał gwarancji bankowej, zgodnie z zapisem w SIWZ do oferty należało włączyć potwierdzoną kserokopię, a oryginał złożyć w dziale zam. publicznych  najpóźniej na godzinę przed złożeniem ofert, celem potwierdzenia,że oferta jest zabezpieczona wadium.  Wykonawca został przeze mnie wykluczony  i złozył protest, że  zabezpieczył ofertę.W każdej gwarancji jest zapis ,że gwarancja podlega zwrotowi po jej wygaśnięciu, więc chyba nie można wyrwać z oferty jednej kartki i oddać "W". Protest do odrzucenia ? mam rację ?

2

Odp: gwarancja bankowa

Nie masz racji.
Na jakiej podstawie go wykluczyłes? Niewniesienia wadium? Przecież je wniósł!
Nawiasem mówiąc, ja po zawarciu umowy wyrywam gwarancje i odsyłam ją do gwaranta.

3

Maćku, uwzględnij lepiej ten protest. mam takie zdanie jak Piotr.

4

Zgadzam się co do rozstrzygniecia protestu - nalezy go uwzględnić. Ale zastanowiło mnie co innego. Piotr napisał, że po zawarciu umowy wyrywa gwarancję i odsyła ją do gwaranta. Wyrywa ją - domyslam się - z oferty. Takie działanie jest niedopuszczalne.
Odsyłam do treści art. 97 ust. 1 Pzp, który przewiduje, że protokół wraz z załącznikami (są nimi m.in. oferty) Zamawiający przechowuje przez okres 4 lat od dnia zakończenia postepowania W SPOSÓB GWARANTUJĄCY JEGO NIENARUSZALNOŚĆ. W ust. 2 jest mowa o tym, co Zamawiajacy może zwrócić wykonawcom - nie ma tu mowy o ofercie, a wiec równiez o zwrocie gwarancji, która została dołączona do oferty.

5

Nie możesz nieuwzglednić protestu. To co proponuje Piotr jest w twoim przypadku koniecznością. Zrób kserokopię dokumentu, potwierdź "za zgodność z oryginałem" i wsadź ją w miejsce gwarancji. Nie uważam natomiast żeby to miało być normą przy kolejnych postępowaniach. Art. 97 ust. 2 Pzp dopuszcza zwrot dokumentów zawartych w ofercie, a przez zapis "oraz inne podobne materiały" pozostawia ten katalog otwarty, jednak nie jest to praktyczne.

Pozdrawiam

6

Proponuję lekturę komentarza do Pzp pod redakcją Tomasza Czajkowskiego odnośnie kwestii zwracania wykonawcom "innych podobnych materiałów". W tym miesjcu zacytuję jedynie najważniejsza kwestię: "obowiązek przechowywania protokołu i załączników w stanie nienaruszalnym oznacza, że w przypadku złożenia przez wykonawców z ofertą oryginałów dokumentów NIE MOGĄ BYĆ ONE NASTĘPNIE ZASTĄPIONE KOPIAMI I ZWRÓCONE WYKONAWCY".

7

Komentarz to nie ustawa. Autor mówi o "dokumentach", a to określenie nie jest precyzyjne.
Należy zadać sobie pytanie. Czy gwarancja bankowa jest dokumentem, czy potwierdzeniem wniesienia wadium, gdyz art. 46 Pzp jasno precyzuje obowiązki zamawiającego jeśli chodzi o zwrot lub zatrzymanie wadium.
Dlatego jestem za zwrotem gwarancji, bo jakie ma inne wyjście z tej sytuacji?

Pozdrawiam

8

Inne wyjście z sytuacji? Najprostsze - odpisać grzecznie, że nie ma możliwości dekompletacji oferty i odesłania oryginału gwarancji. Mówię tu o sytuacji, kiedy oryginał jest dołaczony do oferty, a nie złożony osobno - np. w księgowości, czy innym miejscu wskazanym przez Zamawiającego (wtedy do oferty winna byc i tak dołączona kserokopia).
Wcześniej nie pisałam szerzej - liczyłam jednak na przeczytanie  tresci komentarza.
Chciałabym zaznaczyć, że jest to komentarz wydany przez Urząd Zamówień publicznych, więc - moim zdaniem - w przypadku wątpliwości i - nterpretacja przepisów dokonana przez ekspertów z UZP będzie rozstrzygająca. No, ale może się mylę :-)).
Otóż zgodnie z art. 97 ust. 2 Pzp Zam. zwraca wykonawcom, ktorych oferty zostały wybrane, na ich wnioske, złożone przez nich plany, projekty, rysunki, modele, próbki, wzory programy komp. oraz inne podobne materiały". Wg Artura ten ostatni zwrot oznacza, że do tek kategorii można zaliczyć różne dokumenty. Tak jednak nie jest.
"Ustawa określając, które elementy oferty moga być zwrócone wyraźnie wskazuje, iż żądanie zwrotu może dotyczyc tych elementów ofert, które mają charakter prac twórczych lub są objęte ochroną praw autorskich albo praw wynikających z ustawy Prawo własności przemysłowej. Tak nalezy rozumieć użyty przez ustawodawcę zwrot inne podobne materiały".
I jeszcze jedna uwaga. Art. 97 ust. 2 mówi o zwracaniu w/w materiałów wykonawcom, których oferty nie zostały wybrane. Jak w takim razie mozna zaliczyć do tego katalogu gwarancję wadialna?? Dlaczego wykonawca, którego oferta została wybrana po podpisaniu umowy nie mógłby od Zamawiajacego uzyskac zwrotu oryginału wniesionej gwarancji? :-)). Jest to kolejny argument na słuszność opisanego tu rozumowania.
Pozdrawiam

9

Zgadzam się z Tobą Kornelio.
Spotykałem się z przypadkami, że zamawiający nie zwraca wadium załączonego do oferty, ponieważ jak twierdzi - "wadium (gwarancja) jest częścią oferty". Moim zdaniem, wniesienie wadium jest dokonaniem czynności, czyli zabezpieczenia oferty i nie powinno być ono częścią składową oferty. Pzp mówi, że zamawiajacy zwraca wadium....itd. Wadium to wadium, bez względu na jego formę, czyli nie tylko wniesione w pieniądzu, ale także gwarancje. I teraz pytanie... jeżeli zamawiający twierdzi, że nie zwraca wadium wniesionego w gwarancjach, które zostało załączone do oferty, bo "wazność gwarancji sama wygasa" popełnia błąd? Moim zdaniem powinien zwrócić oryginał, lub w przypadku niemozliwości dekompletacji oferty - powinien napisać grzeczne pismo o którym mówiła Kornelia. Czy mam rację?

10

Kornelia napisał/a:

Chciałabym zaznaczyć, że jest to komentarz wydany przez Urząd Zamówień publicznych

To ja zaznacze, że zawierający błędy wink

11

Ale czy w tym konkretnym przypadku również?

12

Tutaj podzielam zdanie wyrażone w komentarzu

13

ddziwna sprawa...

uwazam ze w przypadku zadania zwrotu gwarancji przez ubezpieczajacego (niestety takie sa dziwne przepisy niektorych firm) nie powinno byc problemow ze zrobieniem kopii - posw jej np przez wykonawce i zalaczeniem kopii ze stosowna dokumentacja wyjasniajaca do postepowania.

a dlaczego nikt nie zwrocil uwagi na fakt iz maciek1 zadal zlozenia oryginalu na godzine przed terminem......

14

Rzeczywiście :-)). Moim zdaniem to , hmmmm, co najmniej dziwny zapis. Gdyby wpłynął protest ze strony wykonawcy na jego treść musiałby być uwzględniony.

15

1. art. 97.2 dotyczy zwrotów (próbki, plany, modele itd.) w zakresie objętym przedmiotem zamówienia i nie ma związku z charakterem podmiotowym załączanych dokumentów.

2. Jeżeli chodzi o gwarancje ubezpieczeniową czy też bankową, sprawa robi się skomplikowana, o czym swiadczą nawet wyroki ZA. Nigdzie bowiem nie jest uregulowany obowiązek żądania potwierdzenia zabezpieczenia oferty wadium.
Wadium ma być wniesione w terminie i na okres. Nie ma mowy o potwierdzeniu. Dlatego w jednym z wyroków 0-27/05 arbitrzy uznali, że brak załączonej kopii przelewu nie stanowi podstawy do wykluczenia. Istotę stanowi natomiast fakt posiadania srodków na koncie.

Forma gwarancji bankowej czy ubezpieczeniowej zabezpieczenia, ma przede wszsytkim w swejtreści gwarancji zabezpieczać zamawiającego a nie w fakcie dołączenia oryginału i do tego jeszcze kopii potwierdzonej. Jeżeli jest tylko kopia potwierdzona za zgodność, a z treści gwarancji nie wynika, by realizacja gwaranta wymagała przedstawienia oryginału, oferta jest zabezpieczona wadium.

Reasumując, komentarz p. Czajkowskiego uznaję, ale w zakresie DOKUMENTÓW, które składane są wraz z ofertą zgodnie z treścią rozporządzenia w sprawie rodzaju dokumentów (...). Także, uważam, że nie mogą być zastąpione kserokopiami dokumenty oryginalne, bo te potwierdzic może tylko wykonawca a nie zamawiający.
Oryginał gwarancji wadialnej powinien być zwrócony na wniosek wykonawcy (tak jak środki pieniężne) i może zostać zastąpiony kopią potwierdzoną przez zamawiającego.
  a)nie jest to dokument w rozumieniu powyższego rozporządzenia,
  b) upłynął termin dla którego stanowił zabezpieczenia,
  c)kopia ma jedynie znaczenie archiwalne (4 lata), iż dany wykonawca nie podlegałwykluczeniu,
  d)  wykonawcy mają prawo do zwrotu kosztów poniesionych z tytułu wykupu gwarancji a niejednokrotnie odzyskują częśc środków z banku jeżeli oryginalną gwarancję zwrócą.

nora

16

Zgadzm się z tobą noro w tej kwestii. Jak pisałem w poprzednim poście, moim zdaniem gwarancja bankowa jest dowodem wniesienia wadium, a nie dokumentem. Nie ująłem tylko tego tak precyzyjnie jak Ty teraz, przez co może nie został ten wątek zauważony.
Co do terminu wniesienia wadium wyznaczonego przez zamawiającego na godzinę przed terminem składania ofert to przesadzili. Nie było protestu, ale zapis ten pominąlbym w ich przypadku, bo narusz on przepisy ustawy.

Pozdrawiam