1

Temat: Cena jednostkowa 0,0065

Oferta na dostawę środków utrzymania czystości. Pomimo zapisu w SIWZ, że dokonując obliczeń należy stosować zaokrąglanie wyników do dwóch miejsc po przecinku, w ofercie wykonawcy znalazła się Cena jednostkowa netto 0,0065, co daje brutto 0,0079.  Zmiana na minimalną cenę 0,1 zł powoduje różnicę w wartości brutto o ok. 2000 zł.
Co z tym zrobić? Czy kwalifikuje się to pod tzw. inne błędy? Jeśli poprawiać to jak?
Bardzo proszę o pomoc.

2

Odp: Cena jednostkowa 0,0065

Po pierwsze to dlaczego mówisz o 0,1 a nie 0,01; po drugie w siwz piszesz o wynikach więc może udałoby się nie traktować tego jako błędu - może nie mam racji bo nie znam szczegółów

3 (edytowany przez Katiqq 2008-11-18 07:37:48)

Pomyliłam się. Chodziło mi oczywiście o 0,01 zł.
Zapisy w SIWZ są konkretnie takie: Przy wyliczaniu cen w poszczególnych rubrykach formularza cenowego należy zastosować zaokrąglanie do dwóch miejsc po przecinku. ... Zamawiający dokonując obliczeń zastosuje zaokrąglanie wyników do dwóch miejsc
po przecinku.
Fakt, że zapisy w SIWZ mówią o wyliczeniu ceny, a nie stosowaniu zaokrąglenia do dwóch miejsc o przecinku dla wpisywanej ceny jednostkowej netto. Cóż z tym zrobić?

4

Czasami będąc zbyt dokładnym robimy sami sobie niepotrzebne problemy - chodzi mi o ten zaois " przy wyliczaniu cen w poszczególnych rubrykach" ale cóż stało się, jednakże dalej piszesz "Zamawiający dokonując obliczeń zastosuje zaokrąglenie wyników do dwóch miejsc" ja trzymałabym się tego drugiego zapisu czyli wyliczenia wyliczeniami a wynik ma mieć dwa miejsca po przecinku i jeżeli masz taki wynik to przyjęłabym go jako poprawny oczywiście nie korygując "środka"

5

Dzięki bardzo. Zobaczę jeszcze co za rozwiązanie wymyśli mecenas.

6

a jak realizujesz zamowienie? jednorazowo?